Az egyik legdrágább ital itthon is kapható milliókért

Új technológia a tévéknél, tényleg akkorák, mint a moziban – fotó
2024-01-02
Nyertünk! – A hazai atlétikai VB-n volt a legjobb sajtóközpont
2024-01-02
Show all

Az egyik legdrágább ital itthon is kapható milliókért

Ivott már 285 ezer forintért egy feles vodkát? Nem? Valóban elég drágának tűnik. Mégis, a közel 4 millió forintba kerülő Beluga Epicure by Lalique elnevezésű termék igazán még egyedi ritkaságnak sem mondható, a hazai italboltok kínálatában is elérhető.

Thorstein Veblen, a neves amerikai-norvég közgazdász kortársai szerint nem volt kifogástalan úriember. Neves egyetemeken tanított, de a diákok szerint unalmas órákat tartott, volt, hogy elbocsátották, mert azt állították róla, hogy nőcsábász, még diákokkal is kikezdett, az tény, hogy nem volt sikeres az első házassága, utána pedig egy volt tanítványát vette el.

Mások azonban utólag is megvédték a professzort, mondván a magának való, különc „bevándorló” igazán sosem érezte jól magát az Egyesült Államokban és erős kapitalizmuskritikái részben norvég származásából és visszafogottságából eredt, amit nem kedveltek a kritizáltak.

Ugyanakkor Veblen máig azon kevés közgazdász közé tartozik, akinek a neve megkerülhetetlen a közgazdasági kurzusokon.

Hiszen már több mint 100 éve felfedezett egy speciális vásárlói attitűdöt, amit bántóan nevezhetünk újgazdag vásárlásnak, vagy hivalkodó fogyasztásnak, de kicsit szakszerűbben olyan fogyasztásnak, amikor a magasabb ár miatt tulajdonít egy vevő nagyobb értéket, jobb minőséget egy terméknek.

Olyan ez, mint amikor bemegyünk egy étterembe külföldön és a legdrágább pezsgőt rendeljük, mert azt gondoljuk, hogy biztosan az a legfinomabb.

Eszelős árakon ihatunk

Nem véletlenül hoztunk italos példát, hiszen a Veblen-hatásnak hívott jelenség egyik legismertebb előfordulása az italfogyasztás.

Főúr, mindenkinek hozzon a legjobb francia pezsgőjéből, mindenki a vendégem

kiáltottak fel Krúdy duhajkodó hősei, de Örkény István is írt a szürke matematikatanárról, aki szerény külseje mellett olykor úgy istenesen kimulatta magát és érthetetlen összegeket szórt el.

Ha számba vesszük a világ legdrágább italait, egyes portálok gyakran csinálnak ilyen összeállításokat, ez itt a Velvet gyűjtése, akkor találunk egészen elképesztő árakat is, százmilliós, milliárdos összegbe kerülő palackokat, amit vagy a több ezer gyémánttal ékesített üveg, vagy az 50-100 éves érlelési technológia, esetleg valami elképeszt ritkaság (egyetlen palack maradt fenn egy ismert termékből) magyaráz.

Mi azonban most nem egy ilyen teljesen egyedi különlegességet mutatunk be, amelynek a megvásárlása bekerül a hírekbe, hanem egy olyan terméket, amely tényleg elérhető a kereskedelmi forgalomban.

Egy nagyon drága vodka

A magyar italportálok kínálatában ugyanis szerepel egy vodka, amely egyes helyeken 3,99 millió forint,  máshol ajánlatot kell kérni,  de mivel 3,65 millió forintért is találtunk ajánlatot, azt is elmondhatjuk, hogy kevés olyan italvásárlási helyzet lehet, amikor 340 ezer forintot fogunk egy jó vásárlással.

Egy ilyen italnál azt aligha gondoljuk, hogy maga a nedű annyira isteni, hogy az megér a fogyasztóinak kortyonként 10 ezreket, 100 ezreket.

Nem, a Beluga Epicure by Lalique inkább egy presztízstermék, aki ilyet keres, valami igazán különlegeset szeretne villantani a vendégeinek, és nagyon fontos, hogy egy remek italról van szó, de azért az igazi értéket a csomagolás, a speciális üveg adja. Ha ugyanis megnézzük a portálokon a többi Beluga Vodkát, egy egyszerűbb üvegben már „csak” 30-100 ezerért is vannak palackok.

A szibériai Beluga

Maga a Beluga vodkagyár eredetileg szibériai, de, hogy ne veszítse el nyugati ügyfeleit, az orosz-ukrán háború óta „orosztalanította” magát, a gabonapárlatot Lettországból szerzi be, magát a vodkát pedig a montenegrói Nikšićben gyártja. A termékcsaládban van is „adriai” vodkája is.

A Beluga vodka színe természetesen gyönyörűen átlátszó, egy speciális, 300 méter mély artézi kut vizét használják, mert a vodkagyártás egyik kulcsa a szennyezésmentes, kiváló minőségű víz. Ez egy olyan szuper-prémium vodka, amelynek az egyik termékleírás alapján, sós zabpehely és egy kis édes citrus aromája is van, ami kóstolás közben vaníliás árnyalatokat is mutat.

Az üveg

Ugyanakkor említettük már, hogy egy Beluga Epicure by Lalique termékből az üveg az igazán értékes. A termék nevéből a Lalique az üveggyár elnevezése, ez egy 1888-ban alapított legendás üveggyártó márka. Ha szépeket szeretnénk látni, érdemes elbolyongani a cég honlapján, meseszép üvegek, ékszerek, tálak, parfümök, szobrok tárulnak a szemünk elé.

Az alapító René Lalique ékszertanoncból lett vállalkozó, de miután megnyitotta saját műhelyét, majd boltjait, az 1920-1930-as években már őt tartották a legnevesebb üvegmesternek.

Máig egyetlen gyártóüzemben készülnek az üvegek, Franciaország észak-keleti részében, Elzászban, egy Wingen -sur-Moder nevű kistelepülésen, de ma már egy Silvio Denz nevű olasz-svájci üzletember a cég tulajdonosa.

Ő a luxusipar egyik vezető vállalkozója, Svájc egyik legismertebb üzletembere, aki a neves üvegcég melllett ingatlanüzletekkel is foglalkozik, valamint muzeális parfümös üveg és borgyűjteménnyel is rendelkezik.

Az Epicure vodkák üvegei tehát ennek a cégnek a termékei, a francia üzemben egyesével, kézzel készülnek azok az üvegek, amelyeknek az egyedi sorozatszáma minden egyes palackra rá van gravírozva.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.