Való igaz, hogy a túl sokáig szobahőmérsékleten hagyott főtt rizs boldog otthonává válhat a betolakodóknak, nevezetesen a Bacillus cereusnak, egy gyakori baktériumtípusnak, amely a talajban, és így az általunk fogyasztott élelmiszerek nagy részében is él.
A B. cereus szeret a főtt rizs által biztosított meleg és nedves környezetben növekedni
mondta a New York Timesnak Si Ming Man, az Ausztrál Nemzeti Egyetem immunológiai és fertőző betegségek részlegének professzora.
A B. cereus azért vált rémisztőbb TikTok-hírré, mint más, élelmiszerrel terjedő baktériumok, mert spórái elég szívósak ahhoz, hogy túléljék a főzési folyamatot, majd – ha az ételt nem tartják hűvösen a hűtőszekrényben – képesek növekedni és olyan toxinokat termelni, amelyeket még az erőteljes újramelegítés sem pusztít el – mondta Dr. Man.
Bár a betegséget néha
újramelegített rizs szindrómaként
is emlegetik, más élelmiszerek (steak, tésztasaláta, turmixok) is kiváltottak már B. cereus járványokat. (A TikTok-on nemrég vírusként terjedő esetet 2008-ban egy öt napig szobahőmérsékleten hagyott spagetti okozta – ha ilyet találunk semmiképpen ne együk meg!)
Mi a helyzet tehát azzal a számtalan ételmaradékkal, amit az évek során megettünk és mégsem kerültünk kórházba? Martin Wiedmann, a Cornell Egyetem élelmiszerbiztonsági professzora szerint azért hallunk viszonylag keveset ilyen esetekről, mert
ezek a betegségek jellemzően nagyon enyhe lefolyásúak.
A tünetek lehetnek ugyan kellemetlenek – hányás, hasmenés -, de általában mindkettő 24 órán belül maguktól megszűnnek.
Mit csináljunk tehát a maradék rizzsel? Mint annyi minden más esetben itt is célszerű a józan észt követni.
Meddig tartható el a rizs a hűtőben?
Az Egyesült Államok Egészségügyi Minisztériuma szerint négy-hat napig fogyasztható a főtt rizs (és legfeljebb négy napig a legtöbb más maradék), feltéve, hogy 4-5 fokos vagy annál hidegebb hűtőben tároltuk, és soha nem hagyjuk kint két óránál tovább (vagy legfeljebb egy órát különösen meleg napokon). Egyes szakértők óvatosabb négynapos maximummal számolnak, és legfeljebb egyszeri újramelegítést javasolnak, mivel a hűtőszekrényből való többszöri elővétel szerintük több veszélyzónában töltött időt jelent.
Le lehet fagyasztani a rizst?
A fagyasztóban a főtt rizs az amerikai egészségügyi tárca ajánlása alapján akár hat hónapig is eltartható, de két hónapnál rövidebb tárolással marad igazán friss. Andrea Nguyen, egy vietnámi szakácskönyv szerzője azt javasolja, hogy a rizst bármilyen légmentesen záródó edényben fagyasszuk le, amit a hűtéshez használnánk. A fagyasztott rizst a hűtőbe téve célszerű lassan kiolvasztani, de közvetlenül is felhasználható levesekben, egytálételekben.
Hogyan főzzük a rizst a mikrohullámú sütőben?
Öblítsük le alaposan a rizst, és tegyük egy nagy, mikrohullámú sütőbe alkalmas tálba, kétszeres mennyiségű vízzel együtt. Fedetlenül 15-25 percig süssük, a sütő erősségétől függően (a pontos időzítés megtalálása némi kísérletezést igényelhet). Ahogy a rizs megduzzad, és a víz elpárolog, a mikrohullámú sütő felfogja a gőzt, akárcsak egy fedeles edény. (Tipp: nincs is jobb alkalom arra, hogy utána tisztára törölgessük a mikrohullámú sütő belsejét).
Hogyan melegítsük újra a rizst?
A hideg rizs felmelegítéséhez és textúrája visszanyeréséhez egy serpenyőben kevés folyadékkal és olajjal vagy más zsiradékkal együtt célszerű melegíteni,
amíg újra puha és gőzölgő lesz.
Mikrosütőben is megtehetjük ugyanezt, egy kis vizet kell rá locsolni, majd lazán lefedni és nagy fokozaton melegíteni. A víz azért kell, mert visszaadja a szükséges nedvességet a gabonáknak, amelyek hajlamosak kiszáradni a hűtőben.
Hogy lehet felhasználni a maradék rizst?
A New York Times receptje szerint a legjobb reggelire: tükörtojás cukkinibe vagy spenótba ágyazva, maradék rizzsel, köménnyel, fokhagymával, csilivel és korianderrel keverve, burgonyachipsszel körítve. De lehet persze sokkal egyszerűbben is – zöldségekkel 1:1 arányban keverve zöldséges rizsként.



