A készpénz megszűnésének nincs realitása

Először lepleztek le egy kamu banki call centert
2024-03-21
Orbán levelet írt Putyinnak
2024-03-21
Show all

A készpénz megszűnésének nincs realitása

„Mi lesz veled, készpénz?” címmel kerekasztal-beszélgetésre hívta a Számlázz.hu a hazai fintech világ jelentős szereplőit. Azt a kérdést járták körbe a szakértők, hogy eltűnhet-e valaha a készpénz, és ebben a folyamatban milyen szerep jut a fintech cégeknek. Ángyán Balázs (Számlázz.hu, ügyvezető), Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO Zrt., vezérigazgató), Horváth Attila (BIG FISH Payment, ügyvezető igazgató) és Réti Bálint (Magyar Fintech Szövetség, elnökhelyettes) abban mind egyetértettek, hogy a készpénz még jó ideig velünk marad, de egyre nagyobb teret nyernek a digitális megoldások és fontos a fogyasztói edukáció.  

Ángyán Balázs, Számlázz.hu ügyvezető elmonda: 

„Sokan nem tudják elképzelni, hogy ne használjanak készpénzt, pedig – távolabbról nézve – a készpénz csak azért létezhet, mert az emberek a világon mindenhol elhiszik, hogy színes papírdarabokért cserébe kapnak tojást, benzint. Miért ne hihetnék ugyanezt elektronikus adat-csomagokról is? Ha pedig valaki azzal érvel, hogy “de egy globális áramszünet vagy internet leállás esetén mi lesz az elektronikus adat-csomagokkal”, annak van egy rossz hírem: ilyen esetekben a készpénzt sem fogja elfogadni senki. Ezért az emberi kényelem-szeretet és lustaság, valamint a tényleg jó fintech-megoldások a szabályozási környezet ilyen irányú törekvéseivel együtt előbb-utóbb minimálisra csökkentik vagy akár teljesen meg is szüntethetik a készpénz-használatot.”

Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO Zrt., vezérigazgató) szerint

„A négy éve bevezetett azonnali átutalással egy olyan új fizetési mód indult el, amely valós alternatívát jelent a fogyasztók számára a nem minden fizetési helyzetben használható készpénzzel vagy kártyás fizetési móddal szemben. Az azonnali átutalás a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően idén szeptembertől a kiskereskedelmi és online boltokban is tömegesen elérhetővé válik a fogyasztók számára. Számításaink szerint az azonnali átutalások aránya megduplázódik, ezzel jelentősen kannibalizálva a készpénzes fizetések hányadát.”

Horváth Attila (BIG FISH Payment Services Kft., ügyvezető igazgató) úgy látta

„A készpénz teljes megszüntetésének egyelőre nincs realitása Magyarországon. A digitális írástudás, a pénzügyi kultúra és a bizalom hiánya még mindig jelen van a vásárlók és a kereskedők szélesebb csoportjainál. Magyarország elkötelezett abban, hogy 2030-ra az elektronikus fizetések aránya elérje a 66%-ot – ez egy olyan célkitűzés, amely megvalósíthatónak látszik. Ennek kiemelt előfeltételei az edukáció, a tudás és tudatosság növelése, mind a vásárlói, mind a kereskedői oldalon, illetve a kereskedők motiválása, az elfogadási költségek csökkentése. A közeljövő vezető megoldásai egyértelműen a (mobil)tárcák lesznek, de az azonnali utaláson alapuló fizetési megoldásoknak szintén nagy jövőjük van, 2024/2025 áttörést hozhat.”

Réti Bálint (Magyar Fintech Szövetség, elnökhelyettes) szerint

„A készpénznek van feelingje, és a magánszemélyek számára biztonságot is tud adni, meg lehet fogni, és azzal, hogy nálad van, (vélt) kontrollod van fölötte. Így itt lassabban kopik ki a készpénz-használat. Lassabban, de rendületlenül, és ezt gyorsítja, hogy a fiataloknál már a kényelem a fontosabb: a készpénzt macerás felvenni, nehézkes kezelni, lassabb a vásárlási folyamat. A céges vásárlásoknál pedig egyszerűen már most sem éri meg a készpénz, mert egyre több adminisztratív nehézséget is okoz, de ami a fontosabb: kimarad azokból a fintech megoldásokból, amelyek finanszírozási oldalon versenyképessé tehetik a céget.”

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.