A világ egyik legbefolyásosabb embere, akinek koncertjeire órák alatt elfogynak a jegyek

Szeptember 29-én kezdődik a 25. Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál
2023-09-16
Radnóti Színház a Margitszigeten
2023-09-17
Show all

A világ egyik legbefolyásosabb embere, akinek koncertjeire órák alatt elfogynak a jegyek

A világhálón legtöbbször letöltött dalok szerzője és előadója, a lemezeladások csúcstartója, egyben a Times szerint a világ egyik legbefolyásosabb embere – ő az etióp származású Abel Makkonen Tesfaye, ismert nevén The Weeknd, akinek jelenleg is ezerrel dübörög a földkörüli turnéja. Ennek során a legnagyobb stadionokban lép fel, míg koncertjeire pár óra alatt elfogy az összes belépőjegy. A Tudás.hu tudósítója a londoni Wembley Stadionban csodálta meg a 33 éves énekes-dalszerző látványos előadását, további 95 ezer néző társaságában. Világszerte rengetegen ismerik The Weeknd slágereit, ám most összeszedtünk néhány érdekes tényt, amellyel sokan nincsenek tisztában.

Abel Makkonen Tesfaye, ismert nevén The Weeknd.

Szerény külvárosi élet apa nélkül

The Weeknd, aki a jövőben várhatóan csak az Abel nevet fogja csak viselni, 1990-ben született Torontóban etióp bevándorló szülők egyetlen gyermekeként. A kis Abel megszületése évében a szülők elváltak, s az édesapa hamarosan új családot alapított. The Weeknd édesanyjával és nagymamájával szerény körülmények között nevelkedett fel a külvárosban, édesapját először hatéves, majd másodszor 11 éves korában látta.

Már világsztárként apjáról annyit nyilatkozott, hogy  nem volt erőszakos vagy alkoholista, egyszerűen csak nem volt jelen az életükben. Az etióp gyökereknek és a vallásnak, valamint a velük együtt élő nagymamának köszönhetően Abel hamar elsajátította az arab nyelvet, amit ma is tökéletesen beszél az angol és a francia mellett.

Eladási rekordok tulajdonosa

A Guiness 2023-as kimutatása szerint The Weeknd a világ legnépszerűbb zenei előadója. Ezt igazolják vissza a világháló hallgatottsági adatai is: csak a Spotify zenei megosztón keresztül havonta csaknem 110 millióan hallgatják, több számát (Blinding lights, Starboy, Creeping) egyenként egymilliárdnál is többször töltötték le. Vezeti emellett a Billboard Hot 100-as listát, egyéni előadóként ugyanis az ő dalai voltak itt fent a legtovább. A Times magazin a világ egyik legbefolyásosabb emberének nevezte őt, és mint cikkünk folytatásából kiderül: befolyását eddig kizárólag nemes célokra használta fel. Bársonyos hangát és előadását rengeteg díjjal ismerték el, 25 évesen már több Grammy díj tulajdonosa volt.

Felfedezés a Youtube-on

Menedzser vagy bármilyen más támogatás nélkül kezdődött el The Weekend mesés karrierje: a 17 éves fiú három szerzeményét névtelenül töltötte fel a Youtube-ra. Innen már nem volt megállás, a dalokat egyre többen és többen hallgatták,  s hamarosan felfigyeltek a tehetségére.

Nem felejtette el gyökereit

Jelenleg The Weeknd az egyik legnagyobb adakozó popsztár a világon. Sokan még a koncertjeire jegyet váltók közül sem tudják, hogy a mostani világ körüli turnéja is egyfajta támogatásgyűjtés. A turné meghirdetéskor az énekes-dalszerző egy 5 millió dolláros csekket adott át az ENSZ világélelmezési programjának megsegítésére. Európában minden eladott jegye után 1 euró, Észak- és Dél-Amerikában 1 dollár, míg Nagy-Britanniában 1 font gyarapítja ezt az összeget, melyet kifejezetten az éhezés elleni harcra áldoz.

Katartikus élménnyel gazdagabb, aki ellátogat a koncertjére

Portálunknak Abel londoni koncertjére sikerült bejutnia, további 95 ezer érdeklődővel és rajongóval együtt. A Wembley stadionban megrendezett koncerten a nézőközönség egy emberként énekelte egymás után a slágereket, a hangulat az első perctől kezdve frenetikus volt. Mi a legfelsőbb sorok egyikén ültünk, illetve a koncert 3.percétől már álltunk és táncoltunk ugyanúgy, ahogyan a többi néző. A különleges élmény alapját The Weeknd kristálytiszta hangja adta, már csak hab volt a tortán a fehérbe öltözött táncos-csapat koreográfiája, a professzionális színpadtechnika, az ultramodern kivetítőfal. És még egy kis plusz: a belépéskor minden 20.látogató egy különleges, a központi világítástechnikával összekötött, két kis lámpával rendelkező karkötőt kapott. Ennek köszönhetően egy-egy zeneszám alatt a karkötők különböző színekben kezdtek el ritmusra világítani, betöltve ezzel az egész teret, egészen különleges fényhatást és élményt nyújta az egész stadionnak.

A videó a szerző saját felvétele:

 

A nyitókép forrása: Wikimendia Commons

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.