Áll a bál a lengyel közmédia körül

Rengeteg lett a farkas, már nem lesznek szigorúan védettek
2023-12-20
Még mindig találnak különleges dolgokat a földben – Most Visegrádnál
2023-12-20
Show all

Áll a bál a lengyel közmédia körül

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés “szükségességét” a szejmben megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében “javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki előzetes intézkedése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. Az intézkedést az alkotmánybíróság a volt kormányzó, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselőinek a közmédiára vonatkozó beadványára adta ki. Ennek megvitatását a testület a bejelentés szerint január 16-án tűzi napirendre.

Közben szerda délelőtt elérhetetlenné vált a közszolgálati TVP Info hírtelevízió adása. A többségi parlamenti koalíciót vezető Polgári Platform (PO) párt X közösségi felületén azt írták: “Vége a TVPiS-nek. A TVP Info kikapcsolva.”

Szerda délután Rafal Bochenek, a PiS szóvivője a PAP hírügynökségnek elmondta:

a PO tisztviselői törvénytelenül betörtek” a közszolgálati televízió (TVP), a közszolgálati rádió és a PAP hírügynökség székházaiba. Bochenek szerint a rendvédelmisek “brutálisan megtámadták” a PiS képviselőit is. A szóvivő “minden alapelv megsértésének nevezte a fejleményeket.

Szerdára virradó éjjel a PiS több parlamenti képviselője a TVP varsói székházaiban tiltakozó akciót indított “a közmédia védelmében”. A rotációs akcióban a párt képviselői tízfős csoportokban állandó ügyeletet kezdtek a TVP-ben – jelentette be Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke.

Mateusz Morawiecki volt kormányfő, a PiS egyik alelnöke szerdán az X-en törvénytelennek nevezte Bartlomiej Sienkiewicz közmédiával szembeni lépéseit. Az intézkedések azt mutatják, hogy “a hatalom, amely állítólag a jogállamiságot óvja, valójában lépten-nyomon megsérti azt” – áll a bejegyzésben.

“Nem adjuk fel. Nem engedjük, hogy Lengyelországban diktatúrát építsenek” – írta Morawiecki.

Krzysztof Smiszek új igazságügyi miniszterhelyettes szerda reggel a közszolgálati rádió wroclawi csatornáján elismerte: a szejm kedd éjjeli határozata “nem jogalkotó”, mindazonáltal “alapot ad a konkrét döntéshozatalra jogosult kultuszminiszter lépéseihez”. A miniszter ezért “radikális döntéseket hoz” – közölte. Hozzátette: a kormány “elszánta magát arra”, hogy “helyreteszi (…) a gyűlöletet és megvetést terjesztő” TVP-t és általában a közmédiát.

Maciej Swirski, az országos rádió- és televíziótanács (KRRiT) elnöke az X-en “kirívó jogsértésnek” nevezte a közmédia vezetésének felmentését. A TVP Info adásának és a hírtévé internetes honlapjának kikapcsolása pedig “jogtalanság, amely az (1981-es) hadiállapot legrosszabb idejét idézi fel” – írta.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.