Új online kérdőívvel segítik a gyerekek fejlődését

Festményen ábrázolták a nemzetközi folyóiratban megjelent friss magyar tanulmány eredményét
2023-09-13
A légimentők helikoptere, de az ország legkisebb rendőrautója is látható lesz az Aeroparkban
2023-09-13
Show all

Új online kérdőívvel segítik a gyerekek fejlődését

Fontos, hogy a megszülető gyerekek testi-lelki-szellemi jóllétben élhessék az életüket, ezt szolgálja a Gyermekút Módszertani Központ által összeállított online gyermekfejlődési kérdőív is – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a kérdőívet bemutató sajtótájékoztatón.

Beneda Attila kiemelte, a kormány azt szeretné, ha minden vágyott gyerek megszülethetne Magyarországon, de ugyanilyen fontos az is, hogy a gyerekek egészségesen élhessenek.

Kutatások szerint ugyanis

az iskoláskor előtt a gyerekek 17 százalékánál felfedezhető valamilyen elmaradás, eltérés,

amelynek a jelentős része orvosolható, ha időben elkezdődik a kora gyerekkori fejlesztés – mutatott rá a helyettes államtitkár.

Beneda Attila kiemelte, hogy az elmúlt években – a tárcaközi együttműködéseknek köszönhetően – nagy előrelépések történtek a kora gyermekkori fejlesztés területén, egyre több szakember tudja észlelni, ha probléma van egy gyerekkel.

Egy újabb fontos előrelépést jelent a Gyermekút Módszertani Központ által, a bölcsődékben, óvodákban dolgozó szakemberek számára megalkotott

online gyermekfejlődési kérdőív, amelynek segítségével “egységes, validált módon” lehet a gyerekeket vizsgálni

– mutatott rá a helyettes államtitkár.

Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője azt hangoztatta, hogy a gyerekek egészséges fejlődése és későbbi kedvező életlehetőségei szempontjából a kora gyermekkorra irányuló figyelem és a szükség szerinti beavatkozás létfontosságú.

Ezért hozták létre a központot, amely

egyfajta tudásbázisként működik,

a felhalmozott tapasztalatokat pedig szeretnék a széles szakmai közösségnek továbbadni és a gyakorlatba átültetni – ismertette a szakmai vezető.

Közlése szerint legfrissebb munkájuk

egy kisgyermeknevelőknek és óvodapedagógusoknak kifejlesztett online kérdőív,

amely 0-4, illetve 2,5-7 éves kor között hat funkcióterületen – motoros készségek, kommunikáció, önállóság, kognitív készségek, társas kapcsolatok, tanulási képességek – méri a gyerekek fejlettségét.

A kérdőívek hiteles, validált, sztenderdizált mérőeszközök, amelyek amellett, hogy felhasználóbarátak, illeszkednek a pedagógiai gyakorlathoz és a védőnők által használt szülői kérdőívekhez is

– mondta Kereki Judit.

Ismertetése szerint a kérdőívek a gyermekut.hu oldalon találhatók, elérésükhöz először az intézményvezetőnek kell regisztrálnia, profilt létrehoznia, majd regisztrálnia kell az intézmény dolgozóit is, hogy ők is hozzáférhessenek a kérdőívekhez.

A beérkező adatokat kutatási célokra is fel tudják majd használni,

elemzéseket tudnak készíteni, amelyek segítséget jelenthetnek a szakpolitika számára is – jegyezte meg a szakmai vezető.

Szuromi-Kovács Ágnes, a Gyermekút Módszertani Központot működtető Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője a sajtótájékoztatóra küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy az intézmény elkötelezett a kisgyerekek, különösen az eltérő, megkésett fejlődésű gyerekek és a velük foglalkozó felnőttek segítése iránt, hiszen minél korábban fény derül a gyerekek speciális igényére, annál eredményesebb lehet a célzott támogatás.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.