Erdő-mező gyógyító virágaiból ízletes, adalékanyag mentes szörpöt is készíthet

Orbán: ez az új európai frakció meg fogja változtatni az európai politikát
2024-06-30
Ma Franciaország választ, jövő csütörtökön a britek – Mi várható?
2024-06-30
Show all

Erdő-mező gyógyító virágaiból ízletes, adalékanyag mentes szörpöt is készíthet

A szörpkészítés kreatív folyamat, ahol számos variációt kipróbálhatunk, hogy megtaláljuk a számunkra legfinomabb frissítő italokat. Ne féljünk kísérletezni! A szörpök készítése nemcsak szórakoztató tevékenység, hanem lehetőséget ad arra is, hogy természetes, adalékanyagoktól mentes finomságokat készítsünk.

A nagyi baracklekváros palacsintájának és mennyei málnaszörpjének zamata felejthetetlen gyerekkori élmény sokunk számára. Kevés nagyobb élmény létezik annál, mint amikor a saját gyümölcseinket feldolgozzuk, és családi körben jóízűen elfogyasztjuk. Egy citromfüves bodzaszörp, vagy egy különleges pipacsszörp amellett, hogy sikerélmény a háziasszonynak, a kreativitás egyik kifejezése. Kevesebben tudják, hogy szép számmal akadnak olyan alapanyagok a környezetünkben, melyekből egészséges szörpök készíthetők. Ráadásul a nyári mező tobzódik az illatos kincsekben, így nincs más dolgunk, mint begyűjteni egy-egy gyógynövényt vagy vadvirágot, és némi fantáziával nekiállni a szörpkészítésnek.

Finom és egészséges

A szörp, bár egyszerű italnak tűnhet, valójában gazdag történelmi múlttal és kulturális hagyományokkal bír. Szörphöz hasonló frissítőket már az ókori egyiptomiak és görögök is készítettek, melyeket többnyire mézzel és gyümölcslevekkel édesítettek. A középkorban a szörpök főleg a kolostorokban terjedtek el, ahol gyógynövényekből és virágokból készült koncentrátumokat állítottak elő. A szörpök népszerűsége a cukor elterjedésével később tovább nőtt, ugyanis a cukor megjelenése könnyebbé tette az italok tartósítását.

Hazánkban is nagy hagyománya van a házi szörpök készítésének. A legismertebb magyar szörpök közé tartozik a bodzaszörp, a málnaszörp, valamint az akácvirágból készült szörp. Az ínyencségek készítése során a gyümölcsöket vagy virágokat cukorral és vízzel felfőzik, majd leszűrik és palackozzák. A frissítő házi szörpök különlegessége, hogy a felhasznált alapanyagok minősége és a készítés módja nagyban befolyásolja az ízüket. A szörpök fogyasztása egészséges, különösen, ha házilag készítjük el őket, hiszen így elkerülhetők a mesterséges adalékanyagok.

Néhány fontos szabály

A sikeres szörpkészítéshez fontos a megfelelő alapanyagok kiválasztása. Érett, friss gyümölcsöket vagy virágokat használjunk, és figyeljünk arra, hogy a szörp megfelelő arányban tartalmazzon cukrot és savat, így nem csak ízletes, hanem tartós is lesz.

Alaposan mossuk meg a gyümölcsöket és virágokat, valamint sterilizáljuk az üvegeket és kupakokat, hogy elkerüljük a szennyeződéseket és a baktériumok elszaporodását. A cukor nem csak az ízesítés miatt fontos, hanem a szörp tartósításában is szerepet játszik. Az optimális cukormennyiség mellett a citromsav vagy más természetes sav hozzáadása szintén fontos, mert kiegyensúlyozza az ízeket és elősegíti a szörp eltarthatóságát.

A szörp készítésekor ugyancsak fontos a megfelelő hőkezelés. A gyümölcsöket cukorral és vízzel felforralva készítjük el a szörp alapját, majd leszűrjük. A kész szörpöt forrón töltsük sterilizált üvegekbe, és azonnal zárjuk le. Az így elkészített szörpöt hűvös, sötét helyen tároljuk, hogy megőrizze ízét és minőségét. Felbontás után a szörpöt hűtőszekrényben kell tartani, és viszonylag gyorsan el kell fogyasztani, hogy ne veszítsen frissességéből.

Bodzaszörp mentával és citromfűvel

A közkedvelt bodzaszörp számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. A bodzavirágok és bogyók magas C-vitamin tartalma révén hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A bodzaszörp rendszeres fogyasztása segíthet a szervezet védekezőképességének fokozásában, különösen a megfázásos és influenzás időszakokban. A bodza emellett természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, köszönhetően a benne található flavonoidoknak és antociánoknak.

20-25 bodzavirág, 2 liter víz, 2 kilogramm cukor, 2 citrom, 1 marék friss menta levél, 1 marék friss citromfű levél és 50 gramm citromsav szükséges a bodzaszörp elkészítéséhez.

