Mobilkamera kontra fényképezőgép – melyik a jobb?

Eredeti állapotában újul meg a villa, ahol Tisza Istvánt megölték
2022-04-25
Látványos égi jelenség: négy bolygó és a Hold együttállása figyelhető meg a tavaszi égbolton
2022-04-26
Show all

Mobilkamera kontra fényképezőgép – melyik a jobb?

Forrás: Foxvault.net /PIxabay

Az okostelefon egyik áldozata a kompakt fényképezőgép. Miután mindenkinél van legalább egy okostelefon, bárki bármikor, bármit lefényképezhet, minek venne ehhez egy külön eszközt? Úgyhogy 2007 (az iPhone megjelenése) óta a „háztartási” fényképezőgépek piaca gyakorlatilag megszűnt létezni, amolyan réspiaccá alakult. Az alábbiakban azt világítjuk meg, miért lehet mégis érdemes erről a réspiacról vásárolni, avagy belépni az „igazi” digitális fényképezést művelők táborába.

fényképezőgép és mobiltelefon

Forrás: Stockvault.net /PIxabay

Kezdjük az almánál: az okostelefonos fényképezés nem kötődik az Apple céghez. A világon most éppen mintegy 2 milliárd okostelefon van használatban, ennek valamivel több mint egynegyede iPhone, a többi androidos. (Forrás: Statcounter.com) Azt viszont le kell szögezni, hogy a kezdetek óta az egyik legjobb fényképező az iPhone-ban van, és amikor fényképezésről beszélünk, abba beleértjük a videózást is.

Mi az, hogy jó fényképezőgép? Itt és most a kép minőségét értjük alatta, hangsúlyosan megjegyezve, hogy a „minőség” azt jelenti, hogy valami mennyire felel meg egy előre meghatározott szempontrendszernek. A fénykép akkor jó, ha részletes és éles, ha a színei eléggé hasonlítanak az eredeti színekhez – és leginkább az van rajta, amit szeretnénk. Ismertebb fogalmakat használva: jó a felbontása, jó a színhűsége, és jó a képkivágása.

Zoom, képkivágás

Telefonnal készült őszi tájkép

Telefonnal készült őszi tájkép

Látható, hogy ezek tág és bizonytalan szempontok, de a „jó a képkivágás” feltételnek az okostelefonok helyből nem tesznek eleget: nincs optikai zoom az okostelefonokban, azaz zömmel nem mi döntjük, el, hogy a látvány mekkora részét örökítik meg a megapixelek. Az esetleg beépített digitális zoom szolgáltatás pontosan azt csinálja, mint amit mi tennénk később egy képszerkesztő programban: levágja a képről azokat a külső részeket, amelyek nem kellenek, azaz a kép kevesebb pixelt fog tartalmazni, mint amennyit a képérzékelő felvett. Aki maga akarja megszabni, mit rögzítsen a látványból a képérzékelő, az vegyen fényképezőgépet!

Minden kompakt fényképezőben volt (van) optikai zoom. Ehhez képest egy kézen meg lehet számolni, hány okostelefon fő kamerájában van optikai zoom, ezek felső kategóriásak, azaz eleve szűkebb vásárlóréteget céloztak meg, de a kategórián belül is joggal tekinthetjük nagy ritkaságnak: ez idő szerint az iPhone 13 Pro Max főkamerája 3-szoros, a Samsung Galaxy S22 Ultra szintén 3-szoros, (A Galaxy S10 kétszeres) a Google Pixel 6 Pro 4-szeres optikai nagyításra képes, és van még talán ugyanennyi egzotikus típus. Összehasonlításul: már 15 évvel ezelőtt sem lehetett eladni olyan kompakt fényképezőgépet, amelyben 4-szeresnél kevesebb optikai zoom volt. 6-8-szoros volt az átlagos.

Fényképezőgéppel készült tavaszi fotó. Ha nem tűnik elég drámainak a különbség a telefonhoz képest, eláruljuk: 14-szeres optikai zoomal készült

Fényképezőgéppel készült tavaszi fotó. Ha nem tűnik elég drámainak a különbség a telefonhoz képest, eláruljuk: 14-szeres optikai zoomal készült…

Képérzékelő

A telefonoknál is zajlott, zajlik egy teljesen felesleges megapixel-hajsza: annak a tévedésnek a hangsúlyozása, hogy annál jobb egy fényképező, minél több pixeles a képérzékelője. Ennek azonban az ellenkezője igaz: annál rosszabb a fényképező, minél több a megapixel, mert annál kisebb az egy képpontot feldolgozó elemi áramkör, a teljes lapka (képfeldolgozó áramkör) mérete korlátozott. De viszont minél kisebb az áramkör, annál bizonytalanabb a működése: annál zajosabb lesz a kép. Manapság az okostelefonok képérzékelőjében egy elemi áramkör már kisebb, mint egy ezredmilliméter.

