Dzsihád droggal stimulálhatták magukat a Hamász terroristái

Svéd külügyminiszter: Törökország heteken belül ratifikálja Svédország csatlakozását
2023-11-29
A hazai fizikus hölgy, aki már rég feltalálta a fény gyógyító hatását
2023-11-30
Show all

Dzsihád droggal stimulálhatták magukat a Hamász terroristái

Számos bizonyíték utal arra, hogy miként a korábbi terrorcselekmények során, az Izraelt október 7-én megtámadó palesztinok vérében is dolgozott a Captagon nevű drog – a dzsihád tabletta.

1961-ben években indult a Captgon karrierje Németországban, ám a legális gyógyszeripar hamar kivetette magából a fenetilin alapú szert. A fenitilin (C18H23N5O2) a központi idegrendszert stimulálja, tágítja a tüdőhörgőket, extra oxigénhez juttatva a beszedőt, emeli a pulzusszámot és a vérnyomást. Önmagában még nem az ördögtől való mindez, az USA-ban figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart, az ADHD-t kezelik egyebek mellett ezzel a szerrel.

A gyártással persze az illegalitásban nem hagytak fel. Először Kelet-Európába húzódott az ipar, később áttevődött a közel-keleti térségbe.

Minden hírszerző- és katonai ügynökség kész tényként kezelte, hogy az Iszlám Állam katonái élnek a szer nyújtotta előnyökkel: minimális alvásigény, fokozott éberség a harctéren.

Bár konkrét leleplezés soha nem történt, szintén tényként kezelik, hogy a Captagon elsődleges forrása ma már Szíria – ott is konkrétan Aszad elnök testvére, Maher al-Aszad által felügyelt, éves szinten 13 milliárd dolláros bevételt hozó üzletről van szó. (A pirulák filléres előállítási költsége mellett Szíriában 20, Libanonban 5-10 USA dollárt is elkérnek egy bogyóért.)

A drog Libanonon keresztül terül a térségben. Mindez olyannyira nyílt titok, hogy Szaúd-Arábia 2021-ben minden, Libanonból érkező termékre behozatali tilalmat vetett ki, épp a drogszállítmányok csökkentése érdekében.

Zacher Gábor addiktológus beszámolója szerint a szert alkalmazók élményleírásaiban az szerepel, hogy “nem félnek semmitől”, “nem győzhet le senki”.

Zacher hozzáteszi: ha ehhez hozzávesszük a vallási fanatizmust, akkor a drog hatására modern kori bersekerek lesznek.

(Gombából nyert drog harása alatt álló viking harcosokat nevezték így, akik félelmet és fájdalmat nem ismerve vetették bele magukat a harcba, önkívületben őrjöngve.)

Az addiktológus hozzátette: a 2016-os, nizzai teherautós merénylő – aki két kilométeren keresztül hajtott a sétányon ünneplő tömegben, 84 ember életet kioltva – vérében is találtak fenetilint. Ahogy egy évvel korábban a Párizs hat pontján egyszerre végrehajtott merényletek elkövetőinek vérében is kimutatták a szert, ahogy a 2015-ös tunéziai mészárlások elkövetőinél is.

A Jerusalem Post már október 19-én, vagyis alig két héttel a Hamasz terroristáinak meglepetésszerű támadása után arról írt, hogy több, a támadás során megölt terrorista zsebében találat Captagont. A brit The Sun “kémiai bátorságnak” nevezi a szert – a lap szerint épp a bestiális gyilkosságok elkövetésének érdekében lőtték be magukat a palesztin támadók.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.