Ókori görög-római település maradványaira bukkantak az egyiptomi Alexandriában

A légszennyezettség súlyosbíthatja a mentális betegségeket
2021-08-30
Csillagászati versenyt rendeznek középiskolás diákok számára
2021-08-30
Show all

Ókori görög-római település maradványaira bukkantak az egyiptomi Alexandriában

Ókori görög-római település maradványira bukkant egy egyiptomi régészcsoport Alexandria kikötőváros Satbi negyedében, a mintegy 2300 éves település kereskedelmi központ és lakónegyed volt Egyiptom akkori fővárosának falain kívül.

A térséget átutazó kereskedők, látogatók és más utazók használhatták. A régészek találtak ugyanis vendégfogadókat, ahol az idegenek megszállhattak addig, amíg nem kaptak engedélyt arra, hogy belépjenek a fővárosba. Rábukkantak raktárakra, ahol kereskedők tárolták áruikat, illetve a vámosok megvizsgálták azokat, hogy döntsenek az adó mértékéről – adta hírül az al-Ahram egyiptomi napilap online kiadása.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács főtitkára szerint a felfedezés fényt derít arra, hogy milyen tevékenységet folytattak a görög-római kor idején a főváros falain kívül. A települést az ie. második századtól az i.sz. negyedik századig használták a régészek vizsgálatai szerint.

A régészek rábukkantak mintegy 40 ciszternára és kútra, agyagamforákra és -edényekre, lámpákra, halászati eszközökre és istenségek, császárok, harcosok márványszobraira. Találtak tűzhelyeket, élelmiszertároló edényeket, sírhelymaradványokat és mintegy 700 érmét is.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.