A CNN összeszedte a legjobb női futócipőket

Orbán Viktor írása a Financial Timesban
2024-07-02
A pápát már meggyógyította – hihetetlen, mire képes ez a magyar innováció
2024-07-03
Show all

A CNN összeszedte a legjobb női futócipőket

A női lábak nem egyszerűen a férfi lábak kisebb változatai. És mégis, a legjobb futócipőket többnyire nem csak a férfi láb geometriája, hanem a férfi futók biomechanikája vagy mozgásmintái alapján tervezték. A CNN szakértők segítségével összeszedte a legjobb női futócipőket.

Anatómiailag a nőknek általában szélesebb az elülső lábfejük és keskenyebb a sarkuk, mint a férfiaknak, és általában nagyobb a magasságkülönbség a sarkuk és az elülső lábfejük között. A nők súlya jobban eloszlik a testük elülső része felé, és a lábuk kevésbé hajlamos befelé beesni.

Ezek a különbségek az átlagos szemnek talán nem tűnik fel, de ott van. És idővel, ha egy női lábat egy férfi futócipőbe préselünk, az teljesítménycsökkenéshez, kényelmetlenséghez és akár sérülésekhez is vezethet. (Ami azt illeti, a Physical Activity and Health című folyóiratban 2021-ben megjelent tudományos áttekintés szerint a női futók nagyobb valószínűséggel szenvedtek sérüléseket, mint a férfiak.)

A pozitívum, hogy sok nő kényelmesen viselhet férfi vagy uniszex futócipőt. Azok számára pedig, akiknek ez nem megy, a márkák elkezdték kutatni és kifejleszteni a kifejezetten női futókra szabott tornacipőket. A CNN által összeszedett – orvosok, edzők és más szakértők által ellenőrzött – női futócipők segítenek abban, hogy a lehető legjobban futhassunk.

Saucony Triumph 21 – 40 570 forint (itthon is kapható)

A tökéletes futócipő személyenként változik, a tudásszinttől, a futás gyakoriságától és a tereptől függően – mondja Dr. Rami Hashish, a fizikoterápia orvosa, a test teljesítményének és sérüléseinek szakértője. Ennek ellenére Hashish azt mondja, hogy ha 2024-ben “egyetlen, mindenre kiterjedő” női futócipőt kellene választania, akkor a Saucony Triumph-ot jelölné. “Bár sprintelésben talán nem jeleskedik, közepes és hosszú távú futásokhoz kiváló párnázottságot és támogatást nyújt” – mondja Hashish.

Lululemon Blissfeel 2 – 128 dollár

A Lululemon több mint egymillió nő lábának szkennelését elemezte, hogy egy semleges edzőcipőt készítsen, amelynek szélesebb az elülső lábfeje a női anatómiához igazodva, és több párnázottsággal a sarok körül és a sarok alatt a kényelem érdekében. A Blissfeel 2 néhány anyagfrissítéssel jött ki a piacra, “jó választás azoknak a nőknek, akik párnázott, könnyű cipőt szeretnének a mindennapi futáshoz” – mondja Maria Restrepo, NASM minősített személyi edző és futó.

Brooks Glycerin GTS 21 – 61 820 forint (itthon is kapható)

A Glycerin GTS 21 az elődökhöz képest 2 milliméterrel nagyobb párnázottsággal rendelkezik, nem beszélve a lépést korrigáló GuardRails technológiáról. Nem meglepő tehát, hogy Martise Moore futóedző szerint “ideális olyan női futók számára, akiknek extra párnázott futócipőre van szükségük”.

On Cloudmonster – 50 000 forint (itthon is kapható)

A márka egyik legpárnásabb cipője. A cipők extra kényelmesek, de a teljesítményt is támogatják, mondja Amie Dworecki futóedző. A beépített elülső lábfej-rockereknek köszönhetően, amelyek futás közben előre lendítenek, ezek a cipők a futáshoz is nagyszerűek.

Skechers Go Run Ride 11 – 53 990 forint (itthon is kapható)

Ha magas a rüsztje, akkor Dworecki a Skechers Go Run Ride 11 cipőjét ajánlja, amely “kivehető, támogató talpbetétrendszerrel a podológus által kialakított jobb boltívtámaszért készült”. A fokozott komfortérzékenységen túl a Go Run Ride 11 a benne található karbonbetétes lemezekkel is segíti és támogatja a gyorsabb futást.

További öt jó női futócipő a CNN szakértőinek ajánlásával itt.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.