2020 legnagyobb áltudományos képzelgései

A zöld varangy lett az év kétéltűje 2021-ben
2021-01-07
Apró féreg vezetett áttöréshez a rák egyik ritka típusának kutatásában
2021-01-08

2020 legnagyobb áltudományos képzelgései

2020-ban nemcsak egy új koronavírus terjedt el villámgyorsan a világon, de a hozzá kapcsolódó áltudományos, szándékosan félrevezető, manipulatív összeesküvés-elméletek is elárasztották a közbeszédet.

Járványtagadó bajkeverőkből vált egyik napról a másikra sok ezres követői bázissal rendelkező híresség a Facebookon. Most, hogy az oltás talán egyre közelebb kerül a tömegekhez, a vakcina lett a legfontosabb célpontjuk, és ez veszélybe sodorja a tömeges immunizálás sikerét.

Nézzük, mik voltak a legismertebbé vált hazugságok, íme, mi mindenre képes az emberi butaság és rosszindulat!

A vírus eredete

A járvány kiindulópontja a kínai Hubei tartománybeli Vuhan városa, amelynek létezéséről valószínűleg az emberek többsége egy évvel ezelőtt hallott először. Pedig nagy város, 11 millióan lakják, igen fejlett az ipara, illetve több fontos kutató-fejlesztő központ is található ott. Például a Vuhani Virológiai Kutatóintézet.

Az internetes „tudósoknak” más se kellett. Miután beírták a Vuhan keresőkifejezést a Google-ba, és az első találatok között egy virológiai kutatóintézetet hozott fel a kereső, máris kész volt az elmélet: a vírus a laboratóriumból szabadult ki, vagy baleset, vagy szándékos szabotázs, esetleg akarattal indított biológiai fegyverkezési művelet következtében.

Trump elnök hamarosan már azt állította, hogy neki bizonyítékai vannak arra, hogy a kínai laborból került ki a vírus, de többet e bizonyítékokról nem árult el azóta se. Azt sem zárhatjuk ki teljes mértékben, hogy nem is léteztek.

Jelenleg nincs semmiféle publikus bizonyíték arra, hogy a Vuhani Virológiai Kutatóintézetnek bármiféle köze lenne a járványhoz.

Egyesek szerint ebből a laborból jött a vírus

A vírus szerkezetéről is azt terjesztették sokan, hogy az csak biotechnológiai eszközökkel születhetett, például úgy, hogy a kínaiak biológiai fegyverrel kísérleteztek. Ez pontosan az intelligens tervezettségnek nevezett evolúciótagadás újabb megnyilvánulása: a nem megfelelő ismeretekkel rendelkező emberek nem képesek felfogni, hogy a természetes szelekció révén végbemenő evolúció, ha elég idő áll rendelkezésére és a vírusoknál ez nem évmilliókban, hanem sokszor csak hónapokban mérhető, nagyon hatékony tulajdonságokra tud szert tenni. A világ vezető tudományos fórumai egyöntetűen bizonyítottnak látják, hogy a SARS-CoV-2 vírus természetes úton jött létre, amiben valószínűleg fontos szerepe volt a denevéreknek is.

Bill Gates és az 5G

A világ humanitárius elkötelezettségű milliárdosai igyekeztek és igyekeznek a saját forrásaik révén hozzájárulni a járvány leküzdéséhez. És persze ezt az álhírterjesztők szerint önös érdekből teszik. Itt tényleg elszabadul az őrület. Hallani lehetett Bill Gates vuhani biológiaifegyver-laborjáról, a gyógyszercégek mesterkedéseiről, az izraeliek, a muszlimok, az amerikaiak gazdasági és politikai érdekeiről. Különösen sok álhír övezi a Microsoft alapítója és felesége által működtetett Bill és Melinda Gates Alapítványt, amely például az egyik legfontosabb járványmodellező kutatóintézet, a Washingtoni Egyetemhez kötődő IHME fő donorja is.

Az összes áltudományos nonszensz közül is kiemelkedik vagy éppen a legsötétebb mélységekbe süllyed az a teóriacsoport, amely valamilyen módon igyekszik kapcsolatot találni a járvány és az 5G mobilinternet-hálózatok elterjedése között. Az ötödik generációs mobiltechnológia már a Covid előtt is az összeesküvés-hívők kedvence volt. Azt állították róla – mindenféle alap nélkül –, hogy egészségkárosodást okozhat. Ez már akkor is álhír volt, de a mából visszatekintve szinte már egész értelmesnek tűnik.

Az 5G mint vírusterjesztő? – őrültség!

Most ugyanis ott tartunk, hogy tudósoknak arról kell győzködniük a lakosságot, hogy a rádióhullámok nem terjesztik a vírusokat. Mert ezt állítják sokan a Facebookon, a Twitteren és a Youtube-on, és az emberek elszomorítóan nagy része komolyan veszi mindezt. Ezzel cáfolhatatlan bizonyítékot szolgáltatnak a természettudományos oktatás totális kudarcára. Mások azt bizonygatják, hogy a járvány nem is létezik (ahogy a koronavírus sem), hanem e tünetek közvetlenül az 5G következményei, esetleg a járványt azért indították útjára, hogy az 5G egészségkárosító hatását leplezzék.

