Belgiumban a nyár végéig marad a magas terrorkészültség

Cigaretta csempészeket fogott a NAV az M5-ösön
2024-07-04
A GVH vizsgálatot indított a Lidllel szemben
2024-07-04
Show all

Belgiumban a nyár végéig marad a magas terrorkészültség

London, 2023. október 21. A palesztinok mellett tüntetnek London belvárosában 2023. október 21-én. A Palestine Solidarity Campaign nevû szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción mintegy százezren vettek részt. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-én betört az övezet melletti izraeli településekre, ahol meggyilkoltak több mint 1400 embert, háromezret megsebesítettek és elhurcoltak kétszáz civilt. A Hamász elleni izraeli hadmûvelet eddig közel 3800 palesztin halálát okozta a Gázai övezetben, a sebesültek száma meghaladja a 12 ezret. MTI/AP/David Cliff

Belgiumban feltehetően a nyár végéig marad a hármas szintű terrorkészültség a négyfokozatú skálán – derült ki a belga terrorelhárítás (OCAD) vezetője csütörtöki bejelentéséből.

Belgium súlyos fenyegetéssel néz szembe és ez a nyár végéig aligha változik

szögezte le Gert Vercauteren, akit a VRT belga hírcsatorna idézett.

Az országban használt négyfokozatú terrorfenyegetettségi skálán – ahol a négyes “nagyon súlyos” besorolásnak felel meg – a hármas szintet 2023 októberében vezették be, az után, hogy egy, magát az Iszlám Állam terrorszervezet tagjának valló ember meggyilkolt két svéd futballszurkolót Belgiumban.

Vercauteren mindazonáltal leszögezte, hogy a terrorfenyegetettséget vélhetően az októberi terrortámadás nélkül is megemelték volna.

Mint mondta, a fenyegetettség meghatározásánál több tényezőt is figyelembe vesznek, a többi között a bejelentések számát, súlyosságát, valamint a hatóságoknál lévő ügyeket, illetve figyelik az olyan eseményeket is, amelyek kiválthatnak fenyegetéseket.

Ilyen volt az október 7-én kitört gázai konfliktus

tette hozzá.

Tavaly október eleje és november vége között az OCAD-hoz 40 olyan bejelentés érkezett, amely valamilyen formában a gázai háborúhoz kapcsolódott, továbbá 40 kisebb, antiszemita hátterű incidensről is érkezett panasz.

A hármas szint a rendőrség és a biztonsági erők általi fokozottabb ellenőrzést jelenti, beleértve a nyár jelentősebb eseményeit is.

Az OCAD éves jelentése szerint tavaly összesen 332 bejelentés érkezett a hatóságokhoz lehetséges terrortámadásokról vagy egyéb szélsőséges cselekményekről; ez a szám 41 százalékkal magasabb a 2022-es adatnál.

Aggodalomra ad okot emellett az is, hogy egyre nehezebb meghatározni, milyen ideológiai megfontolásokból érkezik a fenyegetés – mutatnak rá a jelentésben, kiemelve, hogy az elkövetők motivációi egyre változatosabbak.

A tettesek nem mindig azonosítják magukat egy-egy terrorszervezettel (…); több esetben pszichológiai tényezők vagy bizonyos szimbolikus események is kiváltó okként szolgálnak

olvasható a jelentésben.

Az egyértelműen meghatározható ideológiai motivációból született fenyegetések között az iszlamista hátterűek a leggyakoribbak, több mint 40 százalékkal. Hat százalék köthető külföldi ellenzéki csoportokhoz, öt százalék szélsőjobboldali, egy százalék pedig szélsőbaloldali szervezetekhez.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.