First ladyk és a divat – Mennyire fontos a megjelenés?

3,7 százalékos volt a februári infláció
2024-03-08
“A miniszterelnök úr a republikánus kihívóval találkozik majd néhány órán belül”
2024-03-08
Show all

First ladyk és a divat – Mennyire fontos a megjelenés?

II. Erzsébet brit uralkodó (j) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyérõl Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésû katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynõ, a világ legidõsebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született. II. Erzsébet mellett unokája, Vilmos herceg (b2), Vilmos felesége, Katalin hercegnõ (b5), gyermekeik, György herceg (b3), Sarolta hercegnõ (b4), Lajos herceg (b6), fia, Károly herceg (j3), Károly felesége, Kamilla hercegnõ (j4) és lánya, Anna hercegnõ (j2). MTI/EPA/Neil Hall

Ruha teszi az embert – még inkább igaz ez politikus hölgyek, diplomaták, feleségeik, vagy éppen a first ladyk esetében. Az átlagemberek nagyon szigorúak a közszereplőkkel szemben. Egy elcsúszott öv, gyűrött szoknya, túl szűk felső megbocsáthatatlan a szemükben. Talán mert hibátlannak akarják látni, ha már a sors piedesztálra emelte őket?

II. Erzsébet

A first ladyk öltözékénél általában a márka sem fontos, sőt, régen kifejezetten közönségesnek számított, ha egy bárki más által megvásárolható ruhadarabot viselt valaki ebben a körben.

II. Erzsébet brit uralkodó (j) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyérõl Londonban 2019. június 8-án.

II. Erzsébet brit uralkodó (j) családjával nézi a hivatalos születésnapja alkalmából tartott hagyományos lovas díszszemlét a Buckingham-palota erkélyérõl Londonban 2019. június 8-án. A Trooping of the Colour elnevezésû katonai parádét 1748 óta mindig június második szombatján tartják. II. Erzsébet királynõ, a világ legidõsebb és leghosszabb ideje regnáló uralkodója 1926. április 21-én született. II. Erzsébet mellett unokája, Vilmos herceg (b2), Vilmos felesége, Katalin hercegnõ (b5), gyermekeik, György herceg (b3), Sarolta hercegnõ (b4), Lajos herceg (b6), fia, Károly herceg (j3), Károly felesége, Kamilla hercegnõ (j4) és lánya, Anna hercegnõ (j2).
MTI/EPA/Neil Hall

II. Erzsébet, nemrég elhunyt angol királynő kompléit természetesen mindig a saját varrónője tervezte, ezerféle szempontot figyelembe véve, ismerve alakja hibáit és előnyeit, no meg figyelnie kellett arra is, hogy a királynő világos komplét viseljen.

Feketét csak temetéskor viselhetett, és ez vonatkozik a királyi család többi hölgytagjára is.

Ez nemcsak azért van így, mert a világos szín fiatalít, és mert a fekete a gyász foglalt színe, hanem biztonsági okokból is: ki kell tűnnie a tömegből, hogy szemmel tudják tartani a biztonságiak.

Ebben jó szolgálatot tesz a kalap is. Ami egyébként magasít, márpedig erre is figyelni kell. (Különösen, amikor Michelle Obama mellett állt, aki 180 centi magas, és picit nagyobbra nőtt még a férjénél is.)

A 12 centis tűsarkú cipő megengedett volt Melanie Trumpnál, de mondjuk Barbara Bush-nak aligha állt volna jól.

Éljen a fenntarthatóság?

Először Diana, majd Katalin hercegné rúgta fel a brit birodalom évszázados szokásait. Dianáról készült olyan lesifotó is, amelyen edzőcipőben, farmerben, kapucnis pulóverben fagyizik a gyerekeivel. Kapott is érte

Katalin esetében már előfordult, hogy res divatszalon varrta neki a kabátot vagy az estélyit. Ennek egyenes következménye, hogy az adott ruhadarabot ezrek akarják majd percek alatt megvásárolni, köszönhetően a közösségi médiának. Ismeretlen designerek karrierje indulhat így el, robbanásszerűen.

A gyönyörű, manöken alkatú Katalin hercegnét könnyű öltöztetni. Ő még azt is megengedheti magának, hogy kétszer vegye fel ugyanazt a ruhát – illeszkedve a modern fenntarthatósági elvekhez. Persze ezzel azért csínján kell bánni – még tán azt hinné valaki, hogy nincs pénz újat venni? Micsoda botorság…

Amikor titkos rendőrök őrzik a szalont

Nem könnyű kideríteni, kik öltöztetik a királyi családok tagjait.

Ritka az olyan alkalom, amikor a ruha tervezőjének nevét nyilvánosságra hozzák. Ilyen volt, amikor a svéd trónörökös, Victoria örök hűséget esküdött a polgári származású Daniel Westlingnek. Victoria egy fiatal svéd tervezőt választott: Pär Engsheden titokban készült a feladatra. A Nobel-díj bankettjén viselt öltözékei is az ő nevéhez fűződnek.

