Villámkiállításon mutatták be Rob Mulder hagyatékát a Fővárosi Nagycikruszban
2023-09-18
Indul a SZTE Szabadegyetem őszi szemesztere
2023-09-19
Show all

“Nem vagyunk egyedül’ – mondta az ufológus

A mexikói "UFO" Forrás: youtube

A közelmúltban megszaporodtak a földönkívüliekről szóló hírek: júliusban az Egyesült Államok kongresszusa idegen űrhajóról faggatott egy veterán katonát, múlt héten pedig a mexikói kongresszus elé prezentáltak egy különös mumifikálódott holttestet. A NASA szükségét érezte, hogy sajtótájékoztatót tartson a megmagyarázhatatlan jelenségekről.

A 2000-es évek óta a földönkívüliek körüli hírek jórészt elhaltak, nem volt olyan fokú hisztéria, mint korábban a Roswell-incidens esetében vagy a Harmadik típusú találkozások című Spielberg film után, 1977-ben, ami után újra fellángolt az UFO-mánia. A NASA, bár általában kommentálta az ilyen-olyan eseteket, hivatalos álláspontja mindig az volt, hogy megadta a lehetőségét a földönkívüliek létezésének, majd hozzátette, hogy soha semmilyen valós bizonyítékot nem találtak még erre.

Újra reflektorfényben

A legtöbb képen bármi lehet, a hamisítás pofonegyszerű

A legtöbb képen bármi lehet, a hamisítás pofonegyszerű
Forrás: Unsplash/Albert Antony

Tavaly viszont szükségét érezték annak, hogy felkérjenek egy független szakértői csoportot arra, hogy kivizsgálják az úgynevezett UAP-ket. UAP-re cserélődött ugyanis a klasszikus UFO kifejezés. Az korábbi mozaikszó azonosítatlan repülő tárgyat, az UAP viszont azonosítatlan rendellenes jelenséget takar. Az amerikai védelmi minisztérium hírszerzési és biztonsági alelnöke szerint azért volt szükség a névváltoztatásra, mert az UAP összefoglalja a szárazföldön és víz alatt tapasztalt jelenségeket is, amelyek ráadásul nem feltétlenül objektumok, néha optikai jelenségeket takarnak. Gesztus értéke is van, hogy az amerikai kormány publikusan foglalkozik az azonosítatlan jelenségekkel, hiszen a földönkívüliek állítólagos észlelése egyidős az amerikai kormányszervek titkolózásának vádjaival.

Bizonyítékok nélkül

A NASA által megbízott 16 fős független szakértői csoport még épp a háttérben munkálkodott, amikor idén nyáron David Grusch, az amerikai légierő egyik tisztje előállt azzal, hogy teljes biztonsággal állítja, hogy létezik olyan amerikai kormányszerv, akik nem hogy tudnak a Földre érkezett idegenekről, de birtokában is vannak “nem emberi” biológiai mintáknak és űrhajónak. Grusch szerint 1933-ban Mussolini kormánya találta meg a szóban forgó űrhajót, majd onnan menekítették valahogy az Egyesült Államokba azt.

Grusch, a kongresszus előtt azt is kifejtette, hogy ezeket az információkat ő hivatalos forrásokból szerezte, hiszen a munkájához tartozott az UAP-k elemzése és azt is hozzátette, hogy félti az életét, mert már korábban is durva megtorlásban részesült, amikor még nem publikusan állt elő “leleplezésével”. A veterán pilóta semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni a kongresszusnak állításairól, de azt ígérte, hogy egy érzékeny információk átadására létrehozott biztonságos helyen (amely egy valós jogi fogalom az Egyesült Államokban) hajlandó bizonyítékokat mutatni.

Nem vagyunk egyedül

David Grusch kongresszusi meghallgatása után feltehetően nagyon hasonló céllal állt a mexikói kongresszus elé Jaime Maussan mexikói újságíró is. Ő már nem csak állításokkal jött, hanem magabiztosan egyenesen két mumifikálódott tetemet is becipelt a terembe, melyekről állítja, hogy ezek ezer éves leletek és egyértelműen nem a Földről származnak. Állítása szerint Peruban, a szintén földönkívüli-rajongók által kedvelt, Nazca-vonalakról ismert Nazca sivatagban találták a két alakot. A 70 éves Maussan megrögzött ufológus, aki korábban többször hozakodott már elő földönkívüli állításokkal, de ezidáig egyik sem kapott ekkora figyelmet. Volt, hogy misztikus lényt prezentált, amelyről kiderült, hogy egy megnyúzott majom volt. Később “démontündért” is talált, amely valójában egy denevér és néhány faág volt epoxigyantával összeragasztva.

