A hazai Suzukiban is leáll a termelés a húszik miatt
2024-01-15
Észak-Korea hiperszonikus fegyvert tesztelt
2024-01-15
Show all

Svédország, ahogy mi látjuk

A nemek egyenjogúsága, az esélyegyenlőség, az állampolgári fegyelem, a tolerancia, az elesettekkel és az állatokkal való humánus bánásmód, az energiatakarékosság és a környezetvédelem részei egy komplex gondolkodásnak – ez Svédország

Tisztaság és szorgos takarítás

A mögött, hogy tisztaságot tapasztal az ember, önfegyelem van, munka és rend. A cipőt persze mindenki leveti otthon, ahogy becsukja az ajtót maga után. De már a lakóházba belépve is érezni a tisztaságot.

A konyhában a bútor 15 éve ugyanolyan. Mintha most hozták volna el az áruházból.

Ez az állandó, szorgos takarításnak köszönhető, aminek meg is van az eredménye. Nem vesznek gyakran újat, ellenállnak a fölös vásárlásnak, így nincs is pazarlás. De szerepet játszik ebben a tisztább levegő, a környezetbarát üzemanyagok használata is.

A takarékosság főleg az idősebbeknél tűnik fel, akik még olvasmányaikból emlékeznek arra, mekkora volt a nyomor és az éhínség a XX. század elején a skandináv félszigeten, és hány millióan vándoroltak ki emiatt. Ők ma is meggondolják, mennyi krumplit főznek meg a vacsorához és hány szelet húst vásárolnak – pedig megengedhetnének maguknak többet is. De nem is dobnak ki ételt.

Szinte mindent visszaváltanak

Az okos hulladékgazdálkodás is ennek a szemléletnek a része. Hogy ne heverjenek eldobált sörös dobozok, üvegek és PET palackok az utcán, minden üzletben automaták váltják ezeket vissza.

A házak szemétledobó helyiségei mára bonyolult rendszerező termek lettek, máshová kell tenni a színes és fehér üveget, az elromlott-elavult háztartási gépet, a kartondobozokat, a fölös ruhákat, az elemeket, a műanyagokat, a színes és a fehér-fekete újságokat, és máshová, külön zárt papírzacskóban a konyhai hulladékot. Ezekbe a helyiségekbe (elektronikus) kulccsal lehet bejutni, és többnyire mindenütt ott a seprű és a lapát, így, ha kiszóródott volna valami, mindenki feltakarít maga után.

Ami meglepő: nincs büdös! Amikor 1981-ben megláttam egy régi bergsgatani ház szemétledobójának ajtaján a rányomtatott rózsaszálat, akkor még meglepő volt, hogy mennyire elvárás a jó illat és a tisztaság.

Kevesebb a kiürült műanyag palack

Az, hogy kevesebb a PET palack, annak is köszönhető, hogy sok családban vettek már szódavízkészítő gépet. A legtöbben ugyanis nem ásványi anyagtartalma miatt veszik az ásványvizet, hanem mert buborékos. Itt sokan a kiváló minőségű csapvízből készítik a szódát, nem szükséges cipelni az üveget a szupermarketből, kevesebb a kiürült műanyag palack, amit aztán nem kell visszavinni a beváltó automatához.

Régebben volt minden bérházban szemétledobó, vagy minden emeleten. Pár éve ezeket lezárták, hogy ezzel is kötelezzék a lakókat a szemét szelektálására.

Átlátható rendszerezés

Most a mi házunkban – meséli a Ringvägenen lakó ismerősöm – a földszinten van egy szeméttároló helység, ahol a papírzacskóban tárolt élelmiszer hulladékot és a zacskókban tárolt egyéb szemetet kell kidobni. De megmaradtak a többi, szemét tárolására való helyiségek is, közel a épülethez. Ide lehet vinni az elektromos hulladékot, az elhasznált elemeket, a kartondobozokat és az egyéb hulladékot.

