Marad a jelentős állami támogatás a Diákhitel 1-re
2023-12-14
Putyin: a Krímnek soha semmi köze nem volt Ukrajnához – ami most zajlik polgárháború
2023-12-14
Show all

EU-csúcs – Zelenszkij beszélt

Ukrajna minden kötelezettségének eleget tett, meghozta az uniós csatlakozáshoz szükséges legfontosabb törvényeket – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, a brüsszeli EU-csúcson videókapcsolaton keresztül elmondott beszédében.

Az Európi Tanács által közreadott beszédben az ukrán elnök kijelentette: a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről szóló döntés létfontosságú, “Európa most nem lehet határozatlan”.

Szavai szerint nem akarhatják a tagállami vezetők, hogy Európát megbízhatatlannak tekintsék, ugyanis Ukrajna egyértelmű ajánlásokat kapott a továbblépésre az uniós csatlakozáshoz vezető úton.

“Egy megígért döntésről beszélünk. Nem hallottam semmilyen ellenérvet arra vonatkozóan, hogy miért ne valósíthatnának meg egy, az egész Európa által elfogadott tervet” – fogalmazott.

Az egyértelmű ütemterv szerint az uniós csúcson politikai döntést kell hozni a csatlakozási tárgyalások megkezdéséről, válaszul arra, amit Ukrajna elért – emelte ki.

“Ma egy dolgot kérek önöktől: ne árulják el az ukrán embereket és az Európába vetett hitüket” – fogalmazott.

Zelenszkij kiemelte: az ukrán EU-csatlakozásról szóló esetleges negatív döntést Putyin egész Európa ellen fogja felhasználni. Nem szabad megadni neki ezt az első és egyetlen győzelmet – húzta alá.

Európának győznie kell, a megállapodásokat tiszteletben kell tartani, és a szavaknak számítaniuk kell – tette hozzá beszédében az ukrán elnök.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.