Nem tudni pontosan, hogy minek köszönhető, hogy a mexikói kongresszus kész volt meghallgatni, hiszen az újságíró közel sem rendelkezik olyan hitelességgel, mint az amerikai légierő tisztje, mégis órákat szenteltek neki. Történelmi eseménynek tekinthető a meghallgatás, hiszen soha nem volt még ilyenre példa a mexikói kongresszus 200 évvel ezelőtti alapítása óta. “Nem vagyunk egyedül.” – nyilatkozta Maussan, aki ettől a mondatától eltekintve óvakodott attól, hogy túl egyértelmű kijelentéseket tegyen.

Gyenge lábakon

“Véleményem szerint ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy nem emberi lénnyel állunk szemben, ami semmilyen földi fajhoz sem hasonlítható” – nyilatkozta és hozzátette azt is, bármilyen tudományos intézménynek szívesen kölcsönadja a mintákat, hogy tanulmányozzák azt. Előzetes vélemények alapján viszont úgy tűnik, hogy valóban nem hasonlít egy földi fajhoz sem a példány. Többhöz egyszerre viszont annál inkább, mert úgy tűnik, hogy több állati és emberi maradvány összeragasztott szörnyszülöttéről lehet szó – állítja több archeológus. Rodolfo Salas-Gizmondi, perui paleontológus szerint a feltételezett földönkívüli koponyája kísértetiesen hasonlít egy láma koponyájához, csak épp megcsonkítva és megfordítva, a lény felkarcsontjai pedig kísértetiesen hasonlítanak egy emberi combcsontra. Az apró lény bőre pedig feltehetően szintetikus.

A mexikói "UFO"

A mexikói “UFO”
Forrás: youtube

Nesze semmi…

A felmelegített ufólázban nem meglepő módon nagy érdeklődés övezte a NASA napokban sajtótájékoztatóját, de az jócskán elmaradt a várttól: semmi meglepő bejelentés, vagy leleplezés. Hivatalosan úgy fejeződött be a független kutatócsoport munkája, hogy a NASA tett néhány közhelyes megállapítást. Egyike, hogy földönkívüliek elméletben létezhetnek, de a NASA semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezik róluk, viszont felismerik, hogy szükség van arra, hogy segítsenek az UAP-k beazonosításában. Ennek érdekében néhány mérőeszközüket, amelyekkel eddig csillagászati méréseket végeztek, igyekeznek áthangolni, hogy azokkal kisebb, földi jelenségeket is vizsgálhassanak, valamint a mesterséges intelligenciát és az okostelefonokkal felfegyverzett civileket is bevonják a kutatásokba.

Független szakértők vizsgálódtak

Független szakértők vizsgálódtak,
Forrás: NASA/Joel Kowsky

A NASA azt is bejelentette, hogy létrehoztak egy hivatalos UAP Kutatóközpontot, amely célzottan vizsgál majd bármilyen azonosítatlan jelenséget, mindezt transzparens módon, hiszen tisztában vannak azzal, hogy ezt várják el az adófizetők. A sajtótájékoztatón először nem jelentették be, hogy ki lett az intézet igazgatója, mert tudják, hogy ilyenkor számtalan támadás és vádaskodás érheti azt, fél nappal később mégis tudatták a közvéleménnyel, hogy Mark McInerney áll az UAP kutatás élén. McInerey valójában már egy ideje ezzel foglalkozott, de korábban csak zárt ajtók mögött.

“Szeretnénk, ha szenzációhajhászás helyett a tudomány kerülne a középpontba.” – zárta Bill Nelson, a NASA igazgatója, a sajtótájékoztatót. A NASA ugyan régóta keres idegen életformákat, de eddig csak távoli galaxisokban tette azt, nem pedig a Földön. A kutatók azt várják, hogy ha a NASA is beszáll a földi azonosíthatatlan rendellenes jelenségek kutatásába, a folyamat átláthatóbb és megbízhatóbb lesz. David Spergel, a fent említett független kutatás vezetője szerint fontos, hogy teljesen tisztában legyenek azzal, pontosan milyen átlagos jelenségek tűnhetnek megmagyarázhatatlannak. “Tudjuk, hogy a legtöbb észlelt eseményről kiderül, hogy hőlégballonok, repülők és társaik lesznek a háttérben. De ha valami furcsaságot akarsz találni a szénakazalban, ahhoz először tűpontosan kell tudnod, hogyan is néz ki a széna.” – nyilatkozta.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.