Biden sem tudott róla, hogy védelmi minisztere kórházba került

Hadseregek közelharc technikái – az izraelit magyar fejlesztette ki
2024-01-07
Kényszerleszállást hajtott végre egy amerikai utasszállító, mert nyílás keletkezett a gép törzsén
2024-01-07
Show all

Biden sem tudott róla, hogy védelmi minisztere kórházba került

Washington, 2023. október 20. Joe Biden amerikai elnök a nemzethez intézett rendkívüli televíziós beszéde közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. október 19-én. Biden a beszédében Ukrajna és Izrael támogatásának fokozása és az Egyesült Államok globális vezetõ szerepe mellett érvelt. MTI/EPA/Pool/Reuters/Jonathan Ernst

Elismerte az amerikai védelmi miniszter, hogy a kórházi ápolásáról nem megfelelően tájékoztatták a közvéleményt.

Lloyd Austin ezt közleményében jelezte, öt nappal azt követően, hogy kórházba került, amiről értesülések szerint Joe Biden elnököt sem informálták.

A védelmi miniszter kiemelte, hogy a tájékoztatás módjáért vállalja a felelősséget, és a jövőben jobb munkát végez majd e téren, ugyanakkor azt is írta, “ez része volt az őt érintő orvosi eljárásnak”. Egyben köszönetet nyilvánított az orvosoknak az ellátásért, és közölte, hogy készül munkájának folytatására, a visszatérésre a Pentagonba.

Lloyd Austin hétfő óta tartó kórházi kezelését pénteken késő este ismerte el a Pentagon szóvivője, aki jelezte, hogy a miniszter január 1-je óta a Washington melletti Walter Reed Katonai Kórházban tartózkodik. Pat Ryder annyit mondott, hogy a tárcavezetőt egy tervezett műtéti beavatkozás nyomán fellépett komplikáció miatt kellett ápolni. Miniszterének állapotáról a szóvivő pénteken nem adott tájékoztatást “a változó helyzetre” hivatkozva.

Illetékesektől származó információ szerint Lloyd Austin intenzív ellátást kapott. Közben az Egyesült Államok fegyveres erőit irányító tárca vezetését Kathleen Hicks miniszterhelyettes vette át, aki a héten szabadságát töltötte Puerto Ricóban.

Sajtóinformációk szerint az ügy megütközést keltett az adminisztráció vezetőinek körében, különösen, mert

Joe Biden elnököt is csak csütörtökön délután tájékoztatta nemzetbiztonsági tanácsadója, Jake Sullivan, miután tudomást szerzett a védelmi miniszter kórházi tartózkodásáról.A Pentagon titkolózását tiltakozó levélben kifogásolta a védelempolitikával foglalkozó szakújságírókat tömörítő szervezet, a Pentagoni Sajtószövetség (Pentagon Press Association). Azt írták, önmagában a tény, hogy “a miniszter a Walter Reed Központban van, és a Pentagon csak négy nappal később riasztja a közvéleményt, felháborító”. Hozzátették: olyan időkben, amikor egyre nagyobb veszély fenyegeti a Közel-Keleten szolgáló amerikai katonákat, valamint az Egyesült Államok jelentős szerepet játszik az ukrajnai és az izraeli háborúban, különösen fontos, hogy az amerikai közvélemény tisztában legyen első számú védelmi vezetőjének egészségi állapotával és döntéshozatali képességével

A Pentagon eljárása, Lloyd Austin kórházi kezelésének eltitkolása szembemegy az általánosan bevett tájékoztatási gyakorlattal az amerikai elnökről és a vezető tisztségviselőkről.

A 70 éves Lloyd Austin 41 év katonai szolgálat után, tábornoki ranggal 2016-ban vonult nyugállományba, és 2021 januárja óta védelmi miniszter Joe Biden elnök kormányában.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.