A dohányosokat nagyon veszélyezteti a koronavírus

Okozhat-e agyi károsodást a koronavírus?
2020-04-07
Bonyolult agyműtét nyomait fedezték fel egy kora középkori görög leletegyüttesen
2020-04-09
Show all

A dohányosokat nagyon veszélyezteti a koronavírus

A dohányzás az alkohol után a második legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szer. Egy 2019-es felmérés szerint Magyarországon körülbelül 28 ezer fő halála, az elhalálozások mintegy 21 százaléka volt összefüggésben a dohányzással. Ez idén a koronavírus révén minden bizonnyal nőni fog, hiszen a COVID-19 épp a tüdőt támadja meg, ami a dohányosoknál jelentősen növeli a kockázatokat.

Hazánkban minden lakott hely arról tanúskodik, hogy igen sok a dohányos – és hogy közülük sajnos kevesen törődnek mások egészségével és közös környezetünkkel. Ott a csikk és egyéb járulékos dohányzási szemét a járdákon, kapualjakban, falak mellett, széles, vastag sávban az útszéleken, a lefolyók rácsán és kisebb-nagyobb tócsákban úszva, de még a virágágyásokban és az utcákra kihelyezett fácskák ládáiban is, sőt ott van a folyóvizekben és a tavakban is. Még az iskolák előtt gyerekekeiket váró szülők is ott hajítják el a csikket, ahol éppen állnak.

A dohányosok szenvedélybetegek, amivel legtöbbjük tisztában is van, és néha talán ennek tudata is akadályozza őket, hogy leszokjanak.

Nem is lehet könnyű azzal szembenézni, hogy valaki nem csak a saját egészségét veszélyezteti, de folyamatosan tesz kárt mindenben és mindenkinek.

Van tehát először is a dohányos, aki rágyújt. Ez az elsődleges dohányzás. A másodlagos dohányzás arra a füstre utal, ami a cigarettából származik. A dohányos természetesen ebből a füstből is részesül, tehát ő másodlagos dohányos is, ahogy az a passzív dohányos is, aki ugyan ki sem állhatja a dohányfüstöt, de időről időre kénytelen elviselni.

Ez az „másodlagos” mennyiség egyébként nem is annyira kevés, ugyanis ezzel minden dohányos mintegy húsz százalékkal több nikotint juttat saját szervezetébe, mint amennyi az elsődleges dohányzás során jutott bele.

A másodlagos dohányzás veszélyeiről már olyan régóta tudunk, hogy a dohányzást egy magára valamit is adó országban legalább két évtizede betiltották a munkahelyeken és később az éttermekben is.

Ott vannak aztán az ún. harmadlagos dohányzás ártalmai is, melyek legalább annyira veszélyesek, csak erről sokkal kevesebbet tudunk. Maga az elnevezés sem olyan régi, hiszen először 2009-ben jelent a Dana–Farber/Harvard Cancer Center kutatócsoport közleményében.

Azt mindenki tapasztalta már, hogy bármennyire is szellőztetnek is egy helyiséget, egy idő után jellegzetes szag árulja el, ha ott rendszeresen dohányoznak. De ez lenne a kisebbik baj. A dohányfüstben lévő gőz állapotú nikotin ugyanis mindenre rárakódik, a szőnyegtől a falig és csillárig, és minél hosszabb ideig marad ott, annál több mérgező, rákkeltő anyagot alkot a zárt tér levegőjében található HNO2 (salétromossav) molekulákkal kémiai reakcióba lépve. (Jogos kérdés, hogy ugyan mit keres salétromossav egy helyiség levegőjében. Ahol gázzal fűtenek, ott a gázkészülékek használatakor képződik, mint égési melléktermék, és tartalmazza a járművek kipufogógáza is.)

A harmadlagos dohányzással kapcsolatos kutatások nem fejeződtek be azzal, hogy megállapították, a dohányfüstből a lerakódás szellőztetés esetén is kialakul, azt is megtudtuk, hogy a lerakódásban legalább 11 különféle rákkeltő hatású anyag között a legmérgezőbb nikotinszármazékok közé tartozó nitrózaminok mellett még a radioaktív polónium is megtalálható.

Tudományos kutatás bizonyította, hogy kísérleti körülmények között, egyedül harmadlagos dohányzásnak kitéve is kialakul a kísérleti állatokban a normálisnál magasabb vérzsírkoncentráció, de megjelennek a különböző szív-érrendszeri megbetegedések, a nem alkoholos májbetegség és sokféle rák.

Tavaly jelent meg az a kutatási eredmény, mely tenyésztett sejtekben és állati modellekben végzett kísérletek után először mutatta ki emberen a harmadlagos dohányzás hatását.

A vizsgált orrhám-mintákban a rövid, mindössze 3 órás nikotin belélegzés 389 gén kifejeződését változtatta meg, köztük olyanokét, melyek DNS-károsodáshoz vezethetnek. Ahol tehát harmadlagos dohányzás jeleit találják, ott a huzamosabb tartózkodás komoly egészségügyi kockázattal jár.

Sajnálatos, de a lakásban nem dohányzó szülők még nem óvják meg gyermekeiket a dohányzás ártalmaitól. A másodlagos dohányzás füstje, a füsttermékek nem csak a berendezési tárgyakba, falakba, de a dohányosok ruhájába is lerakódnak, beszívódnak, érintkezések során kezükről is sok égéstermék kerül át pl. egy szeretettel megsimogatott kisgyerekekre, vagy akár kutyára, macskára is. Amikor a csecsemők és kisgyermekek gyakran szájukba veszik a kezüket, az állatok pedig magukat tisztogatják, a szervezetükbe juttatják ezeket a mérgeket. Egyáltalán nem véletlen egybeesés, hogy dohányosok családjaiban nagyobb az asztmás kisgyerekek aránya, de akár a hiperaktivitásnak is lehet magyarázata.

Azt ugyan illik tudni, hogy várandós nők társaságában nem illik rágyújtani, de sajnos a nők ugyanúgy lehetnek a dohányzás rabjai, és bizony nem mindegyik teszi le a cigarettát születendő gyermekük kedvéért.

Pedig a nikotin hatása nem csak rájuk, születendő gyermekükre, de még az unokájukra is veszélyt jelent.

De még a dohányos kutyája, macskája, szobában tartott madara is megszenvedi gazdája szenvedélyét. A kutyáknál nagyobb veszélynek vannak kitéve a macskák, melyek sokkal többet tisztálkodnak, és így még több mérgező anyagot nyelhetnek le.

Ez magyarázhatja, hogy a dohányosok mellett élő macskákban jelentősen több a szájüregi daganat, de kétszer akkora esélyük van rosszindulatú limfómás megbetegedésre is. És érdekes módon még náluk is többet szenvednek a másodlagos és harmadlagos dohányzásnak huzamosan kitett szobamadarak.

2012 júliusától Louisiana Alexandria nevű városának egyik kórházában nem engedték dolgozni azokat, akiknek a ruházatán dohányfüst illatát lehet érezni.

Mi mire várunk?

Cikk küldése e-mailben
S.L
S.L

Vélemény, hozzászólás?