Döbbenetesen sokat keresnek Amerikában a vezérigazgatók – Nézze meg mennyit!

Jó kis ábra az EP választásokról
2024-06-05
Fico jobban van
2024-06-05
Show all

Döbbenetesen sokat keresnek Amerikában a vezérigazgatók – Nézze meg mennyit!

Az amerikai tőzsde fellendülésével párhuzamosan a vezérigazgatók bónusza is jelentősen emelkedik. Tavaly Amerikában a legtöbbet kereső vezérigazgató havi 4,8 milliárd forintnak megfelelő dollárt keresett – írja a CNN.

A főnökök mindig is több pénzt kerestek, mint a munkavállalók, de a vezérigazgatók és a munkavállalók közötti szakadék egyre nő

Az Equilar és a The Associated Press elemzése szerint az S&P 500-as indexben a medián vezérigazgató 2023-ban 196-szor annyit kapott, mint a medián alkalmazott. Ez az arány 2022-ben még 185-szörös volt

A szakadék szélesedése annak köszönhető, hogy a vezérigazgatói fizetések – amelyek szorosan kötődnek a részvényárfolyamokhoz – lényegesen gyorsabban emelkednek, mint az alkalmazottaké.

Az S&P 500 vezérigazgatóinak teljes díjazásának mediánja (beleértve a részvényjuttatásokat is) 2023-ban 16,3 millió dollárra ugrott (5,8 milliárd forint évente, vagyis havonta 489 millió forint). Ez hatalmas, 12,6%-os növekedés az előző évhez képest,.

A munkavállalók bére is nőtt, de sokkal lassabb ütemben.

A jelentés szerint az S&P 500 munkavállaló mediánja 81 467 dollárt keresett tavaly (29 millió forint évente, vagyis havonta 2,4 millió forint), ami 5,2%-os növekedést jelent 2022-hez képest.

Másképp fogalmazva: Az éves bérnövekedés körülbelül 4300 dollárt tett ki a munkavállalók számára. A vezérigazgatók esetében ez 1,5 millió dollár pluszt jelentett.

Amerikában is csökkent az infláció, de, de továbbra is a szokásosnál magasabb. A fizetések gyorsabban nőnek, mint az árak, ami fordulatot jelent 2021 és 2022 után. A munkavállalóknak azonban még mindig fáj a három éve tartó magas infláció hatása. A Moody’s Analytics szerint az amerikaiak havonta 1015 dollárral többet költenek ugyanarra az áru- és szolgáltatáskosárra, mint 2021-ben. Ez a költségnövekedés szinte teljesen elnyeli az 1109 dolláros jövedelemnövekedést – közölte a Moody’s.

A vezérigazgatói fizetések szorosan függnek a tőzsde alakutásától. Bár a legtöbb vezérigazgató fizetést és mellékjuttatásokat is kap, a teljes bónuszuk nagy részét jellemzően a részvényjuttatások teszik ki.

Az Equilar tanulmánya szerint a részvényjuttatások tavaly a teljes javadalmazás mintegy 70%-át tették ki.

Bár az infláció miatt a Fed idén eddig nem tudta csökkenteni a kamatokat, az S&P 500 az év eleje óta további 11%-ot emelkedett, és ezzel minden idők legmagasabb szintjére jutott. Ez azt jelzi, hogy a vezérigazgatói fizetéscsomagok idén még nagyobbak lehetnek.

A legmagasabb vezérigazgatói fizetések

Az S&P 500-as index cégei közül a legtöbbet a Broadcom, globális félvezető és szoftvergyártó vezérigazgatója, Hock Tan kereste, aki tavaly 161,8 millió dollárt kapott (58 milliárd forint évente, havonta 4,8 milliárd forint).
Tan hatalmas fizetésének emelkedése szinte teljes egészében részvényjuttatások miatt volt, miután a Broadcom részvényeinek árfolyama tavaly majdnem megduplázódott. A Broadcom vezérigazgatójának javadalmazása 2023-ban megduplázódott, így a vállalat alkalmazottainak átlagfizetésének 510-szeresét kapja.

Az Equilar szerint a második legtöbbet tavaly a FICO vezérigazgatója, William Lansing kereste. Lansing teljes juttatáscsomagja tavaly elérte a 66,3 millió dollárt (22,7 milliárd forint évente, havonta, 1,8 milliárd forint).
Az Apple vezérigazgatója, Tim Cook volt az S&P 500 harmadik legjobban fizetett vezérigazgatója, aki tavaly 63,2 millió dollárt kapott, ami 672-szerese az Apple alkalmazottjának 94 118 dolláros mediánbérének.

A bérkülönbség még szembetűnőbb néhány olyan vállalatnál, amely órabéres, részmunkaidős munkavállalókra támaszkodik.

Barbara Rentler, a Ross Stores ruházati kiskereskedelmi vállalat vezérigazgatója például 18,1 millió dollárt kapott tavaly. A Ross dolgozóinak mediánja – egy részmunkaidős, óránként foglalkoztatott kiskereskedelmi alkalmazott – 8 618 dollárt keresett.

Ez azt jelenti, hogy Rentler 2100-szor annyit keresett, mint a medián alkalmazott.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.