Gyűjtsük össze a friss bodzavirágokat, lehetőleg a forgalmas utaktól távolabb eső területről. Fontos, hogy ne szedjünk poros vagy szennyezett virágokat. Ne mossuk meg őket, így megtarthatják az aromájukat.

Először elkészítjük a cukorszirupot. Forraljunk fel 2 liter vizet egy nagy edényben, adjuk hozzá a cukrot, és keverjük el benne. Hagyjuk az elegyet hűlni, amíg langyos nem lesz.

Mossuk meg alaposan a citromot, majd szeleteljük fel vékony karikákra, és tegyük bele a langyos cukorszirupba. Adjuk hozzá a bodzavirágokat és az előzetesen megmosott menta és citromfű leveleket a cukorsziruphoz, majd szórjuk bele a citromsavat, amely segít megőrizni a szörp frissességét és javítja az ízét.

Fedjük le az edényt, és hagyjuk ázni a keveréket hűvös helyen 24-48 órán keresztül. Közben időnként keverjük meg. Az áztatás után szűrjük le a szörpöt egy finom szűrőn vagy gézen keresztül. Nyomkodjuk ki a virágokat és leveleket, hogy minden csepp szörpöt kinyerjünk.

Töltsük a szörpöt sterilizált üvegekbe vagy palackokba, és zárjuk le szorosan. Amennyiben hosszabb ideig (hónapokig) szeretnénk eltartani a szörpöt, akkor a szűrése után még egyszer felforraljuk, és ezután tesszük dunsztba.

Pitypang szörp

Áprilisban már sárgára festik a réteket a gyermekláncfű (népies nevén: pongyola pitypang) virágai, melyekből mézédes szörpöt készíthetünk. A növény különlegessége, hogy serkenti az epe termelését, ami segíti a máj tisztítását és a toxinok eltávolítását a szervezetből. Így a belőle készített szörp hasznos lehet azok számára, akik rendszeresen alkoholt fogyasztanak vagy gyógyszereket szednek.

Mindössze 2-3 marék pitypang, 1 liter víz, 1 kilogramm kristálycukor és 1 citrom leve szükséges az elkészítéséhez.

Az összegyűjtött virágok zöld részéről leszedjük a sárga szirmokat. Ezután beleszórjuk 1 liter vízbe, majd felforraljuk. Miután felforrt, levesszük a tűzről és 12-24 órán át állni hagyjuk.

A „pihentetett” elegyet leszűrjük, majd a léhez hozzáadjuk a citromlevet és a cukrot. Kis lángon melegítjük (nem forraljuk!) amíg szörp állagúvá válik, majd kimosott üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.

Pipacsszirup

A májusi réteket pirosba öltöztető pipacsból is készíthetünk különleges szirupot. A pipacsszirup egy ízletes ital, amely amellett, hogy finom, látványos is élénkpiros színével.

Körülbelül 4-5 maréknyi friss pipacsszirom, 0,5 liter víz, 1 kilogramm cukor, 2-3 citrom, 1 kanál citromsav kell a szirup elkészítéséhez.

Az összegyűjtött pipacs szirmokat leforrázzuk körülbelül 2-3 deci vízzel, majd 20 percig állni hagyjuk. Közben fél liter vízből és fél kilogramm cukorból készítünk egy cukorszirupot. Ebbe a szirupba beleszórjuk a felkarikázott citromot, majd nagyjából 20 percig főzzük.

A pipacs szirmokat áthelyezzük ebbe a cukorszirupba, majd további 20 percig főzzük. Így elkészült egy adag szirup, amibe a szirom darabok kerülnek, és egy másik üveg tiszta szirup.  A korábban megmaradt mélybordó színű levet – melyben a pipacsszirmok áztak -, szintén feltesszük a tűzre, majd cukrot és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Újabb 20 perc főzés után leszűrjük, üvegekbe töltjük, és dunsztoljuk.

Kamillaszörp

A szó hallatán először a kamillatea juthat eszünkbe, pedig a virágokból szörpöt is készíthetünk. A kamillaszörp egy sokoldalú és egészséges ital, amely számos jótékony hatással rendelkezik. Az aprócska virágú gyógynövénynek nyugtató, gyulladáscsökkentő és emésztést segítő tulajdonságai vannak.

A kamilla virágából készített szörp rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a stressz csökkentéséhez, az immunrendszer erősítéséhez és az általános jólétünk javításához.

A többi különleges sziruphoz hasonlóan a kamillaszörpöt is egyszerűen elkészíthetjük. Bő fél liternyi vízhez hozzáadunk egy kilogramm cukrot és felforraljuk, majd beleszórjuk a frissen szedett kamilla virágokat. Hagyjuk kihűlni a keveréket, majd a korábban ismertetett módon leszűrjük. Még egyszer felforraljuk a leszűrt szirupot, és forrón, tisztára mosott üvegbe töltjük. Dunsztba tesszük, és sötét helyen pihentetjük.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.