A zajt matematikai eljárásokkal, azaz szoftveres úton lehet csökkenteni. Ez a kép részletességének (felbontásának) csökkenésével jár. Mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy a telefon képernyőjén kifogástalannak tűnő fénykép a tévé képernyőjén már meglehetősen durván szemcsés, a szélek elmosódottak, szóval ronda. A jelenségben részt vesz a tömörítés is: a fotótechnikai tömörítési (tárhely-csökkentési) eljárások „veszteségesek”, a tömörített kép messze nem azonos a rögzítettel, hogy kevesebb tárhelyet foglaljon, ami szintén a képminőség romlásával jár. Ez azonban megéri: a méretcsökkenés 6-10-szeres, és a képeket általában a telefonon nézegetjük, ahol a szemünk érzéketlenebb a hibákra. A telefonon ugyanis pont ugyanannyi képpont van, mint a tévén, de azok kisebbek, messze a szem felbontóképességén túl. A szem felbontóképessége a telefon nézési távolságán mintegy 170 DPI (pont/hüvelyk), a telefon képernyője pedig 350-450 DPI-s. Feleslegesen.

Ugyanaz a kép csúcskategóriás Samsung Galaxy A22 5G mobiltelefonnal...

Ugyanaz a kép Samsung Galaxy A22 5G mobiltelefonnal…

…és Olympus E-410
fényképezőgéppel

Itt térünk vissza az iPhone fotózási erényeire. Az Apple telefonok kameráinak képpontszáma kisebb, mint a „csúcstartó” androidos telefonokéi, de a jó minőségű lencséknek, a magas minőségű elektronikus elemeknek és a fejlett képjavító szoftvereknek köszönhetően a képek jól láthatóan szebbek, részletesebbek, élesebbek, mint a hasonló kategóriás androidos telefonokkal készített képek.

Előny a fényképezőgépeknél

A számítógépek (okostelefonok, fényképezőgépek) számítási teljesítménye az idővel hatványozottan növekszik, mint az közismert, ez a Moore-irányzat. Egy mai okostelefon teljesítménye már elegendő bizonyos mesterséges intelligencia jellegű műveletek végzéséhez, amit például a telefon piciny képérzékelőjének felokosításához fel lehet használni. Az utóbbi 1,5-2 évben a mesterséges intelligencia meg is kezd jelenni a képjavító szoftverekben, és talán ennek is köszönhető, hogy az újabb okostelefonokkal készített fotók már majdnem olyan jól néznek ki a tévén, mint a telefonon

Az optikai zoom még mindig hiányzik a legtöbb telefonból, tehát a kompakt fényképezőgépek e tekintetben még mindig jobbak lennének. Kicsit visszatérünk még a képérzékelőhöz: minél nagyobb, annál jobb a kép. A megboldogult kompaktoké is legalább négyszer akkora, mint egy okostelefoné, viszont a ma divatos, tükör nélküli és cserélhető objektíves fényképezők képérzékelőlapkája vagy százszor nagyobb, ami azért rendkívül sokat számít. (Megjegyezzük, hogy itt a lapka felületéről beszélünk, a szélessége, hosszúsága „csak” tízszerese egy okostelefon-lapka hasonló méreteinek.)

A nagyobb lapkaméret nagyobb pixelméretet jelent, az meg nemcsak kisebb zajt, hanem nagyobb fényérzékenységet is nyújt. Azt a mindennapos fényképezési helyzetet, hogy lámpafénynél kell mozgó gyermek és/vagy házikedvenc tevékenységét megörökíteni, a nagy képérzékelős fényképezőgéppel meg lehet oldani, okostelefonnal lehetetlen. Részletesebben: a lámpafény gyenge, tehát ahhoz, hogy a kép ne legyen a mozgás miatt elmosódott, rövid záridőt kell használni, de az az okostelefon kicsi, érzéketlen lapkájának nem ad elegendő fényt. A fényképezőgép nagy, jellemzően mintegy 24×16 milliméteres képérzékelőjének viszont több, mint elegendő még 1/100 másodperces záridő mellett is.

A családi eseményeknek tévéképernyőn is élvezhető minőségű megjelenítéséhez tehát egy „rendes” fényképezőre van szükség, amelynek ára sajnos egy felső kategóriás okostelefonéval mérhető össze. Aki tehát szeret fotózni, spóroljon az okostelefonon, és áldozzon a fényképezőre.

 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.