Durva, hogy a szankciók és a háború ellenére így nő az orosz gazdaság

Az ország kedvenc gyermekorvosai lettek – Nevek
2024-01-11
Egy máj két életet mentett Magyarországon – Először fordult elő ilyen
2024-01-11
Show all

Durva, hogy a szankciók és a háború ellenére így nő az orosz gazdaság

Minszk, 2023. november 23. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerzõdés Szervezetének (ODKB) minszki csúcstalálkozóján 2023. november 23-án. MTI/AP/Kreml/Szputnyik/Valerij Sarifulin/pool

A szankciók ellenére Oroszország gazdasága vásárlóerő-paritáson számolva Európában az első helyre került, megelőzve Németországot, a világon pedig az ötödik – Kína, az Egyesült Államok, India és Japán után – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Habarovszkban egy távol-keleti vállalkozókkal megtartott találkozón.

“Egy főre számítva még mindig igyekeznünk kell. Ezért van még min dolgoznunk” – ismerte el, hozzáfűzve, hogy “nem a lakosság van a GDP-ért, hanem a GDP van a lakosságért”.

Putyin szerint Oroszország GDP-növekedése 2023-ban meghaladhatja a 4 százalékot (a korábbi becslés 3,5 százalék volt). Ugyanakkor, mint mondta, a szankciók által kiváltott visszaesés 2022-ben a jósoltnál kisebb, 2,1 helyett 1,2 százalékos volt.

Az orosz elnök magasnak nevezte a 16 százalékos irányadó kamatrátát, amely szerinte “átmeneti jellegű”. Azt jósolta, hogy ez csökkeni fog, “amint az inflációval kapcsolatos kérdések megoldódnak”.

Úgy vélekedett, hogy az inflációs helyzet “hamarosan javulni fog”, Oroszország el fogja érni a célszámokat.

A belföldi turisztikai programról szólva azt mondta, hogy ez már “működik és eredményeket hoz”. Sürgette ezen belül az étteremhálózatok fejlesztését.

“Fejlesztenünk kell a Kuril-szigetek turisztikai klaszterét. Azt mondják, nagyon érdekes ott. Én sajnos még nem jártam ott de mindenképpen el fogok menni” – ígérte Vlagyimir Putyin a Japán által vitatott hovatartozású szigetcsoportról szólva Habarovszkban.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.