A pápát már meggyógyította – hihetetlen, mire képes ez a magyar innováció

A CNN összeszedte a legjobb női futócipőket
2024-07-02
A Fehér Ház magyarázata Joe Biden rossz szereplésére az elnökjelölti vitán
2024-07-03
Show all

A pápát már meggyógyította – hihetetlen, mire képes ez a magyar innováció

Két éve Ferenc pápa kizárólag kerekesszékkel tudott mozogni, aztán tavaly, mintha csoda történt volna, talpra állt. A csodálatos gyógyulás mögött egy elképesztő magyar találmány áll. 

A Safe Laser mindazt tudja, amit egy hagyományos lézer, viszont nem veszélyes a szemre, feltalálói pedig még csak most kezdik felfedezni, mennyi betegséget lehet gyógyítani vele. Rózsa Tamással, a Safe Laser Kft. igazgatójával beszélgettünk.

Két éve Ferenc pápa kizárólag kerekesszékkel tudott mozogni, aztán tavaly, mintha csoda történt volna, talpra állt. Úgy tudjuk, ehhez még csak felsőbb beavatkozásra sem volt szükség, megtette az Önök találmánya is. Hogyan történt a nem mindennapi gyógyulás?

A szentatya súlyos ízületi kopás és az ezzel járó gyulladás miatt szorult kezelésre. Sok porckopással küzdő betegnek, főleg, ha valamilyen társ betegsége is van, nem megoldás a műtét, mert nem végezhetik el az operációt a kockázatok miatt. Ezekben az esetekben kulcsfontosságú, hogy hosszútávon is biztonságosan alkalmazható módszerrel csökkentsék a fájdalmukat, ebben nyújt segítséget ez a lézertechnika. Sajnos ez a betegség magától nem gyógyul meg és a pápa esetében is valószínűleg az volt a cél, hogy minél kevesebb legyen a fájdalom és a mozgás se okozzon problémát.

Ferenc pápát először egy olasz lézerrel gyógyították, ami a miénkhez hasonló paraméterű, csak veszélyes volt a szemre.

Amikor eredményes volt a kezelés, felmerült a lehetőség, hogy a mi Safe Laser-ünkkel, a rezidenciáján is lehetne kezelni, mivel ez nem igényel védőszemüveget.

Magyarországi látogatásakor találkozott Dr. Mester Ádámmal, a lágylézer terápia feltalálójának – Mester Endre professzornak – a fia, ő adta át a Szentatyának a saját Safe Laser 1800 Infra készülékét.

Honnan származik a készülék mögött álló tudás?

Édesapám, Dr. Rózsa Károly a magyarországi lézerkutatások egyik úttörője volt, akinek tudományos munkásságát több mint 200 publikáció minősíti. Döntő szerepe volt abban, hogy az első magyarországi lézer megépült. Ő volt a családi vállalkozásunk, a Safe Laser Kft sikerének egyik megalapozója. Vele dolgozott a kiváló sebészprofesszor, Mester Endre, az ő nevéhez fűződik a lágylézer orvosi alkalmazásának a feltalálása. Felfedezte, hogy a lágylézer- készülék használata pozitív hatást gyakorol a sejtekre. Javítja az oxigénellátást, az erek újraképződését; serkenti az ellenanyag-termelést. Én már a gyerekkoromat is  lézerek között töltöttem, még az iskolában lézershow-t csináltam, amikor előadást kellett tartanunk. Bejártam a Központi Fizikai Kutatóintézetben, ültem a sarokban, és azt néztem, hogyan dolgoznak a  kutatók munkáját.

A találmányuk a Safe Laser nevet kapta. Mitől biztonságosabb ez, mint mondjuk az, amivel Olaszországban kezelték a pápát?

Az egyébként rendkívül hasznos lézernek van egy rossz tulajdonsága, fokozottan ártalmas a szemre. Ám 2012-ben édesapámmal hatalmas áttörést értünk el. Sikerült olyan lézert építeni, amely a lézer gyógyító tulajdonságait megőrizte, viszont kiküszöböltük a  szemkárosító hatását egy speciális lencserendszerrel. Ez lett a későbbi Safe Laser Technológia. A mi berendezésünket immár oda lehetett adni szakképesítéssel nem rendelkező, hétköznapi emberek kezébe is. Azt azonban mi sem gondoltuk volna, hogy  mi vagyunk az egyetlen olyan cég amely a lakosságnak is eladhat. Ennek köszönhetjük a jó üzleti eredményeket, hiszen míg a nagy cégek nagyjából párezer darabot képesek évente eladni, mi eladunk 20 ezret. A világon fellelhető biztonságos lézerek zöme a mi érdi üzemükből került ki, legfeljebb más-más márkanév alatt futnak. Tavaly 50 százalékos volt a cég növekedése, idén még a pesszimista várakozások szerint is meglesz a 60 százalék, jelenleg több nagy nemzetközi projektjük is formálódik, ha ezek révbe érnek, szinte bármeddig növekedhetünk. Közben folyamatos a kutató-fejlesztő munka, ez adja a működésünk motorját, jelenleg is fut egy olyan klinikai kutatásunk, amely lenyűgöző eredményekkel kecsegtet.

Miről szól az új felfedezés?

Előrebocsájtom, hogy ennek a kezelésnek most zajlik a nagy-esetszámú klinikai igazolása és a szabadalmaztatása, ezért részleteket még nem tudok megosztani róla.

Általában arról szólnak a kutatásaink, hogy az ismerteken felül milyen további betegségek kezelésben lehet hatékony a lágylézer.

Nemrég volt egy nőgyógyászati felfedezésünk, és mivel a humán kutatást bizonyos esetekben megelőzi egy preklinikai (állatokon végzett) vizsgálat, ezúttal is belevágtunk a tesztelésbe. Egy ilyen alkalommal fedeztünk fel egy speciális lézeres eljárást, ami jelentősen hatékonyabbá teheti a szarvasmarha tartást, sőt azt sem túlzás kijelenteni, hogy világszerte hatással lehet az állattenyésztésre.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.