Egyértelmű orosz válasz a NATO fegyverek esetleges orosz területen történő bevetésére
2024-05-31
Bujtor István Filmfesztivál Keszthelyen augusztusban
2024-05-31
Show all

Ki ma a legerősebb sportolói márka?

A sport az életminőség és a szocializáció fontos eszköze, és a sport, a sportmédia és -marketing a társadalomban végbemenő minden változást leképez – mondta András Krisztina, az Óbudai Egyetem szakfelelős-egyetemi docense a Montágh Szalon rendezvényén Aczél Petrával, a Montágh Testület elnökével beszélgetve.

Arra a kérdésre, hogy a sportágnak vagy a sportolónak van-e marketingértéke, a közgazdász azt válaszolta: a sportnak hármas értékszintje van, az egyik maga a sportoló.

Példaként David Beckham angol válogatott labdarúgót említette, aki változatosan használja ki a különböző médiakommunikációs lehetőségeket és platformokat.

A csapatsportágnál fontosak a csapatokat működtető társaságok, amelyekkel a sportoló szerződésben van, de ugyanilyen fontosak azok a jogtulajdonosok, akik a versenyek kiírásáért felelősek. “Amikor az immateriális javakon alapul egy gazdaság, ahogyan a sport is jellemzően, akkor nagyon gyorsan teremt fogyasztói közösséget” – fogalmazott András Krisztina.

A közgazdász szerint ma Szoboszlai Dominik, a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a “legerősebb sportolói márka” Magyarországon. Ez a sportág népszerűségének és  személyének köszönhető – tette hozzá.

A média és a sportsztárok kapcsolatára térve a közgazdász azt mondta, ez a kapcsolat kölcsönös: a média teremti a “sztárokat”, de média nélkül a legnagyobb teljesítményeket sem lehet nagyközönség elé tárni.

A szakember szerint akiket igazán szeretnek az emberek sportolóként, abban különlegesek, hogy élvezik a játékot, és a néző megérzi, ha ez “csak” munkává válik.

András Krisztina úgy vélte, nem tud érdekessé válni piaci, fogyasztói szempontból egy sportoló a személyisége nélkül.

A sportteljesítmény és annak érzelmi megnyilvánulásával, médiában való megjelenítésével kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a sport egyik titka az élmény és az érzelmekhez való kapcsolódás. “Szétválasztani nem lehet, hiszen emberekről beszélünk” – mondta.

Az “alternatív” kommunikációs csatornákkal, a közösségi médiatérrel azonban András Krisztina szerint óvatosan kellene bánniuk a sportolóknak, mivel felelősségük van.   Jelezte, hogy a párizsi nyári olimpia idejére szigorúan szabályozták a sportolók közösségimédia-használatát, nem lehet majd “élőzni”, nem lehet mesterséges intelligenciát használni, szabályozták, hogy a sportoló mikor és hol jelentkezhet be, és összesen hány percre.

A közgazdász szerint a sportnak összetettebb a hatása annál, hogy “csak” üzletként tekintsünk rá. Úgy vélte, a magyar sport nemzetközileg egyedi és értékes.

A Nemzeti Sportrádió indulása kapcsán András Krisztina azt mondta, a közmédiában “jó helyen van a sportportfólió”, hiszen a “sport a közszolgálatiság része”.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.