Párizsban újabb robbantani akarót vettek őrizetbe másfél hónappal az olimpia előtt

Uniós választás: a legtöbb országban jelöltekre szavaznak pártok helyett
2024-06-06
Putyin a hírügynökségek vezetőivel találkozott és nagyon érdekeseket mondott
2024-06-06
Show all

Párizsban újabb robbantani akarót vettek őrizetbe másfél hónappal az olimpia előtt

A Diadalív Párizsban Fotó: Domonkos Csaba

Letartóztatott a francia rendőrség egy 26 éves orosz-ukrán férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy erőszakos cselekményt tervezett Franciaországban. A férfi korábban megsebesítette magát egy robbanószerkezettel – erősítették meg szerda este az illetékes hatóságok a Le Journal du Dimanche című lap értesülését.

A Donbasz régióból származó, orosz és ukrán útlevéllel is rendelkező férfit hétfő este vették őrizetbe.

A gyanúsítottat először a mentősök látták el, miután egy robbanást követően égési sérüléseket szenvedett, majd kórházba szállították, ahol őrizetbe vették és kihallgatták – közölte az országos terrorellenes ügyészség.

A nyomozáshoz közel álló források szerint a gyanúsított “nemrég” érkezett Franciaországba, és a Párizstól északra található Roissy-en-France település – ahol a Roissy-Charles de Gaulle nemzetközi repülőtér is található – egyik hoteljében foglaltak a nevére szobát.

A terrorellenes ügyészség közlése szerint ebben a hotelszobában a nyomozók “robbanószerkezetek gyártására használatos eszközöket és anyagokat” találtak, és az egyik ilyen eszköz felrobbant, a hotelt ki is kellett üríteni.     

A terrorellenes ügyészség vette át az ügyben a nyomozást, és erőszakos cselekmény tervének gyanúja miatt indított eljárást. A vádhatóság terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétellel, valamint robbanóanyag vagy robbanóanyag előállítására alkalmas anyag birtoklásával vádolja a gyanúsítottat.

A nyomozás első megállapításai szerint a Donbaszból származó gyanúsított vállaltan oroszbarát elkötelezettségű, két évig harcolt az orosz hadsereg kötelékében – jelezték nyomozati források az AFP hírügynökségnek.

Pénteken a belügyminisztérium azt közölte, hogy a francia titkosszolgálatok az év eleje óta három, 2017 óta pedig ötven terrorcselekményt hiúsítottak meg.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.