Már az űrhajosok, amerikai is, a fedélzeten voltak, leállt az orosz űrhajó indítása

Baleseteknél használható emészthető robotokat fejlesztenek
2024-03-21
A főnökök Brüsszelben, a fő témák listája
2024-03-21
Show all

Már az űrhajosok, amerikai is, a fedélzeten voltak, leállt az orosz űrhajó indítása

Víz alatti kiképzés a NASA-nál. Forrás: NASA

Törölte közvetlenül a start előtt a Bajkonur Űrközpont az orosz-fehérorosz-amerikai legénységű Szojuz MS-25 űrhajót szállító Szojuz-2.1a hordozórakéta indítását.

Az indítás automatikusan állt le. Az űrhajó fedélzetén Oleg Novickij orosz, Marina Vasziljevszkaja fehérorosz és Tracy Dyson amerikai űrhajós tartózkodott.

Miközben a Roszkoszmosz orosz űrhivatal már a tervezett startot közvetítette, a központ elrendelte az indítókomplexum egységeinek kiindulási állapotba helyezését és a rakéta 24 órás parkoltatását.

Az automatikus leállítás okát nem közölték azonnal, de a Roszkoszmosz a Telegram-csatornáján tájékoztatást ígért. A NASA amerikai űrkutatási hivatal az X közösségi hálózatban sugárzott adás során azt közölte, hogy

a Szojuz hajtóművei nem kapcsolódtak be időben, és az indítást március 23-án, szombaton ismétlik meg. A Roszkoszmosz ezt az információt nem kommentálta azonnal.

Az űrhajónak a tervek szerint több mint három órányi repülés után kellett volna dokkolnia a Nemzetközi Űrállomás Pricsal moduljához.

Novickij és Vasziljevszkaja 12 napot töltött volna az állomáson, majd a Szojuz MS-24-es űrhajóval tért volna vissza a Földre. Dyson az orosz-amerikai “keresztrepülési megállapodás” keretében utazott volna az űrállomásra.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.