Amerika nem hagyja magát: ezerrel támogatja saját félvezetőgyártását

A videójátékpiac részvényei stabilan növekednek évek óta
2024-03-07
A Hotel Helia, az Annabella és a Hotel Bük is megújult
2024-03-08
Show all

Amerika nem hagyja magát: ezerrel támogatja saját félvezetőgyártását

Megindult a nagy amerikai félvezető-gyártási program. Figyelem, ez elsősorban nem is az egyre inkább első számú ellenségként kezelt Kína ellen irányul. Hanem pont a Kína által fenyegetett Tajvan ellen. Az ellenségem ellensége ezúttal nem a barátom, hanem ő is az ellenségem. De csak az üzletben, a politikában nem. Mindenesetre egy 2022-es törvény alapján potenciálisan 280 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államok a félvezető-kapacitásának növelésére, a kutatás-fejlesztés (K+F) katalizálására, valamint regionális csúcstechnológiai központok létrehozására.

Az Egyesült Államok a világ legnagyobb és legfontosabb gazdasága. Ez akkor is így van, ha Kína rengeteg iparágban már megközelítette, lehagyta, sok szegmensben gyorsabb a növekedése. Mindenesetre az első szeretné megőrizni az első helyét, és nagyon nem szeretne senkinek sem kiszolgáltatott lenni. Érthető törekvés, de ennek az államnak még eszközei is vannak a cél megvalósítására.

A veszélyzónák

Hol érzi magát veszélyben az Egyesült Államok? Elsősorban a mikroelektronika, illetve a megújuló energia egyes szegmenseiben, de azért külön ágazatként idesorolhatjuk az elektromos közlekedést is.

Márpedig ezek a jövő fontos iparágainak tűnnek, nagyon is érthető, hogy az USA sem egy másik országnak, de főleg nem egy távoli, vagy ellenséges országnak nem akar kiszolgáltatott lenni.

A legtöbb esetben ugyanis Kína az ellenfél, ugyanakkor a mikroelektronika kulcsiparában, a félvezetőgyártásban (semiconductor industry) jelenleg Tajvan dominálja a világot. Ennek igazi magyarázata nincs, hiszen Tajvan kicsi, eléggé elszigetelt (politikai, de földrajzi értelemben is), vagyis nem is olyan egyszerű, egy távoli, trópusi éghajlatú szigetről ellátni a világot, de így alakult. Pedig a tehetséges tajvani diákok egykoron maguk is az Egyesült Államokban tanulták az ipart, de hazamentek és olyan fejlett gyárakat hoztak létre, annyit fejlesztettek, hogy máig nem érte utol őket senki.

A többi felsorolt ágazatban, a nappanelekben, vagy az elektromos közlekedésben, akkumulátorokban Kína a fő ellenfél.

Az Egyesült Államokból nézve Tajvan „legalább” barát, de az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi háborút vív egymással. Ám, ha az Egyesült Államoknak gazdasági érdekei vannak, akkor nem annyira válogat barát és ellenség között, a félvezetők, az akkumulátorok, a napelemek, a szélturbinák, illetve a hidrogéngyártásban fontos elektrolizátorok gyártásában az Egyesült Államok nagyon komoly állami támogatásokba fogott.

Ennek jegyében az Egyesült Államok bevezette az IRA-t, az Inflation Reduction Act programot és a CHIPS and Science Act   jogszabályokat. Mindkettő adókedvezményt és támogatást ígér a zöld átállásban kulcsfontosságú iparágak és a félvezetőgyártás finanszírozására.

A konkrét támogatások

Az Egyesült Államoknak nincsenek félvezetőgyárai? De vannak, jó sokan, az Intel, a GlobalFoundries, a Qualcomm, a Broadcom, az AMD, a Texas Instruments, vagy a specialista, így kicsit más tészta Nvidia. Csak mintha a hagyományos chipgyártók nem lennének iránymutatóak az iparágban, nem látják el az amerikai piac igényeit. Az amerikai Kongresszus még 2022-ben jóváhagyott egy 39 milliárd dolláros alapot a hazai chipgyártás támogatására. De valójában a 2022. augusztus 9-én aláírt, hasznos ösztönzők létrehozása a félvezetők gyártására és a tudományra elnevezésű törvény még nagyobb lehet, akár 280 milliárd dollár is. A cél, hogy az ország fokozza az Egyesült Államok versenyképességét, innovációját és érvényesítse a nemzetbiztonsági szempontokat. A törvény célja, hogy katalizálja a hazai félvezetőgyártó kapacitásba történő beruházásokat. Arra is törekszik, hogy beindítsa a K+F-et és az olyan élvonalbeli technológiák kereskedelmi forgalomba hozatalát, mint a kvantumszámítástechnika, a mesterséges intelligencia, a tiszta energia és a nanotechnológia.

Az Egyesült Államok azóta már el is kezdte a valódi támogatások osztogatását. A New York állambeli Malta településen működő 8 milliárd dollár bevételű GlobalFoundries 1,5 milliárd dollárt kapott az amerikai kormánytól, amelyből több helyszínén is fejlesztheti a gyártását. A GlobalFoundries állítólag a világ harmadik legnagyobb szerződéses chipgyártója, az új forrásból (az amerikai) Máltán és a vermonti Burlingtonban fejleszt. Az 1,5 milliárd csak a beruházás nyolcadát fedezi, a többi önerő és hitel lesz.

Az Intel ennél is nagyobb, 10 milliárd dolláros támogatást kaphat, ami az eddigi legnagyobb összegű támogatás lenne az amerikai programban. A támogatás visszatérítendő és vissza nem térítendő elemeket, vagyis hitelt és támogatást is tartalmazna. A fő cél az, hogy legalább az amerikai cégek a több évtizedes külföldi gyártás után térjenek haza és az Egyesült Államokban gyártsanak chipeket.

Ázsiaiak is jöhetnek!

Ugyanakkor van az egész elképzelésnek egy olyan célja is, hogy mindenféle külföldi beruházás is, ami a félvezetőgyártást, vagy a zöld átállást segíti, az USA-ban valósuljon meg. Említettük, hogy az Egyesült Államok eddig 39 milliárd dollárt jelölt ki támogatásként, de ehhez közel dupla annyi hitellehetőség is megnyílt.

Vagyis amikor egy tajvani cég fejleszt, immár nemcsak azon dilemmázhat, hogy a kicsi szigeten talál-e még helyet, munkaerőt, de azon is, hogy a gyártása közel legyen-e a piacaihoz (ezért is mennek ugyanis ázsiai gyártók a fejlett világba), de az amerikai támogatások, vagy az amerikai származási előírások is az Egyesült Államok melletti érvként merülhetnek fel.

Mindez elviheti a modern iparágakat az Egyesült Államokba, de azért az ázsiai gyártók mérlegelni fogják a munkaerő árát, a környezetvédelmi előírásokat, a civil szektor erejét, mert egy munkáltató oldaláról ezekben a szempontokban már nem feltétlenül az USA felé billen a mérleg nyelve. Tajvan és az Egyesült Államok jó barátok, de a félvezetőgyártásban az USA megelégelte, hogy ez a kicsi, de nagyon innovatív állam fújja csak a passzátszelet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.