Mennyit keres? – Hasonlítsa össze az átlaggal
2024-02-22
Ábrában, hogy alakultak a reálkeresetek 30 év alatt
2024-02-22
Show all

Az Erste elemzői a legpontosabbak

Az Erste elemzői adták a legpontosabb előrejelzést a magyar gazdaság mutatóinak alakulásáról a Reuters elemzői felméréseiben 2023-ban, így ők nyerték el az LSEG StarMine díját Magyarországon. A bank szakértői három év alatt másodszor hozták el az első helyet  – adt hírül a bank közleménye.

Az Erste nyerte el Magyarországon 2023-ban az LSEG StarMine díját a Legpontosabb Előrejelzésekért a Reuters Elemzői Konszenzusban. Az LSEG (London Stock Exchange Group) a Reuters-szel kötött megállapodásának keretében kínálja a Reuters Elemzői Konszenzus szolgáltatását. A konszenzus készítése során megkérdezett elemzők előrejelzéseit az LSEG StarMine szolgáltatásában értékelik. A statisztikai adatok kiadását követően minden előrejelzést leadó elemző a pontosságának megfelelő pontszámot kap, ám figyelembe veszik azt is, hogy mekkora a hiba a többiek becsléséhez képest, vagyis, hogy a piaci konszenzus mennyiben tért el a valós adattól. Ez az értékelési rendszer nem csupán az elemzők minősítésére szolgál, hanem egy olyan mutatót is létrehoznak a segítségével, amely ezeket az eltéréseket elemzi, és ezzel képes előre jelezni a nem várt piaci fordulatokat és azok irányát.

Az LSEG StarMine Awards azokat a társaságokat és elemzőket ismeri el, akik a Reuters Elemzői Konszenzusban a legpontosabb előrejelzést adták a gazdasági mutatókra és a devizaárfolyamokra. A makrogazdasági előrejelzéseket összesen 14 országra, valamint az Európai Unióra és az eurózónára készítik, valamint díjakat osztanak összesen hét devizaárfolyam előrejelzési kategóriában (külön a legnagyobb valutáknak, valamint az ázsiai-, a kelet-közép-európai, és a latin-amerikai devizák csoportjának). A díjat mindig a rákövetkező év februárjában hirdetik ki.

Az Erste elemzői a 2018-ban és 2019-ben elért második helyezések után 2021-ben nyerték el először az első díjat, majd 2022-ben újra a második helyet szerezték meg a magyar makrogazdasági előrejelzésekben. Ehhez a legfontosabb indikátorokra – GDP, infláció, ipari termelés, külkereskedelmi mérleg egyenlege, folyó fizetési mérleg egyenlege, államháztartás hiánya, alapkamat – kellett minél pontosabb rövid- és hosszú távú előrejelzéseket adni.

Az Erste elemzői:

Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője 2004 óta dolgozik a pénzintézetnél, számos banki terület munkáját segíti makrogazdasági és bankpiaci előrejelzések készítésével, emellett az Erste Csoport elemzési tevékenységét is támogatja a magyar gazdasághoz, illetve a forint- és kötvénypiachoz kapcsolódó elemzésekkel.

Nagy János közel hét éve dolgozik makrogazdasági elemzőként. Korábban a GVI-nél, később a Pénzügyminisztériumban szerzett tapasztalatot, majd 2021-ben csatlakozott az Erste csapatához. Elsősorban a reálgazdasági folyamatok elemzésére, és havi, valamint negyedéves mutatók előrejelzésére fókuszál, jól kiegészítve Nyeste Orsolya pénzügyi és monetáris kvalitásait.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.