A krónikus fájdalomtól milliók szenvednek – A gyulladáscsökkentők helyett van más

A munkafüggőség szenvedélybetegség – a népesség 7-40 százalékát érinti
2024-02-21
Magyar szakemberrel bővült a WINA zsűrije
2024-02-21
Show all

A krónikus fájdalomtól milliók szenvednek – A gyulladáscsökkentők helyett van más

A hónapokig, évekig fennálló elviselhetetlen krónikus fájdalom emberek százezreinek, millióinak okoz nehézségeket, amiken a gyulladáscsökkentő tabletták csak időlegesen segítenek. A fájdalmat azonban a szervezet leghosszabb idegének ingerlésével hatékonyan lehet csökkenteni, vagy megszüntetni, ahogy erről a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja nemrég beszámolt.

Becslések szerint az európaiak 20 százaléka – mintegy 150 millió ember – szenved valamilyen krónikus fájdalomtól. Az alig elviselhető helyzet sok esetben a szervezet leghosszabb idege, a bolygóideg valamilyen funkcionális zavarával van összefüggésben. A bolygó ideg, amely egyfajta “adatsztráda”, az agytörzstől a gerincvelőn át a vastagbélig fut, és útközben a nyakon, a mellkason és a hasüregben is elágazik. Feladata, hogy fontos üzeneteket közvetítsen az agy és a test széles területei között.

A VIVO csökkentette a derékfájást

Mivel a három hónapnál hosszabb ideje fennálló krónikus fájdalmi állapotok jó része ezzel az ideggel van összefüggésben, s az ilyen fájdalmakat csak időlegesen csillapítják a hagyományos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, egy AuriMod nevű uniós kutatás indult ennek az állapotnak a megváltoztatására. A 2022 végén befejeződött kutatás nagyon ígéretes eredménnyel zárult, ugyanis az osztrák irányítású projekt végén a szakemberek egy vényköteles, viselhető eszközt fejlesztettek ki, amely tulajdonképpen ingerlésbe hozza a bolygóideget. A már védjegyet is kapott álló termék neve VIVO.

A bolygóideg stimuláció tesztelésén részt vett 148 ember értékelése szerint a kezelés hat héten belül a felhasználók mintegy 60 százalékánál felére csökkentette krónikus derékfájásukat – ez igen jelentős javulást jelent a vényköteles fájdalomcsillapítókhoz képest.

A VIVO első generációja egyelőre osztrák, németországi és svájci magánklinikákon érhető csak el, de idővel a helyi szervek jóváhagyásától és a jogtulajdonos forgalmazási terveitől függően az eszköz több országban is elérhetővé válhat.

Az eszköz tulajdonképpen olyan esetben, amikor a fájdalom nem egy sérülés miatt alakul ki, helyreállítja a fájdalomérzés jeleit és agyi szinten törli a fájdalommemóriát. Ezzel hatékony alternatívája a már meglévő gerincvelő-stimulátor, vagy gerinc-pacemaker nevű rendszernek, amely a gerincvelő hátsó kötelének elektromos ingerlésével fájdalomérzetet csökkentő impulzusokat bocsát ki a hátfájás csillapítására, az impulzust adó generátort pedig a hasi vagy az ágyéki területen ültetik a bőr alá.

A fül mögött ingerli az ideget

A stimulátor jelenleg a végső megoldásnak számító kezelés, amelyet csak korlátozott számú betegnek (Ausztriában például évente becslések szerint 400-nak) ajánlanak. Ez egyrészt drága, másrészt viszonylag kockázatos, mivel drótelektródákat és egy akkumulátorcsomagot kell a szervezetbe ültetni.

A VIVO-t ezzel szemben a fül mögött rögzítik, s ennek az elektródáit jóval kevésbé invazív módon helyezik a bőrbe, közel ahhoz a helyhez, ahol a bolygóideg a külső fül látható részét érinti.

Az egyénre szabott intenzitású kezelés során az ideget hét napon keresztül, átlagosan hat alkalommal folyamatosan stimulálják, ami fájdalommentes bizsergésként érezhető. Az ilyen stimulációról azt is megállapították, hogy javítja a hangulatot, enyhíti a stresszt, segíti az emésztést, segít a szívnek és erősíti az immunitást.

A bolygóideg ingerlésének egyre növekvő szakirodalma van és egy másik uniós kutatás az Európában 3 millió embert érintő gyulladásos bélbetegség (IBD) tüneteinek enyhítése céljából tanulmányozza a stimulációs kezelést. Az OPTEL-MED nevű projekt 2025-ben ér véget és az egyik kutatócsoport konkrétan az ideg ingerlésének a hasmenéssel, fogyással és alultápláltsággal, valamint gyomorfájdalommal járó Crohn-betegségre való hatását vizsgálja.

Fényre reagál a lép, s ettől jobban lesznek a Crohn-betegek

A kutatók egy elektródákból álló speciális implantátumot fejlesztenek ki a bolygóideg stimulálására. Ennek alapját az a felismerés képezi, miszerint egyre több bizonyíték van arra, hogy a bolygóideg bizonyos frekvenciákon történő ingerlése drámai hatást gyakorolhat a lépre – arra a szervre, amely fontos szerepet játszik a szervezet gyulladásos folyamataiban. Kiderült, hogy amikor a Crohn-betegek bolygóidegét ilyen frekvenciákon ingerlik, a lép gyulladást okozó immunvédelme összességében csökken, a tünetek enyhülnek, sőt néha teljesen megszűnnek.

Az OPTEL-MED célja, hogy olyan implantátumot hozzon létre, amely egyrészt sokkal kisebb a ma kapható típusoknál – az általuk tervezett például körülbelül gyufásdoboz méretű -, másrészt nem kell négy-ötévente műtétet végezni az elem cseréjéhez. A bőrön és a szöveteken könnyen áthatoló vörös és közeli infravörös tartományú fényt egy mobiltelefonhoz hasonló eszköz bocsátja ki, amelyet a nyakhoz kell helyezni, hogy aktiválja a kulcscsont közelében, 2 centiméterrel a bőr alatt elhelyezkedő implantátumot.

Eddig az eszköz szuperminiatűr változatát teljes sikerrel tesztelték egereken és patkányokon.

Most a kutatók nagyobb emlősökön szeretnék kipróbálni, s reményeik szerint a technológia hamarosan széles körben elérhető lesz a betegek számára is. Elképzeléseik szerint a Crohn-betegek úgy használnák az implantátumot, ahogyan az asztmások az inhalátort. Amikor érzik, hogy a tünetek jelentkeznek, felemelik kis mobilszerű eszközüket, és aktiválják a készüléket.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.