Ukrajnában kisebb az infláció, mint nálunk

Elhunyt id. Kaszás Péter, aki Zámbó Jimmynek is írt dalokat
2024-01-10
Biztos lesz januári emelés a pedagógusoknak
2024-01-10
Show all

Ukrajnában kisebb az infláció, mint nálunk

Ukrajnában éves szinten nem változott, míg havi összevetésben gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme decemberben.

Az ukrán statisztikai hivatal honlapjára felkerült adatok szerint az éves fogyasztói áremelkedés mértéke november után decemberben is 5,1 százalék, 2020 decembere óta a legalacsonyabb volt az októberben jegyzett 5,3 százalék után.

Decemberben az éves szintű áremelkedés az éttermek és szállodák szolgáltatásai esetében 13,8 százalékról 13,0 százalékra lassult, az alkoholos italok és a dohányáruk drágulása 9,6 százalékra lassult a novemberi 10,2 százalékról, a közlekedési szolgáltatások áremelkedése 6,6 százalékról 3,2 százalékra, a lakhatás és a közműveké 13,0 százalékról 12,8 százalékra mérséklődött.

Eközben a lábbelik és ruházati termékek éves árcsökkenése gyorsult, a novemberi 5,5 százalékról 6,3 százalékra. Emellett a szabadidős és kulturális szolgáltatások ára is gyorsuló ütemben csökkent: a novemberi 0,6 százalékot követően decemberben 1,1 százalékkal esett. Ezzel szemben az élelmiszerek és alkoholmentes italok árnövekedése az előző havi 2,8 százalékról 4,0 százalékra emelkedett decemberben.

Havi szinten a fogyasztói árak 0,7 százalékkal emelkedtek decemberben a novemberi 0,5 százalékos növekedést követően.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.