1500 fős nagyon korszerű börtön épül – Hol?

Közvetlen légijárat lehet Bangkok és Budapest között
2024-03-19
Példátlan művelet Marseille-ben – Tisztogatás XXL
2024-03-19
Show all

1500 fős nagyon korszerű börtön épül – Hol?

Rabok készítik a 1500 ember befogadására alkalmas börtön zárkáiba kerülő fém és fa berendezési tárgyakat – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) kedden az MTI-vel.

Makula György ezredes, a kommunikációs főosztály vezetője elmondta: Magyarország legkorszerűbb börtönében, Csengeren az innovatív informatikai fejlesztések mellett a zárkafelszerelés is megújul, a büntetés-végrehajtás sopronkőhidai vasipari üzemében és budapesti faipari műhelyében a gyártás gőzerővel zajlik.

A fém berendezési tárgyakat a zárkaszekrények kivételével – amelyek kivitelezését a Bv. Holdinghoz tartozó Duna Mix Kft.-vel együttműködve végzik – a Sopronkőhidai Kft. vasipari üzemében készítik. Május végéig 878 asztalt, 1575 ülőkét, 1554 ágyat és 1529 szekrényt gyártanak le – mondta.

Hozzátette: a fém zárkaberendezések a korábban rendszeresített felszerelésektől teljesen eltérőek lesznek, a biztonsági szempontoknak megfelelően a fogvatartotti ágyak, szekrények, asztalok és székek mindegyike falra rögzíthető lesz.

Kialakításuknál fő szempont volt, hogy “vandálbiztosak” legyenek, ne lehessen szétbontani azokat, illetve ne legyenek alkalmasak tiltott tárgyak elrejtésére – tette hozzá. Mint mondta, ezeken kívül az is fontos, hogy éles sarkok és élek ne legyenek a termékeken.

Makula György elmondta azt is, a saját fejlesztésű zárkafelszereléseket négy, szintenként eltérő színben gyártják. A termékek korszerű festését a társaság – saját beruházásként 2022-ben átadott – porfestő üzemében végzik el, ahol 26, a szabadságvesztését a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben töltő fogvatartott dolgozik.

Az ezredes elmondta azt is, másfél hónap alatt 850 bútort készítenek a fogvatartottak a Nagyfa – Alföld Kft. budapesti telephelyén, a délelőtti és délutáni műszakban összesen 30 elítélt állítja össze a termékeket faipari alapanyagokból. Ha ezzel a munkával elkészülnek, a szolgálati lakások berendezési tárgyainak elkészítéséhez fognak hozzá, illetve mobil konyhát, ágyakat, polcokat és kültéri padokat gyártanak majd – mondta Makula György.

Kiemelte: továbbra is várják a jelentkezőket az új csengeri börtönbe, elsősorban felügyelő, kutya-, élelmezés- és konyhavezető, szakorvos, fogorvos, szakápoló és szakpszichológus beosztásokba. Részletes információk a www.gyereahuvosre.hu weboldalon és a www.facebook.com/bvcsenger közösségi média felületen érhetők el.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.