Az USA újrarendezi haderőflottáját – Visszahívják leghalálosabb hadihajóját

Idén is minden pénz meglesz a hadsereg fejlesztésére
2024-01-02
Lánczi Tamás: a választások tisztasága feletti őrködés lesz a Szuverenitásvédelmi Hivatal első nagy feladata
2024-01-02
Show all

Az USA újrarendezi haderőflottáját – Visszahívják leghalálosabb hadihajóját

Az amerikai haditengerészet legnagyobb repülőgép-hordozója hosszabb földközi-tengeri bevetés után visszatér az Egyesült Államokba.

Az amerikai haditengerészet visszahívja a világ legnagyobb hadihajóját, amelyet a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása után küldtek a Földközi-tenger keleti részére, mivel átértékeli globális haderőigényét – közölte az amerikai hatodik flotta közleményében – írja a CNN.

A USS Gerald R. Ford repülőgép-hordozó első harci bevetése, a május 2-án kezdődött nyolc hónapos útja után visszatér a virginiai Norfolkba, az anyaország kikötőjébe – áll a közleményben.

A Fordot – amelyet a haditengerészet szóvivője a “világ legadaptábilisabb és leghalálosabb harci platformjaként” jellemzett – 2017-ben állították hadrendbe. Ez az amerikai haditengerészet legújabb repülőgép-hordozója, valamint a haditengerészet új hordozóosztályának vezető hajója.
A 100 ezer tonnás hadihajó, fedélzetén F/A-18 Super Hornet sugárhajtású vadászgépekkel, a Hamász több mint 1200 halálos áldozatot követelő terrortámadásait követő napokban érkezett Izrael partjaihoz.

A Ford távozásával a USS Eisenhower az egyetlen amerikai repülőgép-hordozó a térségben, miközben a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás ellen elkövetett húszi támadások miatt fokozódik a feszültség. A húszik október 7. óta tucatnyi támadást indítottak kereskedelmi hajók ellen, azt állítva, hogy a Hamásszal való szolidaritásból cselekszenek.

A hétvégén az amerikai erők, köztük az Eisenhower hajón működő helikopterek, először kerültek halálos összecsapásba a húszi egységekkel, elsüllyesztve három húszi hajót, amelyek megtámadtak egy kereskedelmi hajót, és tüzet nyitottak a segítségére siető amerikai helikopterekre.

Az amerikai hatodik flotta szerint az amerikai haditengerészet a Ford távozása ellenére is “kiterjedt képességekkel rendelkezik a Földközi-tengeren és a Közel-Keleten egyaránt”. A Hatodik Flotta közleménye szerint a USS Bataan kétéltű támadóhajó, amely a tengerészgyalogság F-35-ös lopakodó vadászgépeit képes szállítani, valamint a USS Carter Hall dokkolóhajó és a USS Mesa Verde kétéltű szállító dokk együtt tevékenykedik a Földközi-tenger keleti részén.

Az amerikai irányított rakétás rombolók, amelyek közül néhányan az elmúlt hetekben húszi drónokat és rakétákat lőttek le, szintén a térségben tartózkodnak – közölte a Hatodik Flotta.

Emellett az Egyesült Államok megkezdte a Prosperity Guardian műveletet, egy tengeri koalíciót, amelynek célja a biztonság megerősítése a Vörös-tenger déli részén.

“Együttműködünk a szövetségesekkel és a partnerekkel, hogy megerősítsük a tengeri biztonságot a régióban. A DoD továbbra is ki fogja használni kollektív erőviszonyait a régióban, hogy elrettentsen bármely állami vagy nem állami szereplőt attól, hogy a válságot a Gázai övezeten túlra eszkalálja” – áll a Hatodik Flotta közleményében.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.