Bement a börtönbe Trump volt tanácsadója

A 2021-es afganisztáni kivonulást vizsgálják az amerikaiak – 20 év után hagyták ott az országot
2024-03-20
Trump: A NATO a többi tagországnak fontosabb, mint az USA-nak
2024-03-20
Show all

Bement a börtönbe Trump volt tanácsadója

Floridában bevonult a börtönbe Peter Navarro, a volt amerikai elnök, Donald Trump korábbi fehér házi tanácsadója, akit a Kongresszus idézésének elmulasztása miatt ítéltek 4 hónap börtönre.

Peter Navarrót azért állították bíróság elé, mert nem jelent meg a Kongresszus 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága előtt, és a bekért dokumentumokat sem juttatta el a testülethez.

A korábbi kormányzati tisztségviselő azzal érvelt, hogy Donald Trump élt az elnöki hatalomból fakadó mentességgel, ami, mint a kabinet tagjára, rá is vonatkozott, és ezért nem állt módjában együttműködni a törvényhozási testülettel. A bíróság a védekezést nem fogadta el, és elmarasztaló ítéletet hozott. Peter Navarro fellebbezett, valamint ezzel párhuzamos azt kérte, hogy büntetése letöltését a magasabb fokú bíróság döntéséig ne kelljen megkezdenie. A bíróság ezt sem tette lehetővé számára.

A volt elnöki kereskedelempolitikai tanácsadó Miamiban jelentkezett a börtönben, ezt megelőzően újságíróknak azt mondta, hogy az ellene hozott ítélet nem más, mint “a jogrendszer pártalapon, fegyverként való felhasználása”. Úgy fogalmazott, hogy amikor belép a börtön kapuján, akkor azzal “a jogrendszer bénító erejű csapást szenved el” a hatalmi ágak alkotmányos elválasztására vonatkozóan.

Peter Navarrót a Képviselőház január 6-i vizsgálóbizottsága azokról az állításairól akarta kérdezni, amelyek a 2020-as elnökválasztásokkor elkövetett csalások gyanújáról szóltak.

A testület idézésének megtagadása miatt a bíróság hasonlóképpen börtönbüntetést szabott ki Steve Bannonra, Donald Trump másik korábbi tanácsadójára is, de esetében a fellebbezés idejére a bíróság engedélyezte, hogy szabadlábon maradjon.

A Képviselőház január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága 2021-ben alakult többségében demokrata tagokból. A testület működését hivatalosan 2023 januárjának elején egy jelentés közzétételével zárta le.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.