Egeresi László Sándor kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Nincs ingyen ebéd! – A közgazdaságtan alaptételeire tanítja a gyerekeket a Pénziránytű új társasjátéka
2023-05-24
Létezik-e kollektív generációs tapasztalat – Harminc fotográfus kiállítása a Mai Manó Házban
2023-05-24
Show all

Egeresi László Sándor kapta idén a Scheiber Sándor-díjat

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (ORZSE) néhai vezetőjének emlékére alapított elismerést a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára adta át szerdán Budapesten.

Fürjes Zoltán úgy fogalmazott, “az egység ékes példája a mai közös ünnep, a zsidó közösségért való munkálkodást elismerő díj ugyanis egy reformátushoz kerül”.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy

Scheiber Sándor és Egeresi László Sándor is “hídemberek”.

Scheiber Sándor ugyanis azt vallotta, hogy a vallási felekezeteken belül és a vallási felekezetek között sem szabad harcnak lennie, hiszen “ugyanabban a teremtőben hiszünk, testvérek vagyunk”, és együtt kell fellépni mindazon erők ellen, amelyek megkérdőjelezik “a teremtő létezését”, és “mindent el akarnak törölni, ami isteni, ami szent” – mondta Fürjes Zoltán.

Hozzátette,

Egeresi László Sándor a Bibliai héber-magyar szótár megalkotásával létesített hidat,

szótára ugyanis segíti, hogy a magyar nyelv gazdagsága a Biblia olvasása közben is kiteljesedjen, ami azért fontos, mert “csak akkor tudunk aszerint cselekedni, ha értjük is, ami benne foglaltatik”.

Egeresi László Sándor Sárospatakon született 1970-ben, ott végezte el a gimnáziumot is. Debrecenben szerzett református lelkészi diplomát, Egerben pedig tanárit. Ösztöndíjjal tanult Amerikában és Svájcban, doktori tanulmányait a Károli Gáspár Református Egyetemen végezte.

Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara Ószövetségi tanszékének docense. Nős, négy gyermek édesapja.

A Scheiber Sándor-díjat minden évben azok kaphatják meg, akik

a hebraisztika, judaisztika, zsidó vallás és az oktatás, valamint a zsidó és nem zsidó emberek közötti párbeszéd és tolerancia előmozdításáért – a magyar kultúra szolgálatában

– kimagasló munkát végeztek. Scheiber Sándor (1913-1985) a nyelvtudományok nagydoktora, a Magyar Izraeliták Országos Rabbitestületének elnöke és 1950-től az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója volt. Kutatói munkássága során héber kéziratokkal, az úgynevezett geniza-kutatással foglalkozott, és a Magyar Tudományos Akadémia tulajdonában lévő dokumentumok teljes feldolgozására vállalkozott.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.