Vuhani kutatók már egy éve felhívták a figyelmet a denevérekre, mint vírushordozókra

Izraeli és amerikai matematikus kapta megosztva a 2020. évi Abel-díjat
2020-03-18
A járványok mindig megváltoztatták a történelem menetét
2020-03-20
Show all

Vuhani kutatók már egy éve felhívták a figyelmet a denevérekre, mint vírushordozókra

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2019 március másodikán publikáltak egy tanulmányt a Vuhani Virológiai Intézet és a Kínai Tudományos Akadémia kutatói, amiben egy lehetséges koronavírus járvány kitörésére figyelmeztetnek.

Yi Fan kínai virológus és munkatársai tavaly márciusban tettek közzé egy összefoglaló tudományos közleményt Denevér koronavírusok Kínában (eredetileg: Bat Coronaviruses in China), melyben a denevérekben nagyon gyakran előforduló koronavírusokkal foglalkoznak.

Kiindulásként megemlítik, hogy a közelmúltban két nagy, emberekre is veszélyes koronavírus járvány is felütötte már a fejét: az egyik a 2003-as SARS (Severe Acute Respiratory Ayndrome), a másik a 2012-es MERS (Middle East Respiratory Syndrome). Bár a MERS valószínűleg egypúpú tevékről terjedt át emberre, a vírus ugyanúgy megtalálható denevérekben és a kutatók leginkább utóbbiakat tekintik a legfontosabb természetes rezervoárnak.

Ezen kívül több komoly, haszonállatokat – elsősorban sertéseket – fertőző koronavírus járványról is beszámolnak, melyek közül a legjelentősebb a 2017-es SADS (Swine Acute Diarrhea Syndrome), amely legalább húszezer házisertést haláláért volt felelős.

Közös jellemzőjük ezeknek a vírusoknak, hogy mindegyik denevérekből származtatható, ráadásul közülük kettő (a SARS és a SADS) Kínában ütötte fel a fejét.

A kutatók már a tanulmány bevezetőjében kijelentik, hogy „nagyon valószínű, hogy a jövőben a SARS-hoz vagy a MERS-hez hasonló koronavírus kitörések is denevérekhez lesznek köthetők, és nagy valószínűséggel éppen Kínában fognak megjelenni”.

A tanulmányban korábbi kutatásokra alapozva megállapítják, hogy a 2019-ben ismert 38 koronavírus közül legalább 17 előfordul denevérekben, és szinte mindegyik előfordul Kínában is. Az összes ismert koronavírus közül 22-t kínai kutatók írtak le helyi denevéreket vagy más emlősöket vizsgálva.

A denevérek, egyetlen repülni képes emlősállatként különösen veszélyes vírushordozók, hiszen viszonylag nagy földrajzi területeket képesek gyorsan bejárni.

Ráadásul sok rovarevő faj kifejezetten gyakran fordul elő az ember és haszonállatai közelében. Kína a világ harmadik legnagyobb és legnépesebb országa, változatos klímájának köszönhetően pedig hatalmas a biodiverzitása is. Emiatt sokféle denevérfaj és koronavírus törzs is előfordul az országban. Ezen kívül az sem elhanyagolható tényező a kutatók szerint, hogy a

kínai konyhakultúrában még mindig tartja magát az a nézet, hogy a frissen leölt élőállatok táplálóbbak, ami hozzájárulhat a vírusok terjedéséhez.

A jelenleg tomboló koronavírusról (SARS-CoV-2) egyelőre nem tudják pontosan a kutatók, hogy honnan származik. Mindazonáltal a szakemberek nagyrészt egyetértenek abban, hogy a legvalószínűbb forgatókönyv szerint valamilyen állati köztigazdán keresztül denevérről terjedhetett át emberekre. Ezt a lehetőséget támasztja alá a kínai kutatók tavalyi publikációja is.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?