Baleseteknél használható emészthető robotokat fejlesztenek

“Az elektromos autózás jövője korántsem olyan biztos, mint fél éve volt”
2024-03-21
Már az űrhajosok, amerikai is, a fedélzeten voltak, leállt az orosz űrhajó indítása
2024-03-21
Show all

Baleseteknél használható emészthető robotokat fejlesztenek

Ehető elektronika a célja néhány uniós kutatási projektnek, amelyek a merész elképzeléseket arra használják, hogy akár baleseteknél, sürgős esetekben gyors beavatkozásként emészthető robotokat juttassanak a betegek szervezetébe. Erről írt nemrég a Horizon, az EU kutatási és innovációs magazinja.

A lausanne-i Svájci Szövetségi Technológiai Intézet Intelligens Rendszerek Laboratóriumában a robotika határait feszegetik, amikor ehető robotokat igyekeznek létrehozni, illetve olyan élelmiszereket, amelyek úgy viselkednek, mint a robotok. A ROBOFOOD nevű uniós támogatást kapott projektben svájci, olasz, holland és brit kutatók közreműködésével a legkülönösebb ötleteket valósítják meg.

Drón csokival ragasztott szárnnyal

A hollandiai Wageningen Egyetemmel együttműködve készítettek már olyan, 50 százalékban ehető alkatrészekből összeállított drónt, amelynek a szárnyai rizstésztából készültek s étolajjal és csokoládéval ragasztották össze. A bravúros megoldást az az ötlet inspirálta, hogy az egyes vészhelyzeti mentések során bevetett drónok nemcsak az eltévedt emberek – vagy állatok – felkutatására, sőt, létfontosságú gyógyszerek vagy élelmiszerek szállítására lehetnek alkalmasak, hanem maguk is táplálékként szolgálhatnak.

A kutatók minden egyes robotra egy címkét nyomtatnak, amelyen feltüntetik a tápanyagprofilját és az ehető részek százalékos arányát is. A kutatók még arra is gondoltak, hogy az ilyen ehető összetevők megfeleljenek az ENSZ válsághelyzetben szükséges élelmiszerekre vonatkozó előírásainak.

A drón építésénél az is kihívásnak számított, hogy olyan szárnyakat építsenek, amelyek elég erősek ahhoz, hogy szélben, esőben és magas hőmérsékleten is megállják a helyüket. Így talán az sem lesz lehetetlen, hogy a jövőben egy eltévedt és éhes hegyi túrázó egy 100 százalékban ehető címkével ellátott mentőrobotot kap.

Egy további lépésben a kutatók olyan ehető elektronikát is előállítottak, amely az emésztőrendszer betegségeinek kezelésében vagy megfigyelésében segíthet.

A Bristoli Egyetem robotikai szakértőivel a svájci csapat olyan emészthető érzékelőket fejlesztett ki, amelyeket – a jelenlegi, bélbe engedhető eszközökkel ellentétben – nem kell visszanyerni, ugyanakkor az emésztésük után nem maradnak káros anyagok a szervezetben.

Feloldódó elektronika a bélben

Ehhez ki kellett fejleszteni azt az igen fontos – és ehető – alkatrészt, amely a robotot működőképessé teszi. Ez az úgynevezett aktuátor, amely az energia mechanikai erővé alakításával segíti a fizikai mozgások végrehajtását.

Az új kutatási irány nem mellékesen a környezetvédelmet is segíti, hiszen segítségével kevesebb lesz az elektronikai hulladék. A projekt egyik résztvevője a genovai Olasz Technológiai Intézet, ahol egy 2020-ban megjelent tanulmányban felvázolták az ehető elektronika futurisztikus jövőképét. Ehhez az inspirációt a legendás amerikai író, Isaac Asimov Fantasztikus utazás” című klasszikus sci-fijéből merítették.

A könyvben négy férfit és egy nőt eredeti méretük mikroszkopikus töredékére kicsinyítenek, és egy miniatürizált tengeralattjárón keresztül egy kómában fekvő férfi nyaki verőerén keresztül küldik őket a szervezetébe, hogy elpusztítsák az agyában lévő vérrögöt.

Az olaszok a ROBOFOOD-ban játszott szerepük mellett egy másik uniós kutatás vezetői, mely ehető elektronikákat tervez az egészségügy számára.

Az ELFO projekt kutatói 2023 márciusában mutatták be az első újratölthető ehető akkumulátort. A készüléket méhviaszba csomagolt közönséges élelmiszer-összetevőkből és étrend-kiegészítőkből készítették. Az akkumulátor körülbelül 10 percig tudott működni, ami már felcsillantotta a reményt, hogy a fejlettebb változatok a betegek által lenyelt orvosi eszközöket is táplálhatják.

Béta karotin, mint félvezető

Az ELFO kutatói először átfésülték a tudományos szakirodalmat, hogy olyan ehető anyagokat találjanak, amelyek szigetelőként, vezetőként és félvezetőként alkalmasak az elektronikus áramkörök készítéséhez. Arra jöttek rá, hogy az egyes szakácsok által díszítésként használt hajszálvékony aranylevél, szolgálhat vezetékekként az ehető eszközökhöz, míg a méz természetes félvezetőként használható. A félvezetőkre a tranzisztorokhoz van szükség, amelyek minden áramkör kulcsfontosságú fogaskerekei. Azt is kiderítették, hogy a természetben található egyéb félvezetőjelöltek közé tartoznak a színezékek és a pigmentek is. A sárgarépában, a sütőtökben, az édesburgonyában és a mangóban bőségesen megtalálható béta-karotin vörös-narancs színezéke például megfelelő feldolgozás esetén meglehetősen jó és ehető természetes félvezető.

Az ELFO új kutatási célja, hogy a lehető legtöbb ehető anyag összegyúrásával olyan elemmel működő tablettát készítsen, amely elektronikus jelet adna ki, és nyomon követhető lenne, ahogyan a páciens bélrendszerében halad. Ennek az lenne a feladata, hogy a bél egy adott pontjára érve juttasson ki egy bizonyos gyógyszert.

A szakemberek terve, hogy mind több ehető komponenst állítsanak elő és elektronikus eszközökben egyesítsék őket, hogy ezek egyre nagyobb arányban tartalmazzanak emészthető összetevőket.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.