Nemzetközi kutatók értékelik a HUN-REN kutatási hálózatot

Donald Trump győzött az első republikánus előválasztáson
2024-01-16
Megjött az éves német inflációs adat
2024-01-16
Show all

Nemzetközi kutatók értékelik a HUN-REN kutatási hálózatot

Világszinten elismert nemzetközi kutatók részvételével elindult a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat kutatóintézeteinek tudományos értékelése – tájékoztatta a szervezet az MTI-t.

A közlemény szerint az átfogó értékelés Gulyás Balázs elnök kezdeményezésére indult el 2024 januárjában a HUN-REN 49 kutatóintézetében.

A folyamat, amelyet a nemzetközi gyakorlat szerint néhány évente megismételnek majd, több hónapig tart.

Elsőként az élettudomány területéhez tartozó intézetek kerülnek sorra, amelyek értékelési bizottságainak tagja többek között Bertil Andersson professzor, a Nanjang Technológiai Egyetem korábbi elnöke, aki mintegy 20 évig – egy ideig a kémiai Nobel-díj-bizottság elnökeként – részt vett a kémiai Nobel-díjazottak kiválasztásban; Ole Petter Ottersen professzor, a Karolinska Intézet korábbi elnöke; valamint Ole Holger Petersen professzor, a londoni Királyi Természettudományos Társaság és az Academia Europaea korábbi alelnöke.

A közlemény szerint Gulyás Balázs kiemelt feladatként határozta meg a HUN-REN tudományos és innovációs képességeinek erősítését a nemzetközi versenyben, továbbá a kutatási és innovációs eredmények értékláncba történő bevonásával a társadalmi, gazdasági és intellektuális hatás növelését.

Mint írták, a feladat elvégzéséhez egy új kutatási stratégia kialakítására van szükség, amelyet az első értékelés alapoz meg. “Ennek célja, hogy pártatlan és őszinte képet adjon a HUN-REN kutatóintézeteinek helyzetéről a nemzetközi színtéren és a lehetséges kitörési pontokról” – jegyezték meg.

A közlemény szerint az értékelés eredményeire építve – a nemzetközi jó példák és jó gyakorlatok beépítésével – a kutatóhelyekkel közösen történik meg a célokat támogató új kutatási stratégia megalkotása.

“Ez biztosítja, hogy a HUN-REN a kormányzat által meghirdetett Neumann János Program zászlóshajójaként az abban meghatározott stratégia mentén járuljon hozzá az ország nemzetközi pozíciójának javításához a tudományos és innovációs teljesítmény tekintetében. A cél, hogy Magyarország 2030-ra a világ legjobb 25 és Európa legjobb 10 innovátora közé tartozzon” – emlékeztettek a közleményben.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.