Régi kultfilmek, amelyeket minden tinédzsernek látnia kell

Öt év alatt hétszeresére nőtt a nádirtás mértéke a Balatonnál
2022-03-12
Március 20-ától látogatható a felújított szabadkígyósi kastély
2022-03-13
Show all

Régi kultfilmek, amelyeket minden tinédzsernek látnia kell

A 70-es és a 80-as években Hollywood tömegével gyártotta az emlékezetes filmeket. Elég csak a Csillagok Háborújára, a Vissza a jövőbe mozikra, a Szellemirtókra vagy a Terminátorra gondolni. Ebből a korszakból most összegyűjtöttünk egy csokorra valót azok közül, amelyek ma már kevésbé vannak a köztudatban, pedig a mai fiataloknak is szórakoztatóak lehetnek.

American Graffiti (1973)

Mielőtt George Lucas filmtörténelmet írt volna a Csillagok Háborújával megrendezte minden idők egyik legsikeresebb tinimoziját. Ez a film egy nosztalgikus szerelmeslevél a 60-as éveknek. Lucas a saját fiatalkorának állít emléket. A sztori központjában két jóbarát áll, akik mielőtt a főiskola kedvéért elhagynák a szülővárosukat még utoljára otthon ki akarják élvezni az életet.

Az American Graffitiben talán az a legmeglepőbb, hogy így majdnem 50 év után se fogott rajta az idő.

A poénok most is ülnek, a karakterek szerethetőek, a zene pedig még most is kiváló.

 

Cagliostro vára (1979)

Hayao Miyazaki ma már az egyik legnagyobb név az animációs filmek világában. Többször jelölték Oscar-díjra. A 2003-as Chihiro-ért pedig meg is kapta az aranyszobrocskát. A neves direktornak a Cagliostro vára volt az első mozifilmje. Egy könnyed akciókomédiáról van szó. A főhős egy nőcsábász csirkefogó, aki egy nagyszabású bűncselekmény leleplezésén munkálkodik. Ez volt az egyik első japán animációs film, amelyik hazáján kívül is sikert tudott aratni. Még a Cannes-i Filmfesztiválon is bemutatták.

Az egyik emlékezetes jelenete egy autós üldözés. Spielberg állítólag ennek hatására készítette el az első Indiana Jones egyik akciójelenetét.

 

Vérbeli hajsza (1987)

A vígjátékok jól ismert receptje itt is visszaköszön: a két főszereplő, akik először nem igen jönnek ki egymással a film végére jóbarátok lesznek. Csakhogy itt az egyikük miniatűr méretűre van kicsinyítve és egy félresikerült kísérlet miatt egy összezsugorított géppel lavírózik a másik testében. A főhős hol a véráramban, hol a gyomorban küzd az elemekkel. A jópofa humorú film látványa mai szemmel is roppant kreatív.

 

Elpusztíthatatlanok (1988)

A főhős Nada egy egyszerű munkás, aki beleakad egy különleges szemüvegbe, amelyen keresztül szembesül a döbbenetes igazsággal. Az emberiséget a reklámokon keresztül idegen lények irányítják.

„Nézz TV-t! Vásárolj! Hódolj! Ne gondolkodj” – mint kiderül a plakátok és az újsághirdetések tele vannak ehhez hasonló rejtett üzenetekkel.

Nada nem is sokat teketóriázik: úgy dönt, hogy leszámol az idegenek hódítókkal. A rendező John Carpenter túlnyomó részt a horror filmjeiről híresült el, ez viszont egy rém szórakoztató sci-fi kaland lett.

 

Hegylakó (1986)

Több folytatást és egy TV-sorozatot is megélt, de az egymással küzdő halhatatlanok történetét csak a legelső film tudta igazán érdekes köntösbe bújtatni. A Hegylakó az a fajta mozi, amely nagyon szerencsés csillagzat alatt született. A készítők jó része – legyen szó akár a rendezőről vagy a főszerepet játszó Christopher Lambertről – később képtelen volt igazán jó filmet tető alá hozni, a Hegylakóban viszont remekeltek.

Persze az sem árt, hogy a Queen együttes egy hátborzongatóan jó betétdalt készített a filmhez.

A sztori két idősíkban játszódik: egyrészt a skót középkorban ahol hősünk rájön, hogy ő is egyike a halhatatlanoknak és a „jelenben”, ahol összecsap az ősi ellenségével.

 

Hóbortos hétvége (1989)

A sztori igen csak morbid: miután a főnöküket egy bérgyilkos elteszi láb alól Larry és Richard úgy csinálnak mintha a cégvezér még mindig élne, csak hogy a luxusvillájában kibulizhassák magukat. A gegek mind ugyanarra a viccre vannak felépítve: bár a főnök hulla, ezt Larry-n és Richardon kívül senki nem veszi észre. Bármilyen meglepő legyen, ez az egy ötlet másfél órán keresztül végig vicces marad. A 80-as évek egyik legjobb vígjátéka.

 

Robotzsaru (1987)

A 80-as évek egyik sajátossága volt, hogy a fiataloknak szóló filmek néha a brutális jelenetekkel se spóroltak. A Robotzsaruhoz különféle játékfigurák és a szuperhős történetek hangulatát idéző képregények is készültek, így nem is lehet kérdés, hogy a fő célcsoport az iskolások voltak. Ennek ellenére az egyik jelenetben közelről látjuk, ahogy a főszereplő karját apró darabokra lövik.

A film egy olyan elképzelt jövőben játszódik, ahol mindent a nagyvállalatok uralnak. Még a rendőrséget is. Az egyik lelőtt hekust pedig egy pénzéhes cég, az OCP a halála után robotzsaruvá alakítja.

Paul Verhoeven mozija első-osztályú akciófilm, amelyben néhány ironikus reklámbetétnek hála a fekete humornak is van hely.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.