A gyilkos maszk

A délkelet-ázsiai emberek jelentős része évtizedek óta maszkot hord a nagyvárosi forgalomban, és többen közülük e szokásukat akkor sem hagyják el, amikor külföldön turistáskodnak. Emiatt korábban gyakran nevetség tárgyai voltak, sokan hangoztatták, hogy ezzel úgysem védik meg magukat a kórokozóktól, és igazából csak különcségüket hangsúlyozzák.

A világjárvány aztán szerte a világon a mindennapi élet legfontosabb és elengedhetetlen kellékévé tette az arcmaszkot. Szinte mindenhol a világon kötelezően előírják a viselését a legtöbb nyilvános helyen. Egyúttal a maszk az álhírek és áltudományos csúsztatások legfőbb tárgya is. Ebben a hatóságok felelőssége is felvethető, hiszen tavasszal egy ideig sok helyütt a világban azt kommunikálták az emberek felé, hogy az egészséges emberek maszkviselése egyenesen kontraproduktív.

Jerome Adams amerikai tisztifőorvos ezt tweetelte tavaly februárban:

Komolyan, emberek – Hagyják abba a maszkvásárlást. A maszkok nem hatékonyak a koronavírus-fertőzés megakadályozásában.

Később azonban visszavonta az álláspontját, mert egyre több tudományos bizonyíték gyűlt össze arra vonatkozóan, hogy de, a maszk igenis hatékony módja a koronavírus-fertőzés megakadályozásának.

Sokan emberi jogi kérdést csinálnak a kötelező maszkviselésből, és azt állítják, hogy a maszkot viselő emberek gyakorlatilag fuldoklanak alacsonnyá válik vérük oxigénszintje és magassá a széndioxidszintjük.

véd-nem véd – véd!

Ez nyilvánvalóan nem igaz, mára rengeteg kutatás eredményei láttak napvilágot arról, hogy a maszkhordás teljesen biztonságos. Sok intenzívterápiás orvos bizonyította, hogy az egész napos maszkordás és kemény munka után is pontosan ugyanakkora az oxigénszaturáció a vérükben, mint korábban.

Maláriagyógyszer, lóféreghajtó és hipó

A vakcina utáni versenyfutás mellett az új koronavírus-betegség ellen hatékony gyógyszerek megtalálása/kifejlesztése is beindult, bár manapság ez a közbeszéd szintjén egyre kisebb hangsúlyt kap. Minthogy a SARS-CoV-2 egy évvel ezelőttig gyakorlatilag ismeretlen volt, sokak gondolhatnak arra, hogy teljesen új gyógyszert kell fejleszteni a betegség ellen.

Ez azonban sok szempontból sem praktikus: rengeteg pénzt és időt emészt fel. Van ugyanakkor egy másik mód, amely révén esetleg hatékony gyógyszerekre találhatunk: már meglévő, más betegségek ellen kifejlesztett készítményeket próbálhatunk bevetni a Covid-19 ellen. Az év során több ezer hatóanyagot teszteltek számítógépen, laborban, majd némelyiket betegeken is.

Sajnos azonban jelenleg még nincs olyan hatóanyag, amely minden kétséget kizáróan gyógyítaná a koronavírus betegséget.

Persze sokan vannak, akik ebben sem hisznek, és a gyógyszergyárak ármánykodásának hiszik a kudarcokat. Szerintük a gyógyszercégek direkt eltitkolják a filléres csodaszereket, hogy inkább az ő drága új termékeiket vegye mindenki. Akik ezt állítják, azok között vannak egyszerű összeesküvés-hívők, és nagyon is tudatos csalók is.

Magyarországon is több megkérdőjelezhető szavahihetőségű egyén árul az interneten különféle táplálékkiegészítőket, amelyekről egy nappal azután, hogy hallottak a koronavírusról, máris kiderült (számukra), hogy gyógyítja a Covid-ot. A betegek, illetve a betegségtől félő emberek a legkiszolgáltatottabb fogyasztói csoport, olyasmit is elhisznek a remény kedvéért, amiről máskülönben messziről kiszúrnák, hogy átverés. A GVH által már megbüntetett, gombáiról elhíresült Varga Gábor például majdnem egy évig terjeszthette hazugságait a Facebookon a vagyonokért árult, semmit sem gyógyító, kozmetikai termékként regisztrált c-peptid nem létező covid-ellenes hatásairól, mielőtt a közösségi oldal megtévesztés miatt az egész oldalát törölte volna.

De az elmúlt évben világszerte terjedtek el hírek elsőre ígéretesnek tűnő, végül azonban zsákutcának bizonyuló szerekről. De még ezek közé sem fér be az az átverés, aminek a terjesztéséből Donald Trump amerikai elnök is kivette a részét.

