Észak-Korea hiperszonikus fegyvert tesztelt

Svédország, ahogy mi látjuk
2024-01-15
A kiváló magyar karmestert visszahúzta a budapesti opera varázsa
2024-01-16
Show all

Észak-Korea hiperszonikus fegyvert tesztelt

Az Európai Unió határozottan elítéli, hogy Észak-Korea új, hiperszonikus fegyverrel felszerelt, szilárd hajtóanyagú közepes hatótávolságú rakétát tesztelt – közölte az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Az uniós külügyi szolgálat szóvivője útján közzétett közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió felszólítja a Phenjant, hogy hagyjon fel minden olyan jogellenes tevékenységgel, mely aláássa a nemzetközi békét és biztonságot a régiójában és azon túl.

“A Koreai-félsziget fenntartható békéjéhez és biztonságához vezető egyetlen út az, ha az ország fenntartja a párbeszédet, és eleget tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai szerinti azon kötelezettségeinek, hogy teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon felhagy nukleáris fegyvereivel és ballisztikus rakétáival kapcsolatos programjával” – fogalmaztak.

Az EU készen áll arra, hogy valamennyi partnerével együttműködjön a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelését célzó érdemi diplomáciai folyamat előmozdítása érdekében – tették hozzá.

Észak-Korea két hónapja jelentette be, hogy sikeresen tesztelte új, szilárd hajtóanyagú, közepes hatótávolságú ballisztikusrakéta-hajtóműveit. Phenjannak az ENSZ BT több határozata is tiltja ballisztikus technológiát alkalmazó kísérletek végrehajtását.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.