A top 10 fürdőváros, melyeket a legszívesebben látogattunk idén

Egyetemek és KKV-k is pályázhatnak az új támogatási programra
2023-09-21
A Szépművészeti Múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű művét hamarosan bárki megcsodálhatja
2023-09-21
Show all

A top 10 fürdőváros, melyeket a legszívesebben látogattunk idén

Az első féléves adatok alapján Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az év első hat hónapjában ezeken a településeken valósult meg az összes vidéki vendégéjszaka közel egyharmada, nyáron pedig ez az arány több mint a kétszeresére nőtt.

Az összes vidéki vendégéjszaka 59 százaléka fürdővárosokban  realizálódott nyáron.
A nyári hónapokban a legkedveltebb hazai, fürdővel vagy fürdőzésre alkalmas vízparttal rendelkező településekhez még két balatoni város – Balatonlelle és Zamárdi – is csatlakozott.

A nyári hónapokban a vendégkör meghatározó részét a hazai turisták adják,

Zalakaros, Balatonfüred és Siófok esetében például a vendégek több mint 70 százaléka belföldi volt – közölte az MTÜ.

A közleményben kiemelték: az öt legnépszerűbb fürdőtelepülés közül

a balatoniak azok, amelyek a fővároson és Pest vármegyén kívül az ország távolabbi vármegyéiből is vonzották a vendégeket a főszezonban.

Siófokra például Borsod-Abaúj-Zemplénből, Balatonfüredre pedig Győr-Moson-Sopronból is érkeztek turisták, nemcsak a közeli vagy szomszédos vármegyékből.

A meghatározó nemzetközi vonzerővel a fürdővárosok közül többek között Hévíz és Hajdúszoboszló dicsekedhet, ebben a két városban a nyári hónapokban a külföldi vendégéjszakák részesedése megközelítette vagy elérte az 50 százalékot.

Fürdőtelepülésekre elsősorban  Németországból és Ausztriából, illetve a visegrádi országokból érkeztek a külföldi  turisták,

míg Balatonfüredet az osztrákok helyett a hollandok kerestél fel nagyobb számban – részletezték a közleményben.

z NTAK adatokból az is látható, hogy egy-egy fürdőt mely országok turistái keresik leginkább. E szerint a románok kedvence Gyula, a lengyelek elsősorban Hajdúszoboszlót kedvelik, míg Sárvárt a csehek látogatják legnagyobb számban – olvasható a közleményben.ű

Ugyancsak változatos képet mutat az egyes fürdővárosok vendégeinek korösszetétele. A legidősebb, döntően szépkorú vendégkörrel Hévíz rendelkezik, a TOP fürdővárosok közül éppen itt pihent a nyáron

a legidősebb vendég, egy 100 éves kínai férfi.

Zalakaros és Hajdúszoboszló ezzel szemben igazi családos desztinációk, az előbbiben a vendégek 31 százaléka volt gyermek- vagy kiskorú, és arányuk utóbbiban is elérte a 27 százalékot. Siófokon a vendégek 27 százaléka tartozott a tipikus fesztiválozó korosztályba, a 19-34 évesek közé – írták.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.