Léteznek az utcákon konténerek is, ahol ki lehet dobni külön a fémdobozokat, a papirhulladékot, a müanyaghulladékot, az újságokat és a színes és nem színes palackokat, amiket nem lehet visszaváltani.

Már az óvodásoknak is tanítják

A környezetvédelmet is kisgyermekkorban megtanulni, még az iskolakezdés előtt, akárcsak az állatok és a növények tiszteletét. Az óvodában már tanítják minderre a kicsiket – csakúgy mint a higiéniára, vagy például arra is, hogy lejárt élelmiszert soha nem szabad megvenni vagy felhasználni.

Amikor a svéd nagymama kézen fogta az akkor még óvodáskorú kis unokaöcsémet, hogy sétálgasson vele a vidéki városkában, vittek magukkal egy zacskót és összeszedték más szemetét. Mert a cél az, hogy tiszta és rendezett legyen a lakótér. Mindegy, ki dobta el azt a papírt.

Az ésszerű hulladékgazdálkodás része, hogy ma már sok helyen automatikusan nem adnak nylonzacskót, vagy ha mégis, akkor azokat a háztartásban összegyűjtik, és szemetes zacskónak használják fel, így arra sem fontos költeni, és persze kevesebbet kell belőle gyártani. Természetesen mindenütt lehet vásárolni zacskót, ha nem vitt magával valaki előre, de szinte mindenkinél ott lapul egy nagy papír vagy vászontáska a hátizsákban, vagy a ridikülben, ha hazafelé netán venne valamit.

Újra felhasználás, ezerféleképpen

A fölös holmikat fillérekért eladják bolha, vagy, ahogy itt hívják tetűpiacokon (loppmarknad), ahol nem elsősorban kereskedők árulnak, hanem a környéken lakók, például egy-egy víkendház telepen, azaz itteni nevükön, kolónián. Gyakran kiteszik a már nem szükséges dolgokat a garázs elé, azzal a felirattal, hogy ingyen elvihetők. Afféle lomtalanítás, ami nálunk a nagyvárosokban jellemző, nem csúfítja el az utca képét, nincs szemétdomb, közlekedési akadály, ricsaj, alku, „őrzés”, „eladás”. Ahol fölössé válik egy szekrény, azt elszállíttatják.

A hulladékgazdálkodás külön szakmává vált. Az önkormányzatoktól azt is elvárják, hogy ezen a téren egységes tervvel rendelkezzenek. A svéd tanácsadó cégek nemcsak hazájukban, de külföldön is szolgáltatásokat nyújtanak az átfogó hulladékkezelési terveket illetően. Ez a munka a designtól kezdve a szállítási szakmáig meghatározza sok százezer ember életmódját, jövedelmét, és nemcsak szakmai, de civil magatartását is.

Kék-zöld színben csillogó metrópadló

A szelektált szemetet gondosan és okosan feldolgozzák. E rövid mondatból önmagában egy több kötetes regényt lehetne felfejteni, onnantól kezdve hogy a lakások szemétgyűjtőit a konyhaszekrényekben eleve több rekeszesre tervezik, egészen odáig, hogy az összegyűjtött fölös anyagokat hogyan hasznosítják újra. Stockholm Liljeholmen nevű kerületében a metróállomás padlózata kék és zöld fényben ragyog: a betont ugyanis használt üvegek darabkáival keverik, és így a visszaváltott palackok ismét fontos – és látványos – feladatot kapnak.

A hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem már az ipari termelésben, a mezőgazdaságban kezdődik. A hazai, nem túl messziről szállított élelmiszerek vásárlása jelentősen csökkenti a szállítási költségeket, értsd: üzemanyagok mennyiségét. Negyven éve nem értettem, miért drágább a svéd uborka, vagy az eper, mint a spanyol, és mégis fogy (nálunk az idő tájt mindenből a külföldi volt a menő) – ma már világos: azt kell támogatni, ami helyben vagy legalább közel termett, és ezzel a svéd ipart, mezőgazdaságot, a termelőket, a munkahelyeket óvni. Ezzel együtt, a szupermarketekben itt is a világon mindenhonnan származó zöldség és gyümölcs kapható.

