A 2021-es afganisztáni kivonulást vizsgálják az amerikaiak – 20 év után hagyták ott az országot

Itthon is eljött a mesterséges intelligencia használata a CT-k és MRI-k leletezésében
2024-03-20
Bement a börtönbe Trump volt tanácsadója
2024-03-20
Show all

A 2021-es afganisztáni kivonulást vizsgálják az amerikaiak – 20 év után hagyták ott az országot

Túl későn született meg a döntés a nem-harcoló személyzet afganisztáni evakuálásáról 2021. nyarán – hangoztatták az Egyesült Államok hadseregének korábbi vezetői a halálos áldozatokkal járó afganisztáni kivonulásról szóló kongresszusi meghallgatáson.

Kenneth McKenzie nyugalmazott tábornok, az amerikai Központi Parancsnokság volt vezetője, az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok egykori irányítója a Képviselőház külügyi bizottsága előtt azt mondta, hogy

a hadsereg figyelmeztette a döntéshozókat, így a Biden-adminisztrációt a kivonulás sebességével kapcsolatos veszélyekre.

A korábbi főtiszt azt mondta, hogy a külügyminisztériumnak egy hónappal a kabuli repülőtér kaotikusnak tartott kiürítése előtt jelezte aggályait.

Az aggodalom okaként többi között azt jelölte meg, hogy a külügyminisztérium cselekvésének tempója, amely az amerikai és egyes afgán állampolgárok kimenekítését érintette, elmaradt a védelmi tárca, a Pentagon lépéseinek sebességétől, ami a katonai személyzet és felszerelés kivonásáért felelt.

Mark Milley nyugalmazott tábornok, az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának korábbi parancsnoka a törvényhozók előtt úgy értékelte, hogy az evakuációról szóló parancs végrehajtása sikeres volt, ugyanakkor egyetértett azzal, hogy az adminisztráció döntése túl későn született.

Emellett kifejtette, hogy többet lehetett volna tenni a káosz elkerülése érdekében, ide sorolva azt, ha 2500 amerikai katona továbbra is Afganisztánban marad segítve a válság diplomatikus rendezését. Mark Milley kijelentette, hogy véleménye szerint az afgán biztonsági erők összeomlása 2021. augusztusában nem következik be, ha az amerikai különleges erők egységei változatlanul ott vannak a háttérben.

Az Egyesült Államok katonai erőinek kivonása idején és azt követően, 2021 augusztusában a kabuli repülőtérről evakuálták az amerikai állampolgárokat, és a velük együttműködő afgánokat, miközben a tálibok már átvették az ország irányítását.

Az akciónak számos halálos áldozata volt, többi között az a 182 ember, aki a repülőtér közelében elkövetett öngyilkos merényletben vesztette életét, köztük 13 amerikai katona, akik még az országban tartózkodtak támogatást nyújtani az evakuáláshoz.

A kimenekítés során mintegy 200 ezer ember távozását sikerült elérni Afganisztánból, ami egyben lezárta az amerikai erők csaknem 20 éves afganisztáni misszióját. A 2001. szeptember 11-e után indított amerikai katonai jelenlétnek mintegy 2000 amerikai katonaáldozata volt két évtized alatt.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.