Most már azt is tudni, melyik régióban élnek a legtovább a férfiak és a nők

A legősibb észak-afrikai kőszerszámokat találták meg marokkói kutatók
2021-07-30
Decemberben megközelíti a Vénuszt egy üstökös
2021-07-31
Show all

Most már azt is tudni, melyik régióban élnek a legtovább a férfiak és a nők

Közismert, hogy Magyarországon és régiónk egy részében jóval alacsonyabb a születéskor várható élettartam, mint Európa más részein. Most már nemcsak országonként, hanem régiónként is lehet tudni, hol, meddig élnek az emberek.

A rekorderek

Amikor márciusban megjelent a koronavírus-járvány Európában, úgy tűnt először, hogy csak Olaszországban, annak is elsősorban fejlett, északi részén drámai a helyzet. A halottak nagy része 80 éven felüli volt, és ez nem is véletlen: az Eurostat 2018-ra vonatkozó adatai szerint Trento tartományban a legmagasabb Európában a férfiak várható élethossza: 82,7 év. Ráadásul a harmadik helyen a szomszédos Bolzano tartomány áll 82,3 évvel, de a negyedik és ötödik helyen is egy-egy olasz tartomány található, csak a második helyen áll más országbeli régió: Madrid és környéke 82,5 évvel.

Tartomány Ország Születéskor várható életkor (férfiak)
Trento Olaszország 82,7
Bolzano Olaszország 82,5
Madrid Spanyolország 82,3
Umbria Olaszország 82,2
Marche Olaszország 82,2

A nők esetében azok a régiók, ahol a leghosszabb a várható élethossz, Spanyolországban találhatók. Első helyen Madrid áll 88,1 évvel, a másodikon Navarra tartomány, a negyediken Kasztília és León, az ötödiken Baszkföld. A harmadik hely az egyetlen, ami nem spanyol: Korzika szigete került oda, 87,2 évvel.

Tartomány Ország Születéskor várható életkor (nők)
Madrid Spanyolország 88,1
Navarra Spanyolország 87,3
Korzika Franciaország 87,2
Kasztília és León Spanyolország 87,1
Baszkföld Spanyolország 87,0

Az adatok szélesebb kitekintést adnak a kontinensre, mivel nem csak az Európai Unióra, valamint az Európai Gazdasági Térségre és Svájcra vonatkoznak, hanem szerepelnek Szerbia, Montenegró, Macedónia, Albánia és Törökország régióinak adatai is.

A legalacsonyabb értékek

Ami a másik végletet illeti: a férfiak esetében 70 évet épp, hogy csak meghaladja az érték Lettországban, Románia keleti régióiban, Bulgária északnyugati részén és Észak-Magyarországon, ahol az adat 70,5 év. Nők esetében a legalacsonyabb értékek 78 év alatti értékekkel Bulgária és Szerbia egyes régióiban vannak, köztük a magyarok által is lakott Vajdaságban, míg nálunk a legalacsonyabb érték Észak-Magyarországon van, 78,3 évvel (a legmagasabb Budapesten 80,9 évvel).

Uniós átlagértékek

Ami az Európai Unióra vonatkozó átlagot illeti, az Egyesült Királyságot is beleértve, a születéskor várható élethossz átlagosan 81 év; férfiak esetében 78,2 év, nők esetében 83,7 év. Amint látható, az átlag közelebb van a legmagasabb értékekhez, mint a legalacsonyabbakhoz, és a két nem között is kisebb az eltérés, mint a kedvezőtlen kilátásokkal rendelkező területeken. Ennek az a magyarázata, hogy jóval több ember él olyan régiókban, országokban, ahol magasabb a várható életkor (csak a nagyobbak: a 83 milliós Németország, az egyaránt 65 milliós Egyesült Királyság és Franciaország, a 60 milliós Olaszország és a 45 milliós Spanyolország), mint a lényegesen rosszabb adatokkal rendelkező részeken.

 

Átlagos életkor egyes kontinenseken

65 évesen várható további élethossz

Amire még kitér az Eurostat tanulmánya, az a 65 éves korban várható további életkor, vagyis a statisztikából kiszűri a korábbi halálokat (melyek jó része rendkívüli ok, mint baleset, öngyilkosság stb). Az Európai Uniót illetően a statisztika átlagot is számol: ez kereken 20 év, vagyis a 65 éves korukat elérők esetében 85 év az átlagos várható életkor. A legnagyobb értéket a régiók közül Madrid és környéke mutatja: itt 23,2 év a további várható élettartam, vagyis 88 fölötti átlagos korhatár adódik. 22 évre számíthatnak Franciaország hét tartományában, Spanyolország északnyugati negyedének jó részén, néhány kisebb olasz és svájci tartományban, egy görög területén, na és persze Szardínián és Korzikán.

65 éves korban várható további élethossz Európában

65 éves korban várható további élethossz Európában. Forrás: Eurostat

20,5 év fölött van majdnem a teljes mediterrán Európa adata, valamint egész Franciaország és Svájc is ide tartozik. Egy nehezen indokolható ellentmondás rajzolódik ki Belgiumon belül: az északi, hollandok által lakott régiókban magasabb a várható évek száma, mint Hollandiában, míg a déli, francia lakosságú területen ennél és a franciaországinál jóval alacsonyabb az adat. Érdekes módon Németország és Anglia egy része, valamint Skócia is már ebbe az alacsonyabb 18,5-19,5 éves sávba tartozik, ugyanakkor kelet-európai régiónkból csak néhány lengyel és cseh tartomány valamint Szlovénia és Észtország egésze, valamint Horvátország dalmáciai, tengerparti része tartozik.

A 17,5-18,5 közötti sáv leginkább visegrádi társainknál, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában jellemző. A leggyengébb, 17 és fél év alatti 65 évesen várható további élethossz Budapest és Nyugat-Magyarország kivételével hazánkban, két régió kivételével Romániában, valamint Szerbia, Bulgária, Macedónia és Montenegró egész területén jellemző.

Éghajlati tényező

Összeségében az látszik, hogy két döntő tényező határozza meg a várható életkort Európában: az éghajlat és a gazdasági fejlettség. A legfontosabb tényező a mediterrán éghajlat, és vélhetően az ott jellemző táplálkozási szokások.

A mediterrán országok messze nem a legfejlettebbek, mégis abszolút rekorderek az élethosszban.

Gazdasági fejlettség

A gazdasági fejlettség pozitív hatása leginkább a skandináv országokban látszik, a negatív hatás viszont sajnos régiónkat jellemzi. Döntő a rendszerváltás óta zajlott felzárkózási ütem is,

amit legjobban Németország keleti fele, a volt NDK mutat: szinte semmilyen eltérés nincs a nyugati részekhez képest.

A kezdettől jóval fejlettebb Szlovénia és az utóbbi évtizedben gazdasági csodát produkáló Észtország is látványosan eltér a térség többi részétől. Országon belül pedig nálunk rajzolódik legjobban a gazdasági hatás: Budapesten és vonzáskörzetében, valamint Nyugat-Magyarországon jóval magasabb az életszínvonal, mint az ország más részein, és a várható életkor is ennek megfelelően alakul.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.