Varsó közelében óriási repülőtér épül

Felfutóban a szivattyús energiatárolás
2024-06-26
Horvátországban már van két Michelin-csillagos étterem – Hol?
2024-06-26
Show all

Varsó közelében óriási repülőtér épül

Donald Tusk lengyel miniszterelnök sajtóértekezletet tart a kormány ülése után Varsóban 2024. május 14-én. Tusk bejelentette, hogy Lengyelország az uniós migrációs csomag kedvezményezettje lesz, nem kell majd migránsokat befogadnia, és támogatást kap a már befogadott ukrán menekültek után. MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Felépítenék 2031-re azon nemzetközi óriásrepülőteret Varsó és Lódz város között, amelyet az előző kormány stratégiai beruházásként vett tervbe – jelentette be sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

Hozzátette, hogy az új repülőtér mellett fejlesztik a már meglévő regionális reptereket, bővítik az autópálya-hálózatot és fejlesztik a vonatközlekedést.

Az évi 36 millió utast kiszolgáló repülőtér Európa egyik legkorszerűbb repülőtere lesz – mondta Tusk.

A kormányfő bejelentését az előző kormány által 2017-ben elindított projekt több hónapos átvizsgálása előzte meg.

Az eredeti tervhez képest a fő különbség az, hogy a jelenlegi stratégia “az egész országot öleli át (.), figyelembe veszi a regionális, vidéki Lengyelországot is” – magyarázta. Hozzátette, hogy a bővülő infrastrukturális összeköttetéseknek köszönhetően Lengyelország rövidesen “egyetlen nagy megapolisszá válik” – fogalmazott.

Egyúttal azzal vádolta meg az előző kormányt, hogy nem kezelte kompetens módon a projektet, amelybe közlése szerint eddig 2,7 milliárd zlotyt (248 milliárd forint) fektettek be.

A miniszterelnök bejelentette: kormánya támogatni fogja a több lengyelországi nagyvárosban már működő regionális repülőtér fejlesztését is, korszerűsítik elsősorban a varsói Chopin repülőteret és a főváros melletti Modlinban működő, fapados légitársaságok által használt repülőteret.

A terv fontos elemének Tusk a lengyel állami légitársaság fejlesztését nevezte, bejelentése szerint 2032-ig több mint 135 repülőgépre bővítenék a LOT állományát. (A Wizz Air flottája új beszerzéseivel meghaladja a 400 repülőgépet)

A projekt keretében létesítendő, óránkénti 300-320 kilométeres sebességgel közlekedő gyorsvasút összeköti a lengyel fővárost és Lódz városát, Varsóból több nagyvárosba, köztük Poznanba, Wroclawba, Gdanskba, Katowicébe és Krakkóba 100 percen belül lehet majd átutazni – ígérte Tusk.

Bejelentette az A2-es autópálya kiszélesítését is a Varsó és Lódz közötti szakaszon.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Maciej Lasek, a központi repülőtér ügyeiért felelős kormánymegbízott elmondta: a projekt költségeit 2032-ig 131 milliárd zlotyra (12 ezer milliárd forint) becsülik, ebből a repülőtér 42,7 milliárd zlotyt, a Varsót Poznannal és Wroclawval összekötő gyorsvasút pedig mintegy 80 milliárd zlotyt vesz igénybe.

A beruházást kincstári értékpapírok kibocsátásából tervezik fedezni (57 milliárd zloty), de számítanak hitelekre, valamint az európai uniós eszközök felhasználására is – mondta el Lasek. Kisebb, 8 milliárd zlotyt értékű részesedés pedig egy magánberuházóé lenne – tette hozzá.

Az előző kormány tervei szerint az óriásrepülőtér 2028-ra épült volna fel. Mateusz Morawiecki volt kormányfő szerdai sajtóértekezletén kijelentette: az eredeti projektet most úgy módosították, hogy “ne jelentsen fenyegetést a németek és az osztrákok számára”. Donald Tusk kormánya 3-4 éves csúszást okozott a terv megvalósításában, ez a konkurenciának kedvez – ítélte meg Morawiecki.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.