Egy 4500 éves naptemplomot találtak Egyiptomban

Az angol 10-11 évesek közül minden negyedik elhízott egy új felmérés alapján
2021-11-18
Egy szakmailag még ma is vitatott pszichiátriai kezelés: az elektrosokk
2021-11-19
Show all

Egy 4500 éves naptemplomot találtak Egyiptomban

Egyiptom elveszett naptemplomainak egyikét fedezhették fel a régészek Kairótól mintegy 15 kilométerre délre, a páratlan leletre Abu Gorabban bukkantak egy másik templom alatt – közölte Massimiliano Nuzzolo, a régészeti misszió társigazgatója a CNN hírtelevízióval.

1898-ban a térségben dolgozó régészek fedezték fel Niuszerré (vagy Neuszerré Ini) az ókori egyiptomi V. dinasztia hatodik uralkodójának naptemplomát. Niuszerré 24-35 évig uralkodhatott, az i. e. 25. században.

A mostani feltárásokon talált leletek arról tanúskodnak, hogy Niuszerré naptemploma egy másik naptemplom maradványira épült.

A 19. századi régészek ennek az agyagtéglából készült épületnek csak egy nagyon kicsi részét tárták fel Niusszerré kőtemploma alatt, és arra a következtetésre jutottak, hogy az a kőtemplom egy korábbi építési szakaszának a részét képezi

magyarázta Nuzzolo, a Lengyel Tudományos Akadémia Mediterrán és Keleti Kultúrák Intézetének egyiptológusa.

A mi feltársunk bizonyítja, hogy ez egy teljesen más épület volt, amelyet Niuszerré előtt húztak fel

tette hozzá.

A régészek találtak egyebek között Niusszerré előtti uralkodók nevével ellátott pecséteket, két mészkő oszlop alapjait, amelyek a bejárati oszlopcsarnok részét képezték, valamint tucatnyi érintetlen söröskancsót.

Az eredeti templomot teljes egészében agyagtéglából építették. A söröskancsók egy részét olyan sárral töltötték meg, amelyet egykoron kizárólag vallási szertartásokhoz használtak. Az agyagedények az i.e. 25. század közepén készültek a régészek szerint, egy vagy két generációval Niuszerré kore előtt.

Méreteiben az agyagból készült emlékmű hatalmas lehetett, de Niusszerré rituálisan megsemmisítette, hogy saját naptemplomát felépítse – mondta Nuzzolo.

Ezeket a templomokat Rá napisten kultuszának szentelték.

Történelmi források szerint hat naptemplom épült a fáraók korában, de csak kettőt tártak fel eddig. Ezen forrásokból tudjuk, hogy valamennyi naptemplomot Abu Gorab térségében építették – mondta az egyiptológus.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.