Fajokon átívelő madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

Hogyan hallucinál a képi mesterséges intelligencia?
2024-01-31
Tíz milliárd forintot csaltak ki kiberbűnözők a magyaroktól
2024-01-31
Show all

Fajokon átívelő madárinfluenzában halt meg egy nő Kínában

A madárinfluenza H3N2 és H10N5 törzseinek kombinált típusú, fajokon átívelő fertőzésében halt meg egy nő tavaly decemberben, de a betegség emberről emberre terjedésének kockázata alacsony – jelentette Kína.

Az Anhuj tartományból származó 63 éves nőnek más alapbetegségei is voltak, november 30-án köhögés, torokfájás, láz és más tünetek jelentkeztek nála, majd december 16-án meghalt – közölte közleményében a nemzeti betegségellenőrzési és megelőzési hivatal.

“A nővel közeli kapcsolatban állók szűrése negatív volt, és nem találtak gyanús eseteket” – olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy a vírus teljes genomszekvencia-elemzései kimutatták, hogy a H10N5 vírus madár eredetű, és nem volt képes hatékonyan embereket fertőzni, a betegség kitörése egy epizodikus, madárról emberre történő, fajok közötti átvitel. A vírus emberre való fertőzésének kockázata alacsony.

A madárinfluenza vírustörzsei szórványosan okoznak hasonló eseteket Kínában, jellemzően a baromfival közvetlenül kapcsolatba kerülő emberek körében. A világon elsőként 2022-ben a H3N8 vírussal, míg 2021-ben a H10N3 vírussal fertőződött meg két ember Kínában.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.