Nyilvánosan is felvetette az egyik sajtótájékoztatón a láthatóan szívszélhűdést kapó egészségügyi szakembereknek, hogy injekcióval kéne adni a betegeknek a fehérítőt. Az egyértelműség kedvéért itt újra leírjuk: a fehérítő méreg, nem szabad a szervezetbe juttatni!

Ennél egy fokkal komolyabb reményeket fűztek a klorokinhoz és a hidroxiklorokinhoz. E szereket például malária ellen fejlesztették ki, és megjelent róluk néhány, kisszámú eseten mért, kontroll nélküli vizsgálat, amelyek szerint hatékony lehetnek a Covid ellenA hidroxiklorokint szinte az egész világon alkalmazták egy időben, teljesen értelmetlenül. Mára kiderült, hogy semmire sem jó. Ugyanígy járt az eredetileg AIDS-ellen kifejlesztett, de az ellen sem működő remdesivir is, illetve az ivermektin.

Ez utóbbi hatóanyagot főként az állatgyógyászatban használják parazitairtóként. Tavasszal a laboratóriumi tesztek alapján többen reménykedtek benne, de kiderült, hogy olyan dózisban, ami már hatékonyan pusztítaná a koronavírust, képtelenség bevinni az emberi szervezetbe. Ez jó példa arra, hogy ami a Petri-csészében működik, az orvoslásban még nem feltétlenül használható. A sorozatos negatív eredmények dacára az ivermektinben még mindig sokan hisznek, vannak közöttük egészségügyi dolgozók is. Sajnos azonban a hívők egyre jobban kezdenek szektára hasonlítani, ahol minden ellenvéleményt a csoport elleni támadásként értelmeznek, és azt gondolkodás nélkül elutasítják.

Oltásellenesség

Az oltásellenesség nem új jelenség, de 2020-ban jött el igazán az oltásokat ellenzők ideje. Ők is érzik, hogy most tényleg világot válthatnak, bár eddig is okoztak bajokat, például a sok helyütt feltűnt kanyaró- és szamárköhögés-járványok révén, amelyek egyszerűen nem léteznének, ha mindenki beoltatná ellenük a gyermekét.

A koronavírus-járvány a vakcinafejlesztés történetében mérföldkőnek számít: még soha nem fejlesztettek ki egy teljesen új kórokozó ellen ilyen hatékony oltóanyagot ilyen rövid idő alatt. Éppen ez az oltásellenesek egy legfontosabb „érve”: túl gyorsan fejlesztették ki, gyorsan engedélyezték, biztosan veszélyes. Ugyanakkor azt nem értik/nem akarják érteni, hogy a gyorsaság a technológiai és tudományos fejlődés diadala, nem pedig a biztonságossági és hatékonysági kritériumok feladása miatt vált lehetségessé már legalábbis a nyugati világban, ahol átlátható módon folyik a tesztelés.

oltásellenesség a tetőponton

Az eddig az Európai Unióban engedélyezett két vakcina mRNS-t tartalmaz, ezek az első, gyakorlati felhasználásig jutott ilyen típusú oltóanyagok. Minthogy az mRNS egy nukleinsav, sokan összekeverik a DNS-sel, és rögtön az ugyancsak tudatlanság miatt a rettegett génmódosítás jut róla eszükbe – erre pedig az összeesküvés-terjesztők és a csalók rá is játszanak.

Az igazság az álhírekkel szemben az, hogy a nyugaton engedélyezett vakcinák a legritkább esetben okoznak súlyos mellékhatásokat, viszont a súlyos koronavírus-betegséget és a halálozást szinte teljes egészében kivédik. Az oltás tömeges alkalmazása nélkül örökre bezárkózva kell élnünk.

Még az egészségügyi dolgozók közben is vannak olyanok, akik az mRNS-t tartalmazó vakcinákról azt hiszik, hogy azok „átírhatják a DNS-üket”, és így akár rákot is okozhatnak. Ez teljes képtelenség, az Mrns egyszerűen képtelen erre. A sejt természetes fehérjeszintetizáló apparátusában az mRNS szerepe az, hogy a DNS-ről átíródva információt továbbítson a polipeptid lánc felépítéséért felelős riboszómák felé.

Tehát az információ a DNS irányából az mRNS felé áramlik, és nem fordítva. Nem létezik olyan mechanizmus, ami az mRNS alapján mutációkat épít be a DNS-be, vagy magát az mRNS-t illeszti be a DNS-be a két nukleinsav összetétele különböző, nem is működhetne az efféle hibrid molekula.

Összességében – ahogy minden áltudományos elmélet esetében – nagyon sok félreértés, és ilyen helyzetben kifejezetten veszélyes álhír elkerülhető lenne, ha az ezeket terjesztők (legyenek laikusok vagy akár orvosok) előtte tanulmányoznák a gimnáziumi biológiaanyagot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Weboldalunk bizonyos funkcióinak működéséhez és a célzott hirdetésekhez sütikkel gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Az Elfogadom gombra kattintva a webhely használatával Ön elfogadja a weboldal sütikre vonatkozó aktuális adatévelmi irányelveinket. További információért kattintson ide.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close