A tervező szinte soha nem nyilatkozik a sajtónak, teljes diszkréció mellett dolgozik a királyi családnak, és több svéd arisztokratának. Nincs honlapja és titkos a telefonszáma, hiszen szükségtelen már számára a reklám. Egy egyszerű stockholmi bérházban dolgozik, amely előtt titkos rendőrök állnak a kapuban. A ruhák varrásában személyesen vesz részt. Egy pamut próbaruhát készít először, és csak ezután kezdi el a szabást.

Lehet ősz hajú, idős hölgy, de divatdiktátor is

Elegánsnak lenni persze kötelező, de ami a ruhát illeti, és természetesen nem az ár vagy az extravagancia fontos ilyenkor, hanem a hagyományok és az adott alkalom. Például figyelembe kell venni a hivatalosan meglátogatott ország helyi szokásait, vagy akár vallási előírásait.

A politikus feleségeik nem tizenéves manökenek, nekik már alkatuk van és alakhibájuk. Ez utóbbit kell eltakarni, háttérbe szorítani, a szépet kiemelni, és erre nem alkalmasak sokszor a világmárkák mégoly drága öltözékei sem.

Ha valaki vékony és szép, mint Jackie Kennedy volt, akkor divatdiktátor is lehet. Ez a szerep elsőként neki jutott eszébe – a II. világháború előtt regnáló amerikai first ladyk koruknak megfelelő, tiszteletreméltó, ősz hajú hölgyek voltak.

Támogasd a hazait

Nancy Reagan, netán Laura Bush gardróbja inkább csak hazájában volt téma, pedig Nancy színésznő volt. Csak akkor még nem jutottak el a szocialista országokba az amerikai filmek.

Az USA 35. elnökének, John F. Kennedynek felesége, Jackie azonban igazi trendirányító volt. Ő hozta divatba a kis púderrózsaszín kosztümöket, a tokkalapokat és a hatalmas napszemüvegeket. Jackie nem mindig amerikai tervezők ruháit hordta, amivel sokak ellenszenvét vívta ki, mert hazafiatlannak tartották. Igaz, Oleg Cassini – Grace Kelly és Jackie kedvenc tervező-playboya – sem a Mayfair-rel érkezett, de neki megbocsátották.

Michelle Obama is jól öltözött, de ésszerű keretek között.

Elegáns first ladynak számított, pedig nincs manöken alkata. Magas, sportos alkatú nő, aki a nőies, ugyanakkor praktikus stílus híve. Ruhái kiválasztásakor arra is figyel, hogy lehetőleg amerikai tervező ruháit viselje, kedveli Narciso Rodriguez és Jason Wu kreációit. Kedvence a kardigán, még estélyihez is felveszi. Szereti a széles övet, mert magas, és jól osztja az alakját. Konfekcióból is válogat olykor.

Közszereplővé válni nem könnyű

Ami a franciákat illeti, mese nincs, elsősorban soványnak kell lenni. Ez az alap. Egy dundi politikus feleséget nem bocsátanának meg a franciák. Carla Brunit vagy Macron feleségét természetesen nem kellett öltözködni tanítani, és diétázni sem.

De a volt szocialista országokban a rendszerváltás után az államfők és a miniszterelnökök feleségeit igen. Már amikor egyáltalán láthattuk őket, valamilyen ünnepélyes eseményen.

Hétköznapi átlagemberből agyonfotózott és kritizált közszereplővé válni nehéz feladat, nem is vállalta szívesen mindenki, főleg, ha már túl az ötvenen lett közszereplő.

Itthon minisztertől felfelé illik elegánsnak lenni és figyelni a protokollra. A politikus hölgyek szettjeit is sokszor megkritizálja a közvélemény, de hát ezt is tanulni kell.

Merkel és a leöntött blézer

Léteznek olyan szabályok, amelyeket minden országban be kell tartani. Például fontos tartalékot vinni mindenből – mert véletlenül leönthetik az embert, (amint az Angela Merkel német kancellárral meg is történt) egy rossz lépésnél pedig kitörhet a cipő sarka. Ami Merkelt illeti, ő kitalált magának már évtizedekkel ezelőtt egy férfias, visszafogott nadrágkosztüm stílust, ami bevált neki, és azt variálta.

Külföldön gyakran előfordul, hogy stylistok is tagjai egy-egy párt kampánystábjának. A first ladyk és a politikus hölgyek természetesen nem kötelesek megfogadni senkinek a tanácsát, maguknak kell eldönteni, milyen stílust visznek.

Ehhez – ha épp nincs kéznél a divattanácsadó – kiváló ön- és alakismeret kell, hiszen van, aki csontos, magas, másnak a háta túl széles, netán alacsony, gömbölyded – az alkatok eme sajátosságai rafináltan ellensúlyozhatók, csak ismerni kell a trükköket.

Idősebb korúaknak alapszabály, hogy az archoz közel legyen valami világos, ami deríti a tekintetet. Hálás darab a kosztüm, mert osztja az alakot, különféle felsőkkel variálható, finom ékszerrel feldobható. Egy szép kitűző eltereli a tekintetet az esetleg már mélyülő ráncokról, egy könnyű sál pedig a nem porcelánsimaságú dekoltázsról.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.