Egy máj két életet mentett Magyarországon – Először fordult elő ilyen

Durva, hogy a szankciók és a háború ellenére így nő az orosz gazdaság
2024-01-11
Ferihegy a netes rendelés közép-európai központja lett
2024-01-11
Show all

Egy máj két életet mentett Magyarországon – Először fordult elő ilyen

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg.

A beavatkozást a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. A december 2-ai műtét óta mindketten jól vannak – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

A közlés szerint a kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára, a gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték.

Hozzátették: ilyen korú gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, azonban súlyos állapota mielőbbi beavatkozást igényelt.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg – írták.

A tájékoztatás szerint a férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazamehet.

Közölték: az egyetemen január 3-án újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak ugyancsak a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiún és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfin segítettek. A műtétek jól sikerültek, mindkettőjüket kórházban ápolják még – tudatta az SE.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.