Hadseregek közelharc technikái – az izraelit magyar fejlesztette ki

Nagyon csökkent a gázfogyasztásunk
2024-01-06
Biden sem tudott róla, hogy védelmi minisztere kórházba került
2024-01-07
Show all

Hadseregek közelharc technikái – az izraelit magyar fejlesztette ki

Forrás wikipedia

A klasszikus harcművészetek mozdulatait évszázadok csiszolják, tájegységek, szubkultúrák formálják – tökéletesítésük örökké tart. Ennyi idejük a hadseregeknek és rendvédelmi erőknek nincs – így kénytelenek voltak saját céljaikra egyedi harcrendszert kifejleszteni. Ahogy tette ezt a budapesti Lichtenfeld Imre az izraeli hadseregnek szánt krav magával.

Sambo

Annyira volt fontos a Vörös Hadsereg számára a tudományos alapon kidolgozott, fegyver nélküli önvédelmi technika-csoport megalkotása, hogy Lenin személyesen Sztálinra bízta a kutatás vezetését. Az érdemi kutatást és építkezést is komoly katona vezette: a később marsallá előléptetett Vorosilov.

A Sambo a mai napig az orosz hadsereg, de első sorban a kölönleges alakulatok kiképzésének gerincét adja.

A Samboban megjelennek a boksz, a judo és a birkózás különböző elemei.

Egyes források szerint Putyin is kiváltó e sportágban.

Sanshou/Sanda

Ez a full contact harci rendszer és küzdősport, a kínai harcművészetekből fejlődött ki, napjainkban általában a küzdősport modern változatát jelenti. Eredetileg a Shansou (szabadkezes) enyhítő kifejezés volt az erőszakos sportra, és az egész világon elterjedt.

A Sanshou-t eredetileg a kínai hadsereg fejlesztette ki a hagyományos Kung-fu és a modern küzdősport-technikák tanulmányozása és gyakorlata alapján.

A rendszer a full contact kickbox elemeit kis távolságról gyors egymásutánban bevitt ütések és rúgások kombinálja a birkózással, a földrevitellel, a dobásokkal, a lábsöpréssel, a láb befogásával, sőt néhány versenyen még a könyökütéssel és térdütéssel is.

Krav Maga

Krav Maga

A héber kifejezés egyszerűen annyit tesz: közelharc.

A technika elsődleges célja, hogy felkészítse az embert az erőszakos helyzetek felismerésére és azok nagyon gyors, megfelelő kezelésére. A krav maga a több ellenfél elleni küzdelemre, késes, botos, lőés más fegyveres támadások elleni védekezésre, valamint a pusztakezes harcra készíti fel a tanulókat.

Nincsenek benne a tradicionális stílusokra jellemző, szigorúan kötött mozgásformák és formagyakorlatok.

Megalkotója az 1910-ben, Budapesten született Lichtenfeld Imre – akinek már az édesapja is rendőrségi közelharcoktató volt. A 30-as évek növekvő antiszemitizmusának hatására bokszot és birkózást próbál tanítani zsidó társainak – de ebben az időben tanulta meg, hogy a sportnak semmi köze a valódi küzdelemhez. Elkezdett egyszerű önvédelmi technikákat kifejleszteni.

1940-ben Szlovákiából Palesztinába menekült, ahova 1942-ben érkezett meg. Itt zsidó földalatti szervezetek tagjait tanította (Hagana és Palmah). Izrael megalapítása után, 1948-ban a Védelmi Erőknél a testnevelés- és közelharcoktatás vezetője lett. Később módosította a krav magát a rendőrség és a civilek igényei szerint.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.