Pénzpiaci alapból kiveszik a pénzüket és kötvényalapba beteszik a befektetők

Most akár Ön is nyithat Pizza Hut éttermet
2023-12-14
Marad a jelentős állami támogatás a Diákhitel 1-re
2023-12-14
Show all

Pénzpiaci alapból kiveszik a pénzüket és kötvényalapba beteszik a befektetők

Novemberben 2,8 százalékkal, 362 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) tagjai a hónap végén 13 318 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban – közölte a Bamosz az MTI-vel.

A kategóriák közül kiemelkednek a kötvényalapok 178,8 milliárd forint új tőkével, ezen belül a rövid futamidejű kötvények jártak az élen 138,3 milliárd forinttal, míg a hosszú futamidejű kötvényalapok novemberi tőkebeáramlása 24,7 milliárd forint volt.

A hozamok is hozzájárultak a gyarapodáshoz, így a kötvényalapok vagyona 4,9 százalékkal 4859 milliárd forintra nőtt.

A pénzpiaci alapokból 5,8 milliárd forintnyi tőke távozott, ezt a hozamok csak részben ellensúlyozták, így 0,4 százalékkal 541 milliárd forintra csökkent a kategória vagyona.

A vegyes alapoktól 15,5 milliárdnyi tőke távozott, ami felerészben négy alap megszűnésével magyarázható. A dinamikus alapokból 5,1 milliárd forint, a kötvénytúlsúlyos alapokból 18,3 milliárd forint távozott, a kiegyensúlyozott alapokhoz 7,9 milliárd forint érkezett. A kategória vagyona a kedvező hozamoknak köszönhetően 1,3 százalékkal gyarapodott, 1743,5 milliárd forintot tett ki a hónap végén. A részvényalapokat nagy mozgás jellemezte novemberben, végül 2,4 milliárd forint tőkebeáramlással zártak.

Az árfolyamok is jól alakultak, így a részvényalapok vagyona 5,3 százalékkal 810,6 milliárd forintra nőtt. Az ingatlanalapok 2,9 milliárd forint tőkekiáramlással zárták a novembert. Végül a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,4 százalékkal lett több, 2010 milliárd forintot ért el a hónap végén.

A tőkevédett alapokhoz 11,5 milliárd forint érkezett a múlt hónap során, amihez egy új alap indulása is hozzájárult.

A kategória vagyona ugyanakkor csak átlag alatti szinten, 2,4 százalékkal nőtt, 550,6 milliárd forint volt november végén, de az év eleji szinthez képest itt a legnagyobb a vagyonnövekedés. Az abszolút hozamú alapok esetében 22,1 milliárd forint volt a tőkebeáramlás, emellett a hozamok is kedvezően alakultak, így vagyonuk 3,1 százalékkal 1302 milliárd forintra gyarapodott. A származtatott alapoktól 5,1 milliárd forint távozott, nagyrészt egy megszűnt alap miatt.

A hozamok sem hozzátenni, sem elvenni nem tudtak, így a vagyon a tőkekiáramlás nagyságával csökkent, a kategória vagyonához képest ez jelentős, 13,5 százalékos csökkenés egy hónap alatt. A kategória eszközértéke 29,7 milliárd forint volt november végén. Az árupiaci alapokba 2 milliárd forint tőke érkezett, a hozamok is hozzátettek az emelkedéshez, így a vagyon 3,9 százalékkal 87 milliárd forintra emelkedett.

A főképp intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapokhoz 24,4 milliárd forint tőke érkezett. A hozamok viszont kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon csak 1,1 százalékkal nőtt, 1356 milliárd forintra. A Bamosz 24 tagja összesen 17 700 milliárd forint vagyont kezel – olvasható a közleményben.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.