Miniszter: fiatal tisztek a honvédség vezérkarában, ez volt a cél

hu.rf123
“Aki az iparágban vezető lesz, azé a siker – erről szól a geopolitikai háború is”
2023-10-30
Elnézést kért a portugál rendőrség a 16 éve eltűnt kislány szüleitől az ügy kezeléséért
2023-10-30
Show all

Miniszter: fiatal tisztek a honvédség vezérkarában, ez volt a cél

Fehérvárcsurgó, 2023. október 13. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nyilatkozik a sajtónak, miután Novák Katalin köztársasági elnök, a Magyar Honvédség fõparancsnoka tábornoki elõléptetésekrõl és kinevezésekrõl szóló okiratokat adott át a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban 2023. október 13-án. MTI/Vasvári Tamás

A teljes magyar védelmi szektorban szükséges fiatal, dinamikus vezetői kultúra megszemélyesítőjeként beszélt Tajti Norbertről, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgató-jelöltjéről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának ülésén.

A jelölt bizottsági meghallgatásán a tárcavezető azt mondta, a honvédség vezetése az elmúlt másfél-két évben lényegesen és alapvetően megfiatalodott és megváltozott; a teljes vezérkar személyi összetétele is új, az alakulatparancsnokok is valamennyien kiváló fiatal tisztek.

A miniszter szerint a KNBSZ súlyát és jelentőségét mutatják a szinte hétről hétre kialakuló, beláthatatlan jelentőségű nemzetközi katonai konfliktusok. A KNBSZ “kiemelt nemzeti kincsünk”, ami jellegéből fakadóan kevésbé van a nyilvánosság előtt, de jelentősége és szolgálatának minősége rendkívül fontos – hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf úgy fogalmazott, a KNBSZ “az immunrendszerünk, egyfelől a védekezést biztosítja mindenféle illetéktelen behatolási vagy érdeklődési kísérletek ellen, másfelől a fülünk és szemünk a világban”.

Hozzátette: a honvédség a KNBSZ-szel a lehető legszorosabb kötelékben dolgozik együtt, az állományának jelentős része eleve katonaállományú volt.

Stílus-, tempó- és fókuszváltás történik a haderőn belül, és minden, a haderőt támogató szervnek is e szerint kell működnie – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf, emlékeztetve arra, hogy a KNBSZ vezetésére tavaly államtitkárt kért fel, ami lényeges változás volt az eddigi irányítási-vezetési módszerekhez képest.

Úgy folytatta, mindez olyan átalakulást hozott, hogy a szervezetet öt és fél éve vezető Béres János altábornaggyal arra jutottak, hogy a legjobb lesz, ha az új feladatokhoz új vezetőt választanak.

A főigazgatói posztról leköszönő Béres Jánosról azt mondta, az altábornagy a magyar katonai hírszerzés egyik legkomolyabb, legnagyobb tekintélyű és legnagyobb tudású szakembere, aki kiváló ember és példás hazafi. Béres János szolgálatát más minőségben, nem a honvédség keretein belül fogja folytatni – tette hozzá.

Közölte, az új feladatokhoz szükséges új vezetőt Tajti Norbert vezérőrnagy személyében találták meg, aki kiváló katonatiszt, a különleges műveleti terület egyik aktív vezetője volt.

Megszemélyesíti – már csak koránál fogva is – azt a fiatal, dinamikus vezetői kultúrát, amelyre a teljes magyar védelmi szektorban szükség van, a haderő és a KNBSZ vezetésében is – közölte.

Számos nemzetközi, elsősorban amerikai képzésen vett részt, minden jelentősebb honvédségi misszióhoz köze volt, ebből kiemelkedik az afganisztáni tevékenység – mondta a jelöltről. A miniszter közölte, a jelölt tudása, dinamizmusa, hazafisága, személyes elkötelezettsége mindenféle értelemben alkalmassá teszik erre a feladatra.

Tajti Norbert vezérőrnagy bemutatkozásában elmondta, hogy 1973-ban született, honvédkollégiumban tanult, majd a szentendrei Kossuth Lajos Katonai Főiskola összfegyvernemi szaka gépesítettlövész-szakirányának parancsnokaként végzett.

Hozzátette: több mint tíz évig a Budapest Őrezrednél szolgált, ezen idő alatt Svájcban és Ausztriában járt századparancsnoki, illetve törzstiszti tanfolyamokra. Szolgált Cipruson az ottani ENSZ békefenntartó erőkkel.

Közölte, 2007-ben átkérte magát a különleges műveleti szakterületre, 2008 és 2018 között a Magyar Honvédség összhaderőnemi parancsnokságán szolgált különböző beosztásokban, legutolsó beosztása itt különleges műveleti főnök volt.

Többször volt hadszíntéri szolgálaton: 2006-ban, 2011-ben és 2013-ban Afganisztánban. Az utóbbi kettő különleges műveleti misszió volt, kimondottan harci műveletek végrehajtására fókuszált – részletezte.

Tajti Norbert ismertetése szerint kétszer is tanult az Egyesült Államokban, 2009 és 2010, valamint 2018 és 2019 között.

A vezérőrnagy komoly tapasztalatként beszélt arról, hogy 2015-ben részt vett a Magyar Honvédség határvédelmi, határbiztosítási műveletének bevezetésében, illetve a művelet első néhány hetében.

Közölte azt is, hogy három és fél év óta a miniszterelnök közvetlen munkatársaként a Miniszterelnöki Kabinetiroda állományában teljesített szolgálatot.

Felidézte, hogy a koronavírus-járvány megindulásakor több létfontosságú infrastruktúrához, például a kórházakhoz is katonai parancsnokokat rendeltek ki; ennek részeként a kabinetirodához két katonát vezényeltek.

A bizottság a jelölt szolgálatvezetésre vonatkozó elképzeléseit zárt ülésén hallgatta meg. A bizottság tájékoztatása szerint a testület hat igen szavazattal, két tartózkodás mellett támogatta a jelöltet.

A Honvédelmi Minisztérium október 9-én jelentette be, Orbán Viktor miniszterelnök november 5-vel kérésére felmentette beosztásából Béres János altábornagyot, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatóját; a honvédelmi miniszter a főigazgatói beosztás betöltésére Tajti Norbertet javasolta.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.