Aki teheti, kis kertben, az erkélyen vagy a közösségi kertekben termeszt zöldséget vagy gyümölcsöt, és nem permetezi. A saját termésre különösen büszkék az amatőr farmerek.

Saját mosógép és barkácseszköz helyett közös

A környezetvédelem része az is, hogy a nagyvárosi bérházakban van egy közös mosóhelyiség, ahol régen egy füzetben mindegyik család felírta, mikor megy mosni.

Ma már persze ez is elektronikusan működik.

A mosókonyha egy kis elektronikus beléptető rendszerrel működik. Amikor te mosol, más ott nem tartózkodhat. A rögzített időben érkezik az éppen ráérő családtag, majd két óra múlva a kimosott, száraz ruhával visszatér a lakásba.

A mosókonyha kulturált, tiszta, rendezett. Aki nem így hagyja maga után, megszólják.

Ez a fajta közös mosás azért is jó a lakóknak, mert az energiaköltsége benne van a lakbér árában. De az is fontos, hogy nem kell minden háztartásba mosógépet beépíteni, (később javíttatni, szállítani) így a fürdőszoba tágasabb lesz és a teregetés nem rontja el a szoba összképét.

Egy szövetkezeti lakásegyesület vezetése rájött, hogy sok barkácsoló olyan eszközöket vásárol, amelyeket aztán alig vagy ritkán használnak. Ha ezeket a lakók megosztják egymás között, akkor pénzt takaríthatnak meg, és csökkenthetik az éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat.

A házakban található szekrényekben háztartási, hobbi, kertészeti és lakásfelújítási eszközök és termékek találhatók, amiket ingyen bérelni lehet egy bizonyos ideig, és amiket használat után tisztán és hibátlanul kell visszatenni a szekrényekbe.

A természet szeretete és tisztelete

A környezet védelme azért is lehet sikeres, mert a természet iránti szeretet és tisztelet a svéd nemzeti érzés alapja. A svédek természethez fűződő szoros kapcsolatuknak köszönhetően már korán felismerték azt is, hogy ezek a források nem végtelenek. Svédország az 1970-es évek eleje óta élen jár nem csak saját természetének védelmében, hanem a környezetvédelem érdekében folytatott nemzetközi küzdelemben is.Folyamatosan csökken az ipar, a háztartások és a gépjárművek károsanyag-kibocsátása, aminek eredményeként javult a levegő minősége. Ugyanez vonatkozik a tengerekbe, tavakba és folyóvizekbe kibocsátott szennyező anyagokra is. Átfogó lépéseket tettek a megújuló energiaforrások felhasználására történő átállás érdekében.

A buszok jelentős része már biogázzal működik. Stockholm a világ első fővárosa, ahol 2018 óta folyik fosszilis, szennyeződésmentes üzemanyagokra támaszkodó buszforgalom. A megújuló üzemanyag többnyire biogázból, etanolból, biodízelből vagy villamos energiából áll. A mező- és erdőgazdaságban, valamint az állattenyésztésben Svédország fokozatosan tér át az ökológiailag elfogadhatóbb módszerekre.

Tisztább lett a levegő és a víz

Ma számos, korábban veszélyeztetett növény- és állatfaj az eredményes természetvédelmi munka hatására újra megerősödött, tisztább lett a levegő és a víz. A Stockholm kellős közepén található édes-sós vizek újra alkalmasak arra, hogy fürödjenek vagy horgásszanak bennük, pedig jelentős errefelé a hajóforgalom, a kisebb kirándulóhajók ugyanis állandóan zsúfoltak, és hatalmas tengerjárók magasodnak az öbölben.Svédország aktív részese a globális nemzetközi környezetvédelmi munkának és éltanulója a megújuló energia hasznosításának. Az ország a többi skandináv tagállammal együtt az unió környezetvédelmi politikájának leghaladóbb irányzatát képviseli. A cél az, hogy az ország teljes energiaellátása megújuló forrásokból származzon.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.