Nézze meg fotón a Szépművészeti Műzeum legújabb csodás beszerzését

Vajon az Aliexpress is kémvállalat?
2023-10-06
Először húszan jönnek a Fülöp-szigeteki buszvezetők
2023-10-06
Show all

Nézze meg fotón a Szépművészeti Műzeum legújabb csodás beszerzését

Hantai Simon Sárga tabula című remekművével gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye. A világhírű magyar-francia festő özvegyének adományaként érkezett, monumentális festmény október 15-ig látható a Szépművészeti Márvány csarnokában.

“Hantai Zsuzsa fantasztikus alkotással lepte meg nemcsak a múzeumot, de Budapestet és Magyarországot is” – méltatta az adományozást a festmény ünnepélyes átadásán az intézmény főigazgatója.

Baán László kiemelte: Hantai Simon életművének kiemelkedő darabjával gazdagodott a Szépművészeti Múzeum, amely már 1948-ban vásárolt az akkor fiatal művésztől.

Baán László az MTI-nek elmondta, a Sárga tabula nemcsak jelentőségét, de értékét tekintve is kiemelkedő helyet foglal el a Szépművészeti szerzeményeinek sorában: a jellegzetes, hajtogatásos, úgynevezett pliage technikával készült kép a műtárgypiacon több száz millió forintot érne.

Mint hozzátette, ez a monumentális (301 x 489 cm-es) alkotás is az Új Nemzeti Galéria megépítésének szükségességére mutat rá.

A Liget Budapest projekt keretében, az egykori Petőfi Csarnok helyére tervezett kiállítóhely megvalósítása a gazdasági válságból való kilábalást követően, előreláthatólag 2024-25-ben kezdődhet meg – közölte a főigazgató.

Geskó Judit, a Szépművészeti Múzeum művészettörténésze elárulta, hogy a Sárga tabula végül nem fért be abba a terembe, ahol kiállítani tervezték, ezért az épület Márvány csarnokában mutatják be a közönségnek.

Mint felidézte, Hantai Simon és a Szépművészeti Múzeum kapcsolata régi múltra tekint vissza, hiszen

az intézmény már a művész 1948-as disszidálása előtt megvásárolta annak egyik önarcképét, utána azonban évtizedekre megszakadt a kapcsolat.

A már idős Hantait ezért mélyen megérintette, amikor a Szépművészeti ismét azzal kereste meg, hogy vásárolna tőle. A festő ezt követően nyolc művét is a budapesti múzeumnak ajándékozta, leveleket is rejtve a képekbe; ezek a munkák a Szépművészeti 2022-es Hantai-kiállításán voltak láthatók – emlékeztetett Geskó Judit.

Daniel Hantai, a művész fia és hagyatékának egyik gondozója felidézte, hogy édesapja Bián (ma Biatorbágy része) született 1922-ben, festészeti tanulmányait Budapesten, a Képzőművészeti Fősikolán folytatta. Egy 1944. március 15-én elmondott beszéde miatt a németek letartóztatták, ezért 1945 után hősként ünnepelték.

A következő néhány év az alkotói szabadság légkörét hozta el, Hantai azonban rövidesen úgy érezte, ismét “szűkülni kezd a tér”, így feleségével együtt 1948-ban Párizsba emigrált. Életműve nagy részét Franciaországban hozta létre, nem tekintett azonban magára sem franciaként, sem magyarként – közölte.

Daniel Hantai az adományozott képről szólva elmondta, hogy a Sárga tabula 2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum retrospektív kiállításán volt látható, de szerepelt a párizsi Fondation Louis Vuitton által a Hantai születésének centenáriumára rendezett, nagyszabású tárlaton is.

Az 1980-ban készült Sárga tabulával immár teljes az ív a Szépművészetiben Múzeum gyűjteményében a fiatalkori Hantai-alkotásoktól az érett remekművekig – mondta el Daniel Hantai.

Hantai Simon Sárga tabula (1980) címû festménye a Szépmûvészeti Múzeumban.

Hantai Simon Sárga tabula (1980) címû festménye a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. október 5-én. A világhírû magyar-francia festõ özvegye, Hantai Zsuzsa adományaként érkezett, monumentális alkotás október 15-ig látható a múzeum Márvány csarnokában.
MTI/Szigetváry Zsolt

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.