AI-kamera figyeli majd, hogy mit eszünk

A kalóriaszámláló szemüvegtől a gyermekek számára készült, egészséges táplálkozást népszerűsítő videójátékokig – uniós támogatással zajló kutatások új megközelítéseket dolgoznak ki az egészséges életmód és étkezési szokások támogatása érdekében, ahogy erről a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja nemrég hírt adott.

Az étrend betegségekre gyakorolt hatásának vizsgálata során az egyik legnagyobb kihívás annak megértése, hogy az emberek valójában mit esznek. Az étkezési naplók és felmérések továbbra is a leggyakrabban alkalmazott eszközök, de gyakran nem elegendőek, mivel az emberek elfelejtenek dolgokat, rosszul becsülik meg az adagokat, vagy háttérbe szorítják az egészséges ételeket.

A kamera adatait biomarkerekkel együtt vizsgálja a mesterséges intelligencia

Ennek megoldására a kutatók valami újat tesztelnek: egy alig észrevehető viselhető kamerát, amely mesterséges intelligenciával párosul. A rendszer automatikusan felismeri az ételek típusát és valós időben becsüli meg az adagok méretét, így pontosabb és megbízhatóbb képet ad a napi étkezési szokásokról.

A technológiát a négyéves, uniós támogatással zajló, 2026 végéig tartó CoDiet projekt keretében tesztelik, mely 17 intézményt fog össze nyolc uniós tagországban és olyan társult országokban, mint például az Egyesült Királyság. A projekt azt vizsgálja, hogyan járul hozzá az étrend például a cukorbetegséghez, az elhízáshoz és a szívbetegségekhez.

Eddig 200 önkéntes viselte naponta a kamerákat Európa-szerte, a neves brit Imperial College London dietetikusainak felügyelete alatt. S mivel az objektív mérés révén mélyebb betekintést nyertek saját étrendjükbe és annak egészségükre gyakorolt hatásaiba, jóval motiváltabbak voltak a részvételben.

A CoDiet kutatói azonban mélyebbre ásnak, és az étkezési naplók adatait kombinálják a vér- és vizeletmintákból nyert biomarkerek mesterséges intelligencia általi elemzésével. A genetika, az anyagcsere és a bélbaktériumok figyelembevételével remélik megmagyarázni, hogy miért nem reagálnak az emberek ugyanúgy ugyanarra az étrendre.

Személyre szabott étkezési tanácsokat adó kütyü

A következő lépés egy olyan különleges eszköz kifejlesztése lesz, amely személyre szabott étrendi tanácsokat ad, és amelynek tesztelését Görögországban, Írországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban tervezik elvégezni.

Ez azért is nagy jelentőségű, mert a világ számos részén korlátozott a hozzáférés képzett dietetikusokhoz. Ez azt jelenti, hogy a legsebezhetőbb csoportok, mint a gyermekek, a tinédzserek és az idősek, gyakran nem kapják meg a szükséges segítséget.

A spanyolországi Baszkföld vezető kutatóközpontja, az AZTI élelmiszer- és egészségügyi osztálya által koordinált CoDiet kutatói a személyre szabott tanácsadás mellett hat EU tagország élelmiszerpolitikáját is vizsgálja. Azt kutatják, hogy a szabályozás, az oktatás vagy az egészséges élelmiszerekhez való jobb hozzáférés hogyan segíthetne csökkenteni a betegségek arányát egész közösségekben.

A kutatási projekt egy szélesebb körű európai kezdeményezés része, amelynek célja az elhízás elleni küzdelem és a megelőző egészségügyi ellátás erősítése. Ez azért roppant lényeges kérdés, mert az elmúlt évtizedekben az elhízás járványos méreteket öltött, s világszerte több mint egymilliárd embert érint. Csak az Európai Unióban a felnőttek több mint fele túlsúlyos, vagy elhízott és a számok gyorsan emelkednek.

Az elhízás aránya 16 éves kor felett az Európai Unióban (2022)
Forrás: Eurostat

Képregény és videójáték az elhízás megelőzésére

Jóllehet az emberek a különböző országokban eltérően táplálkoznak, mégis mindannyian ugyanazokkal az elhízási problémákkal küzdenek. Erre válaszul kilenc uniós támogatással folyó projekt (köztük a CoDiet) az OBEClust (európai elhízáskutatási projektek klasztere) keretében összefogott. Ez az együttműködés összefogja a megszerzett tudást a kockázatok jobb megértése, a megelőzés és a táplálkozási viselkedés változásának előmozdítása, valamint az egész életen át tartó egészséges testsúly fenntartására irányuló személyre szabott stratégiák kidolgozása érdekében.

Az OBEClust egy másik projektje, a PAS GRAS, a gyermekek és fiatal felnőttek személyre szabott kockázatértékelésére összpontosít. A portugáliai Coimbrai Egyetem Idegtudományi és Sejtbiológiai Központja által koordinált ötéves projekt 2028-ig tart. Ebben Hét uniós tagország és az Egyesült Királyság tizenhat szervezete új eszközöket fejleszt az elhízás kockázatának és a kapcsolódó egészségügyi komplikációk valószínűségének előrejelzésére, ami nem mindenkinél egyforma, s az okok nem mindig ismertek.

A PAS GRAS kutatói életmódbeli beavatkozásokat is terveznek, különös tekintettel az egészséges mediterrán étrendre. Tanulmányaikban azonosítják, hogy a hagyományos ételekben mely molekulák segítik az anyagcserét, a zsírégetést vagy az étvágy szabályozását. Például a gombák és a Za’atar, egy közel-keleti fűszerkeverék antioxidáns, gyulladáscsökkentő és emésztést elősegítő tulajdonságait vizsgálják, hogy kiderítsék, segítenek-e a hasi zsír csökkentésében és az anyagcsere egészségének javításában.

A megszerzett ismeretek kommunikációját is új módon végzik. A csapat ismeretterjesztő kampányokat indított gyermekek és fiatal felnőttek számára, többek között kifestőkönyvet, képregényeket és videojátékot készített, hogy segítsen nekik megérteni, hogyan hat az étrendjük és életmódjuk a testükre. Fontos üzenetük ugyanis, hogy az elhízást meg kell előzni, s ehhez a PAS GRAS szerint nemzetközi együttműködésre van szükség, amit a projekt kutatói iránymutatások kidolgozásával is szeretnék segíteni